Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η κατάσταση της υγείας του απεργό πείνας και δίψας Θάνου Χατζηαγγέλου, με τους γιατρούς να απευθύνουν πραγματική κραυγή αγωνίας για την κατάσταση της υγείας του και την κυβέρνηση Μητσοτάκη να κωφεύει, μη διστάζοντας να εκθέσει για ακόμη μια φορά τη ζωή ενός απεργού πείνας και δίψας σε κίνδυνο.
Αξίζει να ειπωθεί ότι ο Θ. Χατζηαγγέλου είναι μέλος της επιτροπής αγώνα του Σ.Κ. Κορυδαλλού, και η μεταγωγή του έγινε μία μόλις ημέρα πριν τη χριστουγεννιάτικη φιέστα της Προέδρου της Δημοκρατίας που επισκέφτηκε το σχολείο της φυλακής με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας και δίψας χαρακτηρίζεται κρίσιμη από τους γιατρούς, ενώ σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών στο οποίο ο κρατούμενος νοσηλεύεται από την παραμονή Χριστουγέννων κατόπιν «προφορικής (;;;) εισαγγελικής εντολής», σημειώνεται πως η κατάστασή του κρίνεται πλέον οριακή «με δεδομένα και τα αποτελέσματα των κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων, (σ.σ. 28.12.2022) που για πρώτη φορά δέχτηκε να υποβληθεί. Σε αυτές φάνηκε επηρεασμός της νεφρικής λειτουργίας του με συνοδό υπερκαλιαιμία και υπερνατριαιμία. Τονίζεται εδώ η σημασία της υπερκα­λιαιμίας, που οδηγεί μαθηματικά σε καρδιακή ανακοπή στο άμεσο μέλλον».

Στην ανακοίνωση οι γιατροί του νοσοκομείου δηλώνουν ότι αρνούνται να μείνουν παρατηρητές  στην πιθανότητα θανάτου ενός ανθρώπου και ζητούν από τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τους καλούν «να λάβουν σοβαρά υπόψη τα αιτήματα του ασθενούς και να δώσουν λύση σε ένα αδιέξοδο που οδηγεί στο θάνατο» και καλούν την εισαγγελία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Από τις 24/12/2022 νοσηλεύεται στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών κατόπιν προφορικής (;;; ) εισαγγελικής εντολής ο κρατούμενος στις Φυλακές Νιγρίτας Αθ. Χ. Στις 19/12/2022 πραγματοποιήθηκε η μεταγωγή του Αθ. Χ. στις φυλακές Νιγρίτας από τις φυλακές Κορυδαλλού. Έκτοτε ο Χ. ξεκινά απεργία πείνας και δίψας ώστε να του ανακοινωθούν οι λόγοι της μεταφοράς του αλλά και η ανάκληση αυτής.

Α) Σχετικά με την κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας και δίψας. Όπως περιγράφεται σε πληροφοριακό σημείωμα στις 28/12 του διευθυντή της Παθολογικής «Η κατάστασή του σήμερα 28/12/2022 κρίνεται πλέον οριακή, με δεδομένα και τα αποτελέσματα των σημερινών κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων, που για πρώτη φορά δέχτηκε σήμερα να υποβληθεί. Σε αυτές φάνηκε επηρεασμός της νεφρικής λειτουργίας του με συνοδό υπερκα­λιαιμία και υπερνατριαιμία. Τονίζεται εδώ η σημασία της υπερκαλιαιμίας, που οδηγεί μαθηματικά σε καρδιακή ανακοπή στο άμεσο μέλλον» Η κατάσταση του ασθενούς είναι οριακή. Αν δε λυθεί άμεσα η απεργία πείνας και δίψας κινδυνεύει η ζωή του.

