Αργήσαμε, σύντροφε. Αργήσαμε πολύ.
Πρέπει να πούμε το δικό μας τραγούδι.

Όταν το 1960, οι σεναριογράφοι της εξαιρετικής ασπρόμαυρης κωμωδίας «Τα Κίτρινα Γάντια», σκιαγραφούσαν το χαρακτήρα του αγαθού γκαρσονιού, καφενείου της Εθνικής Οδού, Μπρίλη, σίγουρα δε φαντάζονταν ότι η ατάκα για τη Γκαζόζα, θα έφτανε στις μέρες μας. Ο ιστορικός διάλογος ανάμεσα στο γκαρσόνι Μπρίλη, (Γιάννης Γκιωνάκης) και στον παθολογικά ζηλιάρη σύζυγο (Νίκος Σταυρίδης), αρχίζει έτσι: «Μπρίλης: Τι θέτε; θέτε τίποτα;». Για να περάσει, ο διάλογος, ανάμεσα σε κύματα ασυνεννοησίας για το αν θέλει πορτοκαλάδα από πορτοκάλια και να καταλήξει: «Γκαζόζα θέτε;».

60 χρόνια μετά, ο μετεωριστής βουλευτής Αριστείδης Φωκάς, θα μείνει στις πολιτικές ατάκες και τις γελοιογραφίες, για την Γκαζόζα που… «ήπιε». Άλλωστε σαν τόπος έχουμε ιστορία στις πολιτικές αρλούμπες και άλλη τόση ιστορία στην πολιτική γελοιογράφησή τους. Εύκολα θυμόμαστε δυο. Τον Κων/νο Τσάτσο και την κότα που τον συνόδευε στις γελοιογραφίες, προδικτατορικά, μετά την εθνικοφρονική απαγόρευση της παράστασης των «Ορνίθων» του Αριστοφάνη, δια χειρός Καρόλου Κουν, το 1959 στο Ηρώδειο. Και τον «Γαργάλατα», Αθανασιάση -Νόβα, με τη γνωστή γελάδα.

Πίσω στο Φωκά πάλι. Με εφαλτήριο την Ένωση Κεντρώων, τις οργανώσεις του «Γέροντα Παΐσιου» και τον… ΠΑΟΚ, βρέθηκε στη Βουλή το 2015. Στα τέλη του Σεπτέμβρη του 2018, διακρίνοντας πως η …Λεβέντικη Ένωση δεν έχει μέλλον, ανεξαρτητοποιήθηκε, περιμένοντας την «αξιοποίησή» του από δυνατότερο άλογο κούρσας. Βουλευτικής. Τέτοιο άλογο αναγνώρισε στον Καμμένο(!) και προσχώρησε στους ΑΝΕΛ, αποτελώντας μάλιστα μέλος Επιτροπής της Βουλής, για το νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ. Την ώρα της ψηφοφορίας στην Επιτροπή, βγήκε από την αίθουσα, όχι γιατί διαφωνούσε με το θέμα, αλλά γιατί όπως είπε: «Είχα πιει στο καφενείο μια Γκαζόζα και πήγα στην τουαλέτα και εκείνη την ώρα ξεκίνησε η ψηφοφορία. Πού το προβλέπει ο Κανονισμός να ξεκινά με αυτό τον τρόπο η ψηφοφορία; Είναι γελοία η διαδικασία». Γελοίος ισχυρισμός, γελοία διαδικασία, γελοίοι εκπρόσωποι. Αντί να πουν αντρίκια, Ναι! θέλουμε να δείξουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε προβλήματα, κρύβονται πίσω από παιδιακίσιες δικαιολογίες. Στο ίδιο μάγκικο στυλ τον κάλυψε και ο καμένος Καμμένος! «Τον κέρασα μια γκαζόζα». Μάλιστα! Τον πέτυχε στους διαδρόμους και τον ρώτησε: «Γκαζόζα θέτε;» και όταν ο Φωκάς κατένευσε, ο Καμμένος απάντησε: «Άντε ρε καρντάση, στην κερνάω».

Πραγματική τουαλέτα και αποφορά απόπατου, τα κοινοβουλευτικά παζάρια. Βυζαντινές ίντριγκες το αστικό πολιτικό σκηνικό. Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ. Παλιές, ξεσκολισμένες καραβάνες στο χειρισμό «διαδικασιών», «κανονισμών», «καταστατικών», από τον καιρό του ΚΚΕεσ. Από την άλλη η ΝΔ, καταγγέλλει ως ανήθικο, να περνούν βουλευτές από το ένα κόμμα στο άλλο, έχοντας στεγάσει και η ίδια τέτοιου τύπου λεβέντες, σε αυτήν τη Βουλή. Και από πίσω τα μικρά, λυσσασμένα για τηλεοπτική προβολή, καθώς γνωρίζουν καλά πως αν χάσουν αυτές τις εκλογές, θα περάσουν πολλά χρόνια για να ξαναπαίξουν στην πολιτική σκηνή. Όχι, για το τι νομοθετεί η Βουλή, δεν ενδιαφέρεται κανείς.

Λίγο πιο αριστερά στο χάρτη και πάντως Δυτικά, καθότι ανήκομεν εις την Δύσιν, στας Βρυξέλλας, κληθείς να απαντήσει στην εξηντάχρονη πλέον ερώτηση, «Γκαζόζα θέτε;», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παπαδημούλης, κατένευσε και εξήλθε προς γκαζόζα. Την ίδια στιγμή εντός αιθούσης, οι διπλωμένοι στις αμερικανικές πιέσεις ευρωβουλευτές, της «δημοκρατικής» Ευρώπης, αναγνώριζαν τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας. Α! Και για να μην ανησυχείτε, τον πως τον λένε, Γαϊδαρό, αναγνώρισε και ο Κούλης. Αυτόν που πριν λίγες βδομάδες το 80% του λαού της Βενεζουέλας, δεν γνώριζε ούτε το όνομά του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αλλά οι μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες φαίνεται να γνώριζαν καλά. Άσε μας βρε Κούλη! Τράβα να πιεις καμιά γκαζόζα.

Λίγο, πολύ λίγο, πιο νότια από τη Βουλή, στον Πειραιά, το ενοίκιο των γραφείων της ΝΔ Πειραιά, το πληρώνει ο …Μαρινάκης, του Ολυμπιακού και του εφοπλισμού. Όχι δεν πρόκειται για διαπλοκή οικονομικών παραγόντων με «εκπροσώπους» του λαού, που να σε κάνει να μπερδεύεις τίνος εκπρόσωπος είναι ο πολιτικός. Θα έχουν ωραία θέα τα γραφεία και ο εφοπλιστής πάει εκεί, για να πιει καμιά γκαζόζα.

Τάνια