Με την επίμαχη συνεδρίαση της ΚΕ στις 3 Οκτώβρη, αποτυπώθηκε και επίσημα ο οδικός χάρτης της εσωκομματικής διαδικασίας, με ημερομηνίες ορόσημο τις 5 (και 12 αν χρειαστεί και δεύτερος γύρος) Δεκέμβρη για την ανάδειξη του νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ.
Ως γνωστόν τις εξελίξεις επισκίασε η εσπευσμένη εισαγωγή της Φ. Γεννηματά στο νοσοκομείο, και η συνακόλουθη ανακοίνωσή της ότι αποχωρεί από την κούρσα της προεδρίας. Στη συγκυρία, παραμονές των επίμαχων εκλογών, βασικά οικονομικοπολιτικά κέντρα εξουσίας (και) μέσω των συστημικών ΜΜΕ, πρωταγωνιστούν στις υπόγειες και φανερές διεργασίες, από κοινού με τους υποψήφιους μνηστήρες, υποδεικνύοντας ωμά και κυνικά κατά περίπτωση τον καταλληλότερο (ή μη) για το χρίσμα, όπως έδειξε η πρόσφατη «τοποθέτηση» της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» ενάντια στην υποψηφιότητα της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, αλλά και η διενέργεια «έρευνας με προκατασκευασμένο αποτέλεσμα δημοσκοπικής εταιρείας γνωστής κυρίως για τις σχέσεις της με κυβερνητικούς παράγοντες», τα ευρήματα της οποίας πρόβλεπαν… τον αποκλεισμό της Φ. Γεννηματά από τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Προς το παρόν, η ασθένεια της Φ. Γεννηματά αποτέλεσε τον καταλύτη για να πέσουν οι τόνοι. Αν και πολλά παραμένουν τώρα θολά και αδιευκρίνιστα, από κοινού οι φατρίες στο ΚΙΝΑΛ αποφάσισαν να συνεχιστούν οι εκλογικές διαδικασίες όπως είχαν αποφασιστεί υπό την προεδρία της Φ. Γεννηματά. Στην πραγματικότητα, αν και όλοι ορκίζονται στην «ενότητα», πολλοί είναι αυτοί που έχουν αμφιβολίες για το πού θα καταλήξει η όλη υπόθεση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, αν εκλεγεί ο Α. Λοβέρδος, o Μητσοτάκης βλέπει μια γέφυρα συνεργασίας να κατασκευάζεται προς το μέρος του.