Εδώ και χρόνια οι αναπληρωτές και αναπληρώτριες συνάδελφοι και συναδέλφισσες αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των εργαζόμενων στα σχολεία. Φέτος έφτασαν στις 53000, σε ΠΕ και ΔΕ, δηλαδή το 1/3 των εκπαιδευτικών και στις δυο βαθμίδες. Συνάδελφοι και συναδέλφισσες που βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια, απολύονται κάθε καλοκαίρι, έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα και αντιμετωπίζονται από το κράτος ως εργαζόμενοι β΄ διαλογής μιας και τα εργασιακά τους δικαιώματα δεν έχουν εξισωθεί με αυτά των μόνιμων εκπαιδευτικών. Στα συνδικάτα της εκπαίδευσης δόθηκε και δίνεται διαρκώς μεγάλη μάχη τόσο για τη συμμετοχή αυτών των συναδέλφων και συναδελφισσών, όσο και για να αποκτήσουν πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Το ζήτημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων έχει λυθεί αμετάκλητα τόσο στο 16ο συνέδριο της ΟΛΜΕ, όσο και στην πράξη με την παρουσία αναπληρωτών και αναπληρωτριών συναδέλφων και συναδελφισσών τόσο στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, όσο και στα ΔΣ δεκάδων ΕΛΜΕ της χώρας. Φαίνεται όμως ότι η ΔΑΚΕ έχει άλλη γνώμη! Η παράταξή της στην ΕΛΜΕ Λασιθίου, επικαλούμενη καταστατικά θέματα, υποστηρίζει ότι οι αναπληρωτές / αναπληρώτριες δεν μπορούν να συμμετέχουν στο ΔΣ της ΕΛΜΕ, δεν αναγνωρίζει τη σύσταση του ΔΣ και απειλεί ότι θα προβεί σε «κάθε νόμιμη ενέργεια» εις βάρος του νεοσυσταθέντος ΔΣ, κοινώς ότι θα πάει το σωματείο στα δικαστήρια!

Είναι προφανές ότι η παράταξη της ΔΑΚΕ, όταν αμφισβητείται η κυριαρχία της έμπρακτα σε ένα συνδικάτο, δεν διστάζει να παραβιάσει κεντρικές θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν διστάζει να αμφισβητήσει τα δικαιώματα των αναπληρωτών και αναπληρωτριών συναδέλφων και συναδελφισσών, να τους αντιμετωπίσει ως συνάδελφους και συναδέλφισσες β΄ διαλογής, όπως επί χρόνια κάνουν και όλες οι κυβερνήσεις. Η ΔΑΚΕ θέλει τους αναπληρωτές και αναπληρώτριες να την ψηφίζουν, αλλά θεωρεί ότι δεν μπορούν να εκπροσωπούν τον κλάδο. Τους/τις θεωρεί δηλαδή εκπαιδευτικούς περιορισμένων δικαιωμάτων!

Ως Αγωνιστικές Παρεμβάσεις, θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο το θέμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων και συναδελφισσών και των αναπληρωτών και αναπληρωτριών ανεξαρτήτου πολιτικής και συνδικαλιστικής τοποθέτησης και θέσαμε το ζήτημα στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, ζητώντας την τοποθέτηση όλων των παρατάξεων και την παρέμβαση του συμβουλίου. Μέχρι στιγμής -εκτός από το ΠΑΜΕ- κανείς δεν έχει τοποθετηθεί. Και αν δεν μας εκπλήσσει η σιωπή της ΔΑΚΕ, γιατί σιωπούν ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ; Μήπως δεν θέλουν να στεναχωρήσουν τη ΔΑΚΕ; Μήπως η αγαστή συνεργασία τους στο ΔΣ της ΟΛΜΕ όλο το προηγούμενο διάστημα έχει και τέτοιες διαστάσεις, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι η συνεργασία των παρατάξεων του κυβερνητικού γραφειοκρατικού συνδικαλισμού δεν έχει όρια αντισυναδελφικότητας, όταν πρόκειται να προασπίσουν τα στενά κομματικά τους συμφέροντα και ότι κομβικό για το εκπαιδευτικό κίνημα και την ΟΛΜΕ αυτήν την περίοδο είναι να σπάσει αυτή η συμμαχία;

Καλούμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ να τοποθετηθεί και να παρέμβει άμεσα για το θέμα!
Καμιά αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών και αναπληρωτριών!α χέρια από τα δικαιώματα των αναπληρωτών – αναπληρωτριών