Αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποβάθμισε την εκλογική διαδικασία σε μια απλή αποστολή ενός χαρτιού με το ταχυδρομείο και αφού διοχέτευσε στη δική της υποψήφια για τις ευρωεκλογές, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, τα e-mails χιλιάδων Ελλήνων του εξωτερικού, παραβιάζοντας κάθε αρχή για τα προσωπικά δεδομένα, εκχώρησε την αποστολή και την παραλαβή των φακέλων της επιστολικής ψήφου σε ιδιωτικές εταιρίες courier, μια διαδικασία που συνοδεύεται ήδη από αποδιοργάνωση και έλλειψη κάθε εγγύησης μυστικότητας από την αρχή.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στο νεοφιλελεύθερο δόγμα «λιγότερο κράτος», εκχωρεί με την πρώτη ευκαιρία κάθε δραστηριότητα στα ιδιωτικά συμφέροντα. Έτσι χάρισε σε ιδιωτικές εταιρίες και την επιστολική ψήφο, με τις καταγγελίες, τις παραλείψεις και σειρά άλλων προβλημάτων να κάνουν την εμφάνισή τους με το «καλημέρα», ουσιαστικά με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Έξι ενδεικτικές καταγγελίες για την επιστολική ψήφο

Οι καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα για αστοχίες και παραλείψεις στην αποστολή και παραλαβή της επιστολικής ψήφου είναι πολλές και κατακλύζουν τον Τύπο. Ενδεικτικά αναφέρουμε περιπτώσεις όπου οι φάκελοι που δεν παραλήφθηκαν ποτέ από τους εκλογείς και άλλες όπου παραδόθηκαν σε διαφορετικές ημέρες και ώρες από αυτές για τις οποίες έχει ενημερωθεί ο παραλήπτης. Ακόμα, άλλοι φάκελοι φέρονται να έχουν χαθεί από τις ίδιες τις εταιρίες courier και ο εκλογέας να ενημερώνεται απλά για να βρει λύση μόνος του, καθώς οι… «φωστήρες» του υπουργείου Εσωτερικών δεν προέβλεψαν τη δυνατότητα επαναποστολής.

Παράλληλα, διατυπώνονται καταγγελίες για φακέλους που δεν μπορούν να παραληφθούν από τον εκλογέα την ώρα που απαιτεί η ιδιωτική εταιρία μεταφοράς και αφήνονται σε τυχαίο σημείο για παραλαβή χωρίς ποτέ να ενημερωθεί ο εκλογέας, με αποτέλεσμα ο φάκελος να επιστρέφεται στο υπουργείο Εσωτερικών και πάλι χωρίς τη δυνατότητα επαναποστολής. Ακόμα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, φάκελοι παραδίδονται χωρίς ταυτοποίηση και αφήνονται ακόμα και έξω από την κατοικία που έχει δηλωθεί.

Ακόμα, καταγγέλλεται ότι εταιρίες courier απαιτούν από τους εκλογείς να ανοίγουν τους φακέλους με τις ψήφους κατά την παραλαβή για να διαπιστωθεί ότι περιέχουν μόνο εκλογικό υλικό, με αποτέλεσμα το ψηφοδέλτιο να κινδυνεύει να ακυρωθεί. Την ίδια ώρα, ανακύπτουν και άλλα προβλήματα όσον αφορά τη συμμετοχή στην επιστολική ψήφο, καθώς οι παραλείψεις έχουν αφήσει εκλογείς εκτός διαδικασίας, με τους ίδιους να ενημερώνονται κατόπιν εορτής.

Πρόστιμα σε ΥΠΕΣ και Ασημακοπούλου με τα ερωτήματα για τη διαρροή να παραμένουν

Με φόντο την κατακραυγή και τις καταγγελίες Ελλήνων του εξωτερικού για το νέο σκάνδαλο της διαρροής των e-mails από το υπουργείο Εσωτερικών και τη ΝΔ προς την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) επέβαλε πρόστιμο ύψους 40.000 ευρώ στην ίδια τη «γαλάζια» πολιτεύτρια και 400.000 ευρώ στο ΥΠΕΣ.
Βέβαια, για τη ΝΔ και τον τότε γραμματέα Αποδήμων του κόμματος, Θεοδωρόπουλο, η Αρχή ανέβαλε την έκδοση απόφασης, δεδομένου ότι το στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος προσκόμισε ένορκη βεβαίωση για τον τρόπο που περιήλθαν σε αυτόν οι εκλογικοί κατάλογοι. Όπως ισχυρίστηκε ο Θεοδωρόπουλος, το επίμαχο αρχείο με τα e-mails δημιουργήθηκε στις 8 Ιούνη 2023 για εσωτερική χρήση στο υπουργείο Εσωτερικών για σκοπό που αφορά την εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΑΠΔΠΧ, «η διαρροή του συγκεκριμένου αρχείου συνέβη μεταξύ 8 και 23 Ιουνίου 2023, καθώς αποδείχθηκε ότι στις 23 Ιουνίου 2023 το αρχείο διαβιβάστηκε στον τότε γραμματέα Αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Θεοδωρόπουλο, από αποστολέα του οποίου δεν έχει προσδιοριστεί μέχρι σήμερα η ταυτότητα και η ιδιότητα, προκειμένου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, να το χρησιμοποιήσει για την ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών».
Όμως, στις 20 Γενάρη 2024 το επίμαχο αρχείο, σύμφωνα με την Αρχή, στάλθηκε στην Ασημακοπούλου από τον ίδιο τον Θεοδωρόπουλο: «Η κα Ασημακοπούλου στη συνέχεια επεξεργάστηκε το προερχόμενο από το υπουργείο Εσωτερικών αρχείο με σκοπό την αποστολή e-mail σε όλους τους εκλογείς που περιέχονταν σε αυτό».