Β) Ως γιατροί δεσμευόμαστε νομικά από το άρθρο 12 του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας που περιγράφει ότι «Ο ιατρός δεν επιτρέπεται να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ασθενή» και αναφέρει τις προϋποθέσεις της έγκυρης συναίνεσης. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιατρικής δεοντο­λογίας δεν νοείται ιατρική πράξη χωρίς την εκούσια συναίνεση του έχοντος ικανότητα καταλογισμού ασθενούς και παρά την θέλησή του. Ιδιαίτερα δε η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο σύμφωνα με αποφάσεις διεθνών ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας

Γ) Προκαλεί εντύπωση η μεταφορά ενός κρατουμένου, που δηλώνει την πρόθεσή του να προβεί σε απεργία πείνας και δίψας από τις φυλακές Κορυδαλλού, στις φυλακές Νιγρίτας. Μεταγωγή σε μια φυλακή υπερπλήρη (σύμφωνα με στοιχεία σωματείων της φυλακής από τους 600 κρατουμένους που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει η φυλακή, αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 800) και υποστελεχωμένη. Μεταγωγή από την πρωτεύουσα της χώρας με τριτοβάθμια Νοσοκομεία, σε μια φυλακή στο Νομό Σερρών με ένα δευτεροβάθμιο υποστελεχωμένο Νοσοκομείο. Μεταγωγή παραμονές εορτών και με προφορική (;;;; ) εντολή για νοσηλεία παραμονή Χριστουγέννων.

Ως ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών δηλώνουμε ότι:
Α) αρνούμαστε να μένουμε παρατηρητές στην πιθανότητα θανάτου ενός ανθρώπου.
Β) η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και όποιος άλλος εμπλέκεται να λάβουν σοβαρά υπόψη τα αιτήματα του ασθενούς και να δώσουν λύση σε ένα αδιέξοδο που οδηγεί στο θάνατο.
Γ) δε δεχόμαστε να γίνονται στις πλάτες μας παιχνίδια. Δεν ανεχόμαστε οι υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ωθεί προς τον θάνατο έναν νέο άνθρωπο, να γίνονται «ανεύθυνοι» και να προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες τους στους γιατρούς και κυρίως στον Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής.
Δ) οι γιατροί θα συμπεριφερθούμε απέναντι στον ασθενή μας, όπως ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας ορίζει, άσχετα με τις προσωπικές πεποιθήσεις του καθενός μας.
Ε) Η εισαγγελία Σερρών οφείλει να δώσει γραπτή εντολή προς τους ιατρούς του Νοσοκομείου Σερρών, λαμβάνοντας υπόψη τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και να μη μένει στις προφορικές εντολές γιατί ως γνωστόν «Verba volant, scripta manent».
ΣΤ) δε δεχόμαστε μπροστά στην πιθανότητα θανάτου ενός ανθρώπου να γίνονται παιχνίδια μετάθεσης ευθυνών, αντί να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα.
Ζ) ως γιατροί και κάτοικοι του Νομού Σερρών δε δεχόμαστε η περιοχή μας να γίνεται χωνευτήρι ανθρώπινων ψυχών».

Παράλληλα, ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής Θ. Καλλινικίδης υπέβαλε σήμερα Πέμπτη την παραίτησή του, ξεκαθαρίζοντας ότι οι γιατροί δεν επιτρέπεται να παρέμβουν ιατρικά εφόσον ο ασθενής δεν το θέλει, σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και το άρθρο 12 και συμπλήρωσε ότι ο Θ. Χατζηαγγέλου αρνείται εγγράφως την οποιαδήποτε ιατρική ή νοσηλευτική παρέμβαση. Όπως λέει ο ίδιος έχει ενημερώσει ήδη την Εισαγγελέα και τον Αντεισαγγελέα για την κατάσταση και οι γιατροί δεν φέρουν καμία ευθύνη για την «ενδεχόμενη δυσμενή έκβαση της πορείας της υγείας του».

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ
ΙΑΤΡΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ Ε.Ν.Ι.Ν.Σ.