Με την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που κατά τ’ άλλα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς άμαχους Παλαιστίνιους, το Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, καταστρατηγώντας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 25/3 για άμεση κατάπαυση πυρός ως το τέλος του Ραμαζανιού, όπως άλλωστε κάνει εδώ και δεκαετίες με τις ίδιες πλάτες, αγνοώντας δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ ενάντια στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Εντείνοντας μάλιστα τους βομβαρδισμούς στη νότια Γάζα, το κράτος – δολοφόνος προετοιμάζει το έδαφος για γενικευμένη χερσαία επίθεση στην