Αναστάτωση προκάλεσαν οι πληροφορίες περί «λουκέτου» της καθημερινής έκδοσης της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή», την ώρα που η διοίκηση προχώρησε σε περικοπές θέσεων εργασίας και στην εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας εξόδου των εργαζομένων, με συνολικά 11 άτομα να αποχωρούν. Παρόλο που η αναστολή της καθημερινής έκδοσης αποσύρθηκε, στον «αέρα» εξακολουθεί να παραμένει το εργασιακό μέλλον δεκάδων ανθρώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαδόθηκαν χωρίς να διαψευσθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο που εξετάστηκε ήταν το καθημερινό φύλλο της «Αυγής» να κλείσει άμεσα, ενώ το site να ενισχυθεί με premium περιεχόμενο, δηλαδή άρθρα και συνεντεύξεις αποκλειστικά για συνδρομητές. Επιπροσθέτως εξετάστηκε η αναδιάρθρωση του κυριακάτικου φύλλου.
Μετά τις φήμες, οι εργαζόμενοι εξήγγειλαν κινητοποιήσεις, ενώ ο διευθυντής του εντύπου, Άγγελος Τσέκερης, υπέβαλε την παραίτησή του.

Περικοπές μισθών και απλήρωτα δεδουλευμένα

Σε ομόφωνη απόφαση της γενικής τους συνέλευσης οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν «ως απαράδεκτη και κυνική τη στάση της Διοίκησης, η οποία ενώ εξακολουθεί να μην μας ενημερώνει επίσημα για το σχέδιο καταστροφής της ΑΥΓΗΣ, έχει αρχίσει ήδη να υλοποιεί σχέδιο για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου και την απώλεια αγνώστου αριθμού θέσεων εργασίας, εντείνοντας την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου».

Παράλληλα, τονίζουν ότι «από το 2014 μέχρι σήμερα οι μισθοί της ΑΥΓΗΣ έχουν περικοπεί κατά το 1/3 και οι θέσεις εργασίας, κυρίως από αποχωρήσεις, έχουν μειωθεί κατά το 1/4, την ίδια στιγμή που υπάρχουν σημερινές οφειλές 600.000 ευρώ προς τους εργαζόμενους από δεδουλευμένα προηγούμενων ετών».

Ακόμα τονίζεται: «Αναδεικνύουμε ξανά το εξόφθαλμα οξύμωρο γεγονός οι ιθύνοντες να επικαλούνται την επί σειρά ετών δυσχερή οικονομική κατάσταση του οργανισμού, προκειμένου να δικαιολογήσουν τόσο την εθελουσία όσο και το επερχόμενο λουκέτο, τη στιγμή που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν προχωρήσει σε αύξηση δαπανών και σε προσλήψεις διευθυντικών στελεχών με υψηλούς μισθούς. Επιπλέον, δεν έχουν προβεί σε κανένα απολογισμό τι έχουν επιτύχει ως προς τα έσοδα από διαφημίσεις, τις συνδρομές και τις ανείσπρακτες οφειλές πελατών προς την εφημερίδα, ενώ εκκρεμότητα παραμένει μέχρι σήμερα και η κατάθεση ενός συνολικού δημοσιογραφικού και οικονομικού σχεδίου».

Υπαναχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ των ευρωπαϊκών και κρατικών επιχορηγήσεων

Τελικά, μετά την κατακραυγή το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αναστολή της καθημερινής έκδοσης της «Αυγής», αλλά να εφαρμόσει πρόγραμμα εξυγίανσης εν λειτουργία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μισθούς, εργασιακές συνθήκες, αλλά και τις ίδιες τις θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για το ίδιο κόμμα που λαμβάνει εκατομμύρια ευρώ από κρατικές και άλλες ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και την ίδια ώρα, περικόπτει μισθούς και θέσεις εργασίας, χρωστάει δεδουλευμένα και δεν διστάζει να πετάξει στο δρόμο χάριν… «εξυγίανσης». Συμπεριφέρεται δηλαδή σαν ένας τυπικός εργοδότης της «ζούγκλας» του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα που σε τίποτα δε θυμίζει το επίθετο «αριστερός» που στο όνομα και μόνο κουβαλάει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε ήταν που εμφανιζόταν κάποτε λάβρος κατά του ΚΚΕ για τις απολύσεις σε «Τυποεκδοτική» και «902». Έφτασε όμως στο παρά πέντε να πράξει ακριβώς τα ίδια που έπραξε και η άλλη πτέρυγα του ρεφορμισμού στην Ελλάδα. Να απολύσει εργαζόμενους από το έντυπό του και μάλιστα σε έναν κλάδο, όπως αυτός του Τύπου, οι εργαζόμενοι του οποίου δέχονται απανωτά χτυπήματα.