Με την πρόσφατη «γνωμοδότησή» του ο διορισμένος από τη ΝΔ εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ντογιάκος (ο οποίος λειτουργεί ως αχυράνθρωπος του Μητσοτάκη), πασχίζει να βάλει το κερασάκι στην τούρτα της ενορχηστρωμένης-προκλητικής απόπειρας συγκάλυψης των γαλάζιων υποκλοπών εκ μέρους της κυβέρνησης της Δεξιάς.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κακόφημη γνωμοδότηση, «δεν μπορεί η ΑΔΑΕ να απευθύνεται στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας ζητώντας να πληροφορηθεί αν κάποιος πολίτης έχει τεθεί υπό παρακολούθηση. Μόνο ο θιγόμενος μπορεί να ζητήσει κάτι τέτοιο, μετά την παρέλευση τριετίας, από το αρμόδιο τριμελές όργανο που συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της Αρχής». Οι «παραβάτες» απειλούνται από τον εισαγγελέα με ποινικές κυρώσεις (έως 10 χρόνια κάθειρξη).

Με την απροκάλυπτη και αυθαίρετη παρέμβαση Ντογιάκου η κυβέρνηση επιχείρησε να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων από τον Τσίπρα, ο οποίος σε ρόλο αυτόκλητου «προστάτη» της δημοκρατίας επιδίδεται το τελευταίο διάστημα σε μια επικοινωνιακού τύπου «πασαρέλα», περιδιαβαίνοντας τις «ανεξάρτητες αρχές» και ζητώντας από την ΑΔΑΕ στοιχεία για όσους παρακολουθούνται. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού έκανε λόγο για «απόπειρα εκφοβισμού» εκ μέρους του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επιστράτευσε ως δημαγωγικό πυροτέχνημα και εκ του ασφαλούς, πως παραιτείται τάχα της βουλευτικής του ασυλίας, καλώντας τον λαγό της ΝΔ, Ντογιάκο, «να τον συλλάβει». Απέναντι στη στριμωγμένη κυβέρνηση, που ύψωσε ως ασπίδα την παρέμβαση Ντογιάκου, συμπαρατάχθηκαν σύσσωμη η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση (με τον Ανδρουλάκη να παρουσιάζει το ΚΙΝΑΛ ως αυθεντικό «εκπρόσωπο των δημοκρατικών παραδόσεων του ελληνικού λαού»), αλλά και 16 συνταγματολόγοι (προεξάρχοντος του Βενιζέλου και του Αλιβιζάτου) με το επίμαχο κείμενό τους.

Από την πλευρά της η ΝΔ αξιοποίησε την τακτική του καρότου, με τον Μητσοτάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Οικονόμου (που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο όσων παρακολουθούνται) να ζητούν συμμόρφωση της ΑΔΑΕ με τον νόμο Γεραπετρίτη…αλλά και του μαστιγίου, κατηγορώντας τον Τσίπρα «για θεατρινισμούς τύπου Βαρουφάκη». Στο ίδιο μήκος κύματος ο λαλίστατος Γεωργιάδης, σε μια αποστροφή του λόγου του, επιχείρησε να απαξιώσει την κίνηση των συνταγματολόγων δηλώνοντας, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, «και 100 συνταγματολόγοι να μαζευτούν και να βαράνε το κεφάλι τους στο πάτωμα, ο νόμος ισχύει». Να σημειωθεί πως η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σακελλαροπούλου, κατά την συνάντησή της με τους επικεφαλής ανώτατων δικαστηρίων, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους, απέφυγε επιμελώς την οποιαδήποτε αναφορά σε «θέματα επικαιρότητας».