Ενώπιον του 1ου Τριμελούς Πλημμελιοδικείου ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου αλλά αναβλήθηκε η δίκη του πρώην προέδρου της ΛΑΕ, Π. Λαφαζάνη, και των Α.Μαυρομμάτη, Λεωνίδα και Ηλία Παπαδόπουλου, μελών του κινήματος «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ». Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν από την εισαγγελία μετά από αναφορά του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Ασφάλειας Αθηνών.
Ο Π. Λαφαζάνης και τα τρία μέλη του κινήματος «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» διώκονται για παράβαση…21 άρθρων του ποινικού κώδικα, όπως «φθορά ξένης περιουσίας, διατάραξη κοινής ειρήνης, άσκηση βίας και βιαιοπραγίας κατά αστυνομικών» και άλλων συναφών ανυπόστατων –κατασκευασμένων κατηγοριών.
Το «έγκλημα» του Π. Λαφαζάνη και των συντρόφων του είναι …η συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών τον Μάρτη και τον Απρίλη του 2018.
Η κυβέρνηση της Δεξιάς παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεσμοθέτησε «την ποινοκοποίηση της παρεμπόδισης πλειστηριασμών», προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην οικοδόμηση ενός αυταρχικού, αστυνομικού κράτους.
Στα πλαίσια αυτά, στο όνομα τάχα «της αποκατάστασης της τάξης και της ασφάλειας», εγκαινίασε και κλιμακώνει ήδη από την επαύριο των εκλογών του Ιούλη μια βιομηχανία αντιδημοκρατικών διώξεων στοχοποιώντας την πολιτικοσυνδικαλιστική δράση.
Επί του προκειμένου, οι υπαγορεύσεις των θεσμών για μείωση των «τοξικών-κόκκινων» δανείων από 78 σε 26 δις ευρώ ως το τέλος του 2021, προϋποθέτουν την επιτάχυνση των πλειστηριασμών (διάβαζε βίαιο ξεσπίτωμα των λαϊκών οικογενειών).
Η αποφασιστική καταδίκη της ποινικοποίησης των αγώνων, η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής για το εργατολαϊκό κίνημα.