Όπως κάθε χρόνο, η πασχαλινή περίοδος ξεκίνησε με όλα τα εχέγγυα από πλευράς κυβέρνησης ότι η ακρίβεια είναι υπό έλεγχο. Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στην περιοδεία του στα κανάλια διαφήμιζε τόσο την επί μακρόν άνιση μάχη των κυβερνώντων κατά της ακρίβειας, όσο και τις μεγάλες ευκαιρίες που μπορεί να βρει κανείς στο «καλάθι του Πάσχα» και στο «καλάθι του νονού». Μάλιστα, ο ίδιος δήλωνε ότι «στόχος να δώσουμε τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να πάρουν το αρνί σε προσιτές τιμές, κάτω των 10 ευρώ», ενώ θεώρησε σκόπιμο να διευκρινίσει ότι «ένα πιο βαρύ αρνί θα είναι πιο ακριβό από ένα μικρότερο» (!), για να καταλήξει στο χιλιοειπωμένο «ο καταναλωτής έχει πάντα την επιλογή»….

Έτσι, η επίσημη παραίνεση της πολιτείας ήταν να επιλέξει ο καταναλωτής να φάει λιγότερο κρέας και η πικρή διαπίστωση ήταν ότι το πασχαλινό τραπέζι φέτος ήταν ακριβότερο από πέρυσι κατά 16,3% έως και 19,3%, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Αυτό σημαίνει ότι το πασχαλινό τραπέζι για 6-8 άτομα κόστισε έως 130,04 ευρώ, με τις τιμές να είναι ανεβασμένες τόσο στο κρέας όσο και στα λαχανικά, τα φρούτα, το λάδι. Για την ιστορία, φέτος το αρνί κινήθηκε άνω των 11,50 ευρώ το κιλό και το κατσίκι άνω των 12,50 ευρώ το κιλό.

Παράλληλα με τα λαϊκά νοικοκυριά και τα μηδαμινά μέτρα στήριξής τους, το Πάσχα των Παθών έζησαν πριν από λίγες μέρες και χιλιάδες εργαζόμενοι, καθώς η ασυδοσία και οι αυθαιρεσίες των εργοδοτών διογκώθηκαν, κάτω από το αδιάφορο βλέμμα της κυβέρνησης. Το εορταστικό ωράριο αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως αφορμή για την υπερεκμετάλλευση και την εξόντωση των υπαλλήλων κυρίως στο εμπόριο: η ημιαργία της Μεγάλης Παρασκευής (έναρξη ωραρίου αυστηρά στις 13:00) καταπατήθηκε, καθώς σε ουκ ολίγες περιπτώσεις οι εργοδότες απαίτησαν από τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο πόστο τους μία ώρα νωρίτερα για να αναλάβουν τις τροφοδοσίες, ενώ σε κάποιους επιβλήθηκε ακόμα και η πρωινή εργασία, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και άλλοι τοπικοί σύλλογοι.

Η απάντηση που έλαβαν όσοι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στις τοπικές Επιθεωρήσεις Εργασίας ήταν ότι το Υπουργείο Εργασίας καλύπτει τα «ξεχειλωμένα» ωράρια και, μέσα από παραθυράκια του νόμου και αστερίσκους, δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν εργαζόμενους ακόμα και πριν τις 13:00! Αντίστοιχα, παρατυπίες έγιναν και το Μεγάλο Σάββατο: ενώ τυπικά δεν αποτελεί αργία για τα εμπορικά καταστήματα, οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ έκλεισαν στις 19:00, στις 20:00 ή στις 21:00, με τους εργαζόμενους να φεύγουν συνήθως μισή ή μία ώρα αργότερα. Ακόμα πιο ξεχειλωμένο είναι το ωράριο στα μικρά «καταστήματα της γειτονιάς» (μικρά franchise super market) – που συνήθως παραμένουν ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες τον χρόνο. Εκεί οι εργαζόμενοι έκλεισαν τα μαγαζιά λίγο πριν την Ανάσταση!

Άλλη μια δύσκολη περίοδος απέδειξε περίτρανα την αντιλαϊκή πολιτική της παρούσας κυβέρνησης, τους αντεργατικούς της νόμους που θέτονται σε λειτουργία προς όφελος των εργοδοτών, τα δικαιώματα που κάθε μέρα καταπατούνται, αλλά και την ανάγκη αντίστασης και πάλης! Ώστε να ακολουθήσει, μετά τα Πάθη, και η Ανάσταση!