TO MNHMONIAKO ΔΕΝΤΡΟ
κόμματα που διεκδίκησαν την ψήφο μας

Το «Μνημονιακό Δέντρο» αποτελεί εικονοποιημένη απόδοση των σχέσεων και των συγγενειών, που αναπτύσσονται ανάμεσα στα κόμματα εκείνα που ψήφισαν ένα ή περισσότερα μνημόνια, στα παρακλάδια τους και στα παρελκόμενά τους.
33 από τα 40 κόμματα που διεκδίκησαν την ψήφο μας στις Ευρωεκλογές έχουν σίγουρα θέση και ουσιαστική συμβολή στο μνημονιακό τοπίο, ενώ 24 από τα 40 κερδίζουν επάξια θέση στο καθαυτό «Μνημονιακό Δέντρο».
ΚΥΡΙΑ ΚΛΑΔΙΑ: κόμματα τα οποία ψήφισαν ένα ή περισσότερα μνημόνια
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός

ΠΑΡΑΚΛΑΔΙΑ: κόμματα τα οποία προέρχονται από / συνεργάστηκαν με μνημονιακά κόμματα ή μεμονωμένους βουλευτές μνημονιακών κομμάτων
ΣΥΡΙΖΑ → ΕΝΥΠΕΚΚ – Όρθια Ελλάδα, Λαϊκή Ενότητα – Μέτωπο Ανατροπής (Λαϊκή Ενότητα «ΛΑΕ» Κόμμα Πειρατών Ελλάδας – Συνεργαζόμενοι), ΜέΡΑ25, Οικολογία Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Οικολόγοι Πράσινοι, Πλεύση Ελευθερίας – Ζωή Κωνσταντοπούλου
ΝΔ → Δημιουργία Ξανά – Θάνος Τζήμερος, Έλληνες Ριζοσπάστες, Νέα Δεξιά, Νέα Ελληνική Ορμή, Πολίτες του Ηλία Ψηνάκη, Φιλελεύθερη Συμμαχία
ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) → Άρμα Συνεργασίας Για την Ευρώπη των Εθνών – Γιάννης Δημαράς Ελληνική Πολιτική Συνείδηση – Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών – Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα
ΠΟΤΑΜΙ → Δημοκρατική Ευθύνη
ΑΝΕΛ → Αγροτικό – Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας, Ελλάδα ο Άλλος Δρόμος – Νότης Μαριάς, Ελληνικό Όραμα
ΛΑΟΣ → Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος

ΒΑΣΗ ΔΕΝΤΡΟΥ: κόμματα εθνικιστικά ή ακροδεξιά που λιπαίνουν και λιπαίνονται από το μνημονιακό δέντρο
α) Εθνικό Μέτωπο – Πατριωτικός Σύνδεσμος – Λιοντάρια Συνεργεία για την Ελλάδα
β) Ελεύθερη Πατρίδα
γ) Κόμμα Νέων
δ) Λαϊκός Σύνδεσμός – Χρυσή Αυγή



ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ: κόμματα προσωποπαγή που λειτουργούν συμπληρωματικά προς το μνημονιακό δέντρο
α) Ένωση Κεντρώων
β) Κολλάτος – Ανεξάρτητο Πολιτικό Κίνημα – Οικολογικό Ελληνικό
ΙΣΤΟΣ ΑΡΑΧΝΗΣ: κόμματα προσωποπαγή, που έχουν κατακτήσει το ακαταλόγιστο
α) Έλληνες Οικολόγοι – Δημοσθένης Βεργής
β) Ελλήνων Συνέλευσις – Αρτέμης Σώρρας
ΦΑΝΤΑΣΜΑ: κόμματα άφαντα
Λευκό – Λαϊκές Ευρωπαϊκές Κοινωνικές Ομάδες PESG – PEOPLES EUROPAN SOCIAL GROUPS
Σε κόμματα του μνημονιακού τοπίου κατευθύνθηκε το 92,83% των ψήφων που έπεσαν στις ευρωκάλπες της 26/05/19, ενώ τα κόμματα του Μνημονιακού Δέντρου συγκέντρωσαν το αξιοσέβαστο 84,29%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε καθαρόαιμο δεξιό – ακροδεξιό – εθνικιστικό πλαίσιο αθροίζεται ένα ποσοστό της τάξης του 50,03% των ψήφων (ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΑΝΕΛ και τα παρακλάδια αυτών, μαζί με τα ναζιστικά και άλλα εθνικοφρονικά κόμματα που «λιπαίνουν και λιπαίνονται» από το Μνημονιακό Δέντρο).
«Παν μέτρον άριστον»
συνεπώς, και ο ναζισμός να χορηγείται
σε συγκεκριμένες δοσολογίες
Προφανώς, η συζήτηση που αναζητά τις αιτίες ανόδου της ακροδεξιάς, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη, μπορεί να καταλήγει σε έναν πλούτο συμπερασμάτων. Το βέβαιο είναι ότι η ακροδεξιά πολιτική ατζέντα στρώνει το δρόμο στη δεξιά πολιτική ατζέντα, και το αντίστροφο, με κοινό πάντοτε παρανομαστή τη δυστυχία των ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων.
Ευτυχώς, στη χώρα μας, η μεγαλύτερη ακροδεξιά δύναμη γνώρισε καθίζηση, και η Χρυσή Αυγή είδε τα ποσοστά της να μειώνονται από το 9,39% (ευρωεκλογές του 2014) στο 4,88% στις ευρωεκλογές του 2019.
Σημαντική συμβολή σε αυτό είχε ασφαλώς η προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υποψήφιο επόμενο πρωθυπουργό να δηλώνει σε ομιλία του στην Κρήτη πως «η νεολαία πρέπει να στρέψει τις πλάτες της στην ακροδεξιά, διότι η ακροδεξιά είναι …εκτός εποχής» (!). Αυτός κι αν είναι βαθύς πολιτικός λόγος! Αποδοκιμάζουμε Χρυσή Αυγή και σία, διότι είναι …ντεμοντέ! (Ας ελπίσουμε να μη ξαναφορεθούν). Φυσικά, από το κόμμα του Μπαλτάκου, του Βορίδη, του Γεωργιάδη και τόσων άλλων, δεν περίμενε κανείς κάτι συνταρακτικά διαφορετικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη αποτίμηση των εκλογικών ευρω-αποτελεσμάτων, προσπάθησε να διεκδικήσει τμήμα από τις δάφνες για τη μείωση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας ότι πέτυχε ο αγώνας του ενάντια στον ναζιστικό κίνδυνο, αλλά η προσπάθειά του δεν ολοκληρώθηκε σε όλα τα μέτωπα.
Μπράβο στην κυβέρνηση λοιπόν, η οποία κατά τα άλλα ετοιμάζεται να στείλει τον υπόδικο βουλευτή της Χ.Α. Γιάννη Λαγό (στον οποίο έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) …στις Βρυξέλλες, και αφού άφησε για μια τετραετία όλον τον φασιστικό συρφετό να δημαγωγεί από τα έδρανα της ελληνικής Βουλής, καλώντας ακόμη και σε στρατιωτικό πραξικόπημα.
Αλλά και το ΚΚΕ έδωσε σημαντικά χτυπήματα στα εκλογικά ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έθεσε ως προεκλογικό στόχο του κόμματός του, «να γκρεμίσει τη Χρυσή Αυγή από την 3η θέση» (!). Φοβερός πολιτικός στόχος! Φυσικά, για ένα κόμμα καλποκεντρικό, που βασανίζεται από κοινοβουλευτικό κρετινισμό, ο στόχος του δεν θα μπορούσε παρά να μετριέται σε ψήφους και σε ποσοστά. Ατυχώς για το ίδιο το ΚΚΕ, δεν πήρε το χάλκινο μετάλλιο στις ευρωκάλπες, και τη θέση της Χ.Α. την πήρε το ΚΙΝΑΛ.
Αξίζει να πούμε και μια φράση και για την έκπληξη των φετινών ευρωεκλογών, που δεν είναι άλλη από το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου «Ελληνική Λύση», το οποίο μάλιστα κατέκτησε και θέση στο ευρωκοινοβούλιο. Ο πρόεδρος του κόμματος εξήγησε σε μια από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του μετά τον εκλογικό του θρίαμβο, πως «τα πολύ ναζιστικά» (sic) τον βρίσκουν αντίθετο. Ατυχώς, δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί το ναζιστόμετρο, είναι όμως σαφές ότι τα «λίγο ναζιστικά» ή τα «μετρίως ναζιστικά» έχουν πιθανότητες να τον βρίσκουν σύμφωνο. Παν μέτρον άριστον, όπως θα έλεγαν σοφά οι αρχαίοι Έλληνες πρόγονοί μας.