Με μια κατάπτυστη τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπ. Υγείας που κατατέθηκε προχθές, στο μέρος Δ’, άρθρο 24, προβλέπονται προκηρύξεις για τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών για κάλυψη έκτακτων κενών ή για τηλεκπαίδευση (λόγω Covid-19). Οι νέοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και του υπουργείου έρχονται να αλώσουν ακόμα περισσότερο τις ήδη ελαστικές σχέσεις εργασίας των αναπληρωτών.

Πιο συγκεκριμένα, με ειδικές προκηρύξεις οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να δηλώσουν περιοχές προτίμησης για να καλύψουν θέσεις που θα προκύψουν λόγω της πανδημίας. Ταυτόχρονα τονίζεται ότι η πρόσληψη εκπαιδευτικού ως προσωρινού αναπληρωτή συνεπάγεται την απώλεια της δυνατότητάς του να προσληφθεί ως αναπληρωτής ορισμένου χρόνου. Μετά το πέρας της σύμβασης οι εκπαιδευτικοί απολύονται, ενώ ανερυθρίαστα περιγράφεται το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων αφού επιπλέον «(…)κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος, όπως το ωράριο των εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας(…)».

Το καρότο της προσαυξημένης μοριοδότησης του 1,5 μορίου για κάθε μήνα με το οποίο η υπουργός επιχειρεί να προλάβει τις αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, αποδεικνύεται αδειανό πουκάμισο αφού η συνολική μοριοδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 10 μόρια. Επιπλέον επανέρχονται για μια ακόμα φορά οι τιμωρητικές διατάξεις, αφού όποιος εκπαιδευτικός προσληφθεί και δεν αναλάβει υπηρεσία ή παραιτηθεί αποκλείεται από τον πίνακα.

Το ΥΠΑΙΘ για μια ακόμα φορά αποκαλύπτει τις πραγματικές επιδιώξεις του. Καμώνεται πως τα μέτρα που ψηφίζει αφορούν τον «περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού» ενώ στην πραγματικότητα θεσμοθετεί και μονιμοποιεί τις πιο σκληρές ελαστικές μορφές εργασίας στην εκπαίδευση και παράλληλα παγιώνει το μέτρο της «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» ακόμα και με ανοιχτά σχολεία.

Οι πραγματικές όμως ανάγκες στην εκπαίδευση είναι άλλες. Τα αιτήματα για τη μείωση των μαθητών στα τμήματα, τη γενναία χρηματοδότηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, για μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών γίνονται επιτακτικά και αναγκαία όσο ποτέ! Το ΥΠΑΙΘ όμως επιλέγει το δρόμο της «ατομικής ευθύνης», της μάσκας και του πολυσυζητημένου «παγουρίνου» δια πάσαν νόσο καθώς και τις γονυκλισίες στους πολυεθνικούς και εγχώριους κολοσσούς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Επιλέγει να εντείνει ακόμα περισσότερο το καθεστώς ομηρίας των αναπληρωτών και τον ανταγωνισμό που επιβάλλει το προσοντολόγιο. Εκπαιδευτικοί που τώρα είναι άνεργοι θα κληθούν να εγκαταλείψουν τον τόπο κατοικίας τους για 3 μήνες βγαίνοντας στην πραγματικότητα ζημιωμένοι οικονομικά μόνο και μόνο για να μην μείνουν πίσω στον αξιολογικό πίνακα. Στην πράξη η ηγεσία του υπουργείου παιδείας αδιαφορεί πλήρως τόσο για την υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών όσο και για τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς.

Απέναντι στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, οι εκπαιδευτικοί μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες να βαδίσουμε ξανά στο δρόμο του αγώνα ενάντια στην νέα επίθεση στις εργασιακές μας σχέσεις. Να παλέψουμε για:
Να αποσυρθεί τώρα το κατάπτυστο μέτρο των τρίμηνων συμβάσεων!
Απόσυρση του προσοντολογίου!
Μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών! Κάλυψη όλων των κενών τώρα!
Μέτρα για την προστασία της υγείας των εκπαιδευτικών και των μαθητών!
15 παιδιά στην τάξη!