Για το υπουργείο Εσωτερικών, το πόρισμα αναφέρει ότι «η διαρροή αρχείου που προορίζεται αποκλειστικά για εσωτερική χρήση αποτελεί περιστατικό παραβίασης της εμπιστευτικότητας προσωπικών δεδομένων και άρα παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», αναφέρει.
Τόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και το ίδιο το ΥΠΕΣ προσπαθούν να απομειώσουν τη σημασία του σκανδάλου και να πέσουν στα «μαλακά», αποσιωπώντας ουσιαστικά ότι αντιμετωπίζουν το κράτος ως τσιφλίκι τους και παραβιάζουν ασύστολα χωρίς καμία ηθική κανόνες για τους οποίους τάχα κόπτονται, προκειμένου να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και όχι μόνο.

Οι κίνδυνοι της επιστολικής ψήφου και ο πραγματικός σκοπός

Όπως έχει ήδη σημειώσει ο «Λ.Δ» σε προηγούμενο δημοσίευμα, «ο σημαντικότερος κίνδυνος που ελλοχεύει από την επιστολική ψήφο είναι η ακύρωση του αδιάβλητου της διαδικασίας των εκλογών και της μυστικότητάς τους. Δεν μπορεί κανείς δηλαδή να διασφαλίσει ότι όποιος ψηφίζει από το σπίτι του, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία στο εκλογικό τμήμα, μερικές φορές από την άλλη άκρη της γης, δεν θα δεχτεί πιέσεις και εκβιασμό από συγγενείς, εργοδότες κλπ, προκειμένου να ψηφίσει συγκεκριμένο κόμμα ή πρόσωπο. Επιπλέον, δεν μπορεί να διασφαλιστεί ακόμα και το εάν πράγματι κάποιο άτομο ψήφισε ή αν κάποιος άλλος το έκανε στη θέση του χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του».

Η σειρά καταγγελιών από εκλογείς για τον τρόπο παράδοσης και παραλαβής των φακέλων της επιστολικής ψήφου και συνολικά η διαχείριση της όλης διαδικασίας έρχονται να επιβεβαιώσουν την παραπάνω κριτική. Θα πρέπει όμως να υπογραμμιστεί για μία ακόμα φορά το εξής: ότι «το ίδιο το αστικό πολιτικό σύστημα υποβιβάζει τη συμμετοχή του λαού στην κατά τα άλλα… “γιορτή της δημοκρατίας”, όπως την αποκαλεί, σε μια απλή επιστολή που στέλνεται με φάκελο. Κανείς δικαστικός λειτουργός, καμία εφορευτική επιτροπή δεν θα μπορούν πλέον να εγγυηθούν ότι η ψήφος είναι μυστική, ότι η συμμετοχή δεν έγινε υπό το βλέμμα τρίτου ή ότι δεν αποτελεί απόρροια άμεσης ψυχολογικής πίεσης κατά τη διαδικασία».

Ουσιαστικά η επιστολική ψήφος δεν επιδιώκει τίποτα παραπάνω από το να αλλοιώσει το εκλογικό σώμα προς όφελος της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που το πρόσχημα ότι το μέτρο εφαρμόζεται τάχα για να χτυπηθεί η αποχή, μόνο ως ανοιχτή κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί, ιδιαίτερα με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Στην πραγματικότητα, επιχειρείται η διαμόρφωση ενός εκλογικού σώματος που να αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους που ουσιαστικά οι μόνοι δεσμοί που τους συνδέουν με την Ελλάδα είναι γενεαλογικοί και έχουν αποσπασματική αντίληψη για τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις και την καθημερινότητα στη χώρα. Ακόμα, η ενημέρωσή τους γίνεται σε μεγάλο βαθμό με εντελώς στρεβλό τρόπο, μέσω των κυρίαρχων φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, όπως επίσης και από μηχανισμούς του απόδημου ελληνισμού που εξυπηρετούν επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα.

Αλλά και στο εσωτερικό, η επιστολική ψήφος μόνο αποσυσπειρωτικά λειτουργεί, ιδιαίτερα με τα εμπόδια που μπαίνουν ήδη από τη διανομή. Η αποχή όμως «καλπάζει», με την κυβέρνηση να μη λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ελληνικού λαού στις εκλογές, από τους εργαζόμενους σε τουρισμό και άλλες εποχικές εργασίες που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στην κάλπη, μέχρι όσους αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα για μετακίνηση.
Αποδεικνύεται στην πράξη πριν καν ακόμα ανοίξουν οι κάλπες ότι η επιστολική ψήφος δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε ελευθερία επιλογής, ούτε το αδιάβλητο της διαδικασίας, αλλά ούτε και τη μεγαλύτερη συμμετοχή του λαού στις εκλογές, η οποία άλλωστε έχει συγκεκριμένα πολιτικά και κοινωνικά αίτια. Αποτελεί στην πραγματικότητα ένα μέσο για τη χειραγώγηση της ψήφου και του αποτελέσματος της κάλπης προς όφελος της ΝΔ.