Προετοιμάζουν την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας
Οργίασε, ξανά, η κρατική τρομοκρατία στο ΑΠΘ. Την Τρίτη 10/5, οι δυνάμεις της Ασφάλειας έκαναν ελέγχους σε άτομα που πήγαιναν να μπουν στις σχολές τους. Στη συνέχεια, οι δυνάμεις των ΜΑΤ και της Ο.Σ. (ομάδα συλλήψεων) χτυπούσαν τους φοιτητές του ΑΠΘ, έριχναν κρότου λάμψης και χημικά μέσα σε κτήρια (βλ. Κτήριο Σχολής Θετικών Επιστημών). Χτύπησαν άγρια την κινητοποίηση φοιτητών έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ. Ξύπνησαν οι μνήμες του Φλεβάρη 2021, με την εικόνα συλληφθέντα να σέρνεται και να χτυπιέται από την αστυνομία. Ακόμα, 8 φοιτητές οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, μάλιστα ο ένας ενδέχεται να έχει μόνιμη βλάβη στην ακοή του, καθώς άνδρας των ΜΑΤ του πέταξε κρότου λάμψης πάνω του. Να σημειωθεί ότι τα χημικά και οι κρότου λάμψης στη ΣΘΕ οδήγησαν σε διακοπή των μαθημάτων, αφού διδακτικό προσωπικό και φοιτητές, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στις αίθουσες διδασκαλίας, τρομοκρατήθηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας! Ο απολογισμός εκείνης της ημέρας, εκτός των άλλων, ήταν και δυο συλλήψεις. Η ουσία είναι ότι έγινε δολοφονική επίθεση στους φοιτητές όχι μόνο στη ΣΘΕ, αλλά και μπροστά στην Πρυτανεία. Και τα κτήρια της ΣΘΕ και της Πρυτανείας δεν αφορούν το «στέκι στο Βιολογικό», το οποίο αποτελεί για την κυβέρνηση το πρόσχημα.
Αυτά τα γεγονότα αποτελούν συνέχεια της καταστολής των τελευταίων μηνών στο ΑΠΘ. Δικαιολογία είναι η απόφαση κυβέρνησης και Πρυτανείας του ΑΠΘ να καταλάβουν το «στέκι του Βιολογικού», το οποίο αποτελεί διαχρονικά πολιτικό χώρο μέσα στο ΑΠΘ. Ωστόσο και η υποκρισία έχει τα όριά της.
Είναι οι ίδιοι που φέρνουν την πολιτική των ταξικών φραγμών, των διαγραφών, της υποχρηματοδότησης, της υπολειτουργίας των ιδρυμάτων λόγω έλλειψης διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Που, συγκεκριμένα, έχουν καταδικάσει όλες τις δομές του ΑΠΘ σε υπολειτουργία. Με καθαρίστριες που δεν υπάρχουν, με ατέλειωτες ουρές στη λέσχη, με έλλειψη διοικητικού προσωπικού στις υπάρχουσες βιβλιοθήκες. Έχουν καταδικάσει τους φοιτητές της ΣΘΕ -μαζί με αυτούς και του Βιολογικού- να στοιβάζονται σε ενάμισι κτήριο, σαν τα κοτόπουλα, και να κάνουν μαθήματα στο υπόγειο, λόγω διαχρονικής έλλειψης αιθουσών. Για αυτό αποτελεί πρόκληση, η κυβέρνηση και η Πρυτανεία να δηλώνουν τώρα ότι κόπτονται για τη μόρφωσή τους και επιθυμούν να φτιάξουν βιβλιοθήκη. Θέλουν απλά να καταλάβουν έναν πολιτικό χώρο και να στείλουν το μήνυμα της καταστολής απέναντι στο φοιτητικό συνδικαλισμό. Αυτός είναι ο πραγματικός τους στόχος, όπως άλλωστε φάνηκε και στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Θέσπισαν εκεί την ποινικοποίηση του φοιτητικού συνδικαλισμού και την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Και για να τη φέρουν τελικά, διαμορφώνουν τώρα το κλίμα, με αυτά τα χτυπήματα. Ετοιμάζονταν, μάλιστα, να εγκαταστήσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία στις 17 Μάη, μία μέρα πριν τις φοιτητικές εκλογές, ξυπνώντας μνήμες άλλων μαύρων εποχών. Έχουν ανάγκη την τρομοκρατία και την καταστολή, ακριβώς για να χτυπήσουν τις αντιδράσεις και να περάσουν το σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
Στα πλαίσια αυτά, η αστυνομία είναι μόνιμα εγκατεστημένη αυτόν τον καιρό έξω από το ΑΠΘ. Και συνέχισε να είναι και μετά το χτύπημα της Τρίτης 10/5, διαμορφώνοντας ένα κλίμα τρομοκρατίας.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι την Τετάρτη 11/5, φοιτητές, μέλη Φοιτητικών Συλλόγων στη Φιλοσοφική έκαναν ανακοινώσεις σε μαθήματα, για να ενημερώσουν τον κόσμο για τα ζητήματα με την αστυνομική βία και καταστολή. Μετά από καταγγελία της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής, ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, για να διερευνηθούν οι….δράστες, όπως λένε τα τοπικά σάιτ! …Δράστες, για «διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας»! Φαίνεται για άλλη μια φορά ποιον έχει στόχο η καταστολή!
Εκτός αυτού, δεν είναι τυχαίο ότι μια μέρα μετά τα γεγονότα στο ΑΠΘ, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως συνταγματική την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ο χαρακτήρας της «δικαιοσύνης» τους, η οποία κρίνει ως συνταγματικό κάθε πετσόκομμα των λαϊκών δικαιωμάτων και βγάζει παράνομες και καταχρηστικές, εντός μερικών ωρών, τις απεργίες.
Την καταστολή στο ΑΠΘ καταδίκασαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και διάφοροι φορείς. Την Πέμπτη 12/5 πραγματοποιήθηκαν δύο διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης με κάποια σχετική μαζικότητα, που δείχνουν ότι -παρά το κλίμα αδράνειας που επικρατεί- το φοιτητικό κίνημα έχει δυνατότητες αγωνιστικής κινητοποίησης. Θα πρέπει να ξαναμπεί σε κύκλο μαζικών συνελεύσεων και διαδηλώσεων. Όμως, θα πρέπει να ξεπεράσει ξανά τα προβλήματα που θέτουν από τη μια οι δυνάμεις των ΚΝΕ-ΕΑΑΚ, οι οποίες ένα χρόνο τώρα έριξαν στην αδράνεια τους Συλλόγους, για να κάνουν τώρα κινητοποιήσεις διά αντιπροσώπων, όπως και του αναρχικού χώρου, ο οποίος με τις τυχοδιωκτικές του ενέργειες δίνει πάτημα στην κυβέρνηση να συκοφαντεί το πανεπιστημιακό άσυλο και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, καθώς και στην αστυνομία, ώστε να προχωράει στην άγρια καταστολή.