Σήμερα η στήλη σκέφτηκε να απλώσει τη «ματιά» της σε πλανητικό επίπεδο και να ασχοληθεί με μετρήσεις και αριθμούς, κοινώς στατιστική. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους η στατιστική ως επιστήμη, η αστική στατιστική, έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές και δικαίως …τέχνη της εξαπάτησης, της απόκρυψης της αλήθειας και της ωραιοποίησης. Όταν όμως η πραγματικότητα ζέχνει και μυρίζει τόσο που δε γίνεται να αποσιωπηθεί, η λύση είναι αυτή της παρουσίασής της…ως κάτι το φυσιολογικό , το προαιώνιο και θεϊκό, κάτι που ο άνθρωπος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει!

Στις μέρες μας, εποχές παλινόρθωσης και εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα, τα συναντά κανείς όλα τα παραπάνω. Πίσω από νούμερα, αριθμούς και περιπτώσεις κρύβεται η αποτροπιαστική εικόνα του σύγχρονου ιμπεριαλιστικού-καπιταλιστικού συστήματος, πίσω από νούμερα, διαγράμματα και αριθμούς κρύβεται η εικόνα της αδυσώπητης δυστυχίας που αυτό γεννά για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων. Τη στιγμή που μιλάμε, ο πληθυσμός της γης ανέρχεται σε 7.974.367.102 ανθρώπους- μη σας ξαφνιάζει η ακρίβεια∙ με τα σύγχρονα μέσα και εργαλεία υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίζουμε σε κάθε στιγμή τον ακριβή αριθμό όσων πατούν το πόδι τους στον πλανήτη.

Στρογγυλοποιημένος ο αριθμός για την ευκολία μας είναι περίπου 8 δισεκατομμύρια, αριθμός πραγματικά μεγάλος που δύσκολα μπορεί να τον χωνέψει ο νους του ανθρώπου. Προβλέψεις και επιστημονικά μοντέλα κάνουν λόγο για 10 δισεκατομμύρια τα επόμενα 40 χρόνια, κι ίσως λένε η αυξητική ορμή να ανακοπεί γύρω στο 2100, καθώς προβλέπεται μείωση του αριθμού των παιδιών που γεννά μία γυναίκα, για διάφορους λόγους που δε χρειάζεται να τους συζητήσουμε. Μένει ασφαλώς στις μελλοντικές γενιές να εξακριβώσουν το αληθές των προβλέψεων. Όσο για εμάς, τους κομμουνιστές, δεν υπήρξαμε ποτέ μαλθουσιανιστές να κραυγάζουμε πως η γη δεν μπορεί να θρέψει έναν τέτοιο πληθυσμό. Και εξηγούμαστε…

Τη στιγμή που μιλάμε, συγκεκριμένα με στοιχεία του 2020, το συνολικό ακαθάριστο προϊόν που παράγεται παγκόσμια ανέρχεται στα 85 τρισεκατομμύρια δολάρια!!! ναι, καλά ακούσατε, όσο και αν δυσκολεύεται κάποιος να αντιληφθεί το μέγεθος του πλούτου. Πλούτος αφάνταστος, που ποτέ άλλοτε δεν έχει δημιουργηθεί στην ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών. Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι αν παράγεται πλούτος ικανός , τέτοιος και τόσος για να τραφούν και να ζήσουν αξιοπρεπώς τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων επί της γης. Το ερώτημα είναι στα χέρια και στις τσέπες ποιων κατοικοεδρεύει;

Ποιος καρπώνεται τον πλούτο αυτόν; Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Wealth-Χ και της εταιρείας Altrata, οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη αυξήθηκαν κατά 3,3% το τελευταίο 12μηνο, φτάνοντας αισίως τα 3.311 άτομα, κάτι που αποτελεί και νέο ιστορικό ρεκόρ! Ο συνολικός καθαρός τους πλούτος σημείωσε άνοδο κατά 17,8%, φτάνοντας τα 11,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, την ώρα που το 55% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως, δηλαδή 2,87 δισ. άνθρωποι, έχει περιουσία κάτω από 10.000 δολάρια έκαστος ! Σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη «κατέχουν» 5,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, λιγότερο δηλαδή και από το μισό του πλούτου που κρατά γερά στα χέρια της μια χούφτα ανθρώπων!!

Τα στοιχεία εκ πρώτης όψεως φαίνονται κουραστικά, είναι όμως ενδεικτικά. Και είναι βέβαιο πως θα μπορούσε κάποιος να παραθέτει ατελείωτες σειρές αριθμών και ποσοστών για να φωτίσει την κατάσταση και να μην τελειώνει. Ας σταθούμε μόνο σε ορισμένα ακόμη.
Ποιες είναι οι χώρες με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους; Στις ΗΠΑ κατοικοεδρεύουν και λυμαίνονται τον κοσμάκη της υφηλίου σχεδόν χίλιοι από τις τρεις και κάτι χιλιάδες. Στην Κίνα άλλοι 400, στη Γερμανία 176, στην Ινδία και τη Βρετανία από 120 και κάτι, στη Ρωσία γύρω στους 105 και σταματάμε εδώ την απαρίθμηση, γιατί πιστεύουμε πως έγινε κατανοητή η εικόνα που σχηματίζεται.

Είναι πιο φωτεινό και από τον ήλιο πού οδηγεί την ανθρωπότητα το ιμπεριαλιστικό-καπιταλιστικό σύστημα, ποιος λυμαίνεται σαν τις ακρίδες τον πλούτο που παράγουν τα δισεκατομμύρια ανθρώπων. Για να μπορούν αυτές οι λίγες χιλιάδες άνθρωποι, σταγόνα στον ωκεανό της ανθρωπότητας, να ζουν με «χρυσά κουτάλια» βυθίζουν στην απόγνωση και τη δυστυχία τη συντριπτική πλειοψηφία, θεριεύουν την εκμετάλλευση, σπέρνουν πολέμους, χύνουν το αίμα των λαών. Είναι καθήκον μας ιστορικό ο αγώνας για την ανατροπή αυτού του συστήματος, για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος!

Συντροφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς.