Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 101 εργαζόμενοί της έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου.
«Αφανίστηκαν. Επιβεβαιώνουμε ότι περισσότεροι από 100 συνάδελφοι στην UNRWA σκοτώθηκαν μέσα σε έναν μήνα. Γονείς, εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές, γιατροί, προσωπικό υποστήριξης. Η UNRWA θρηνεί, οι Παλαιστίνιοι θρηνούν, οι Ισραηλινοί θρηνούν. Για να βάλουμε τέλος σε αυτήν την τραγωδία χρειάζεται μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός τώρα», έγραψε ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής της UNRWA, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Τη Δευτέρα 13/11 οι εργαζόμενοι στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη άναψαν ένα κερί στη μνήμη των 101 υπαλλήλων της παλαιστινιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στη Γάζα. Οι σημαίες του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο κυμάτιζαν μεσίστιες.
«Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εργαζομένων που έχει σκοτωθεί στην ιστορία του οργανισμού μας, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, ενωμένοι σε αυτή την πολύ συμβολική τοποθεσία, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους γενναίους συναδέλφους μας που θυσίασαν τη ζωή τους υπηρετώντας υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε η Τατιάνα Βαλοβάγια, γενική διευθύντρια του γραφείου του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Η UNRWA έχει καταγγείλει ότι ορισμένα μέλη του προσωπικού σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν στην ουρά για ψωμί ή μαζί με τις οικογένειές τους στα σπίτια τους, κατά τη διάρκεια της εναέριας και χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα μετά το χτύπημα της Χαμάς στις αρχές Οκτωβρίου.
«Σήμερα, η οικογένεια του ΟΗΕ τήρησε ενός λεπτού σιγή για να θρηνήσει και να τιμήσει τους συναδέλφους μας που σκοτώθηκαν στη Γάζα. Από την έναρξη αυτής της σύγκρουσης, περισσότεροι από 100 μέλη της UNRWA έχουν χάσει τη ζωή τους […]. Δεν θα ξεχαστούν ποτέ», έγραψε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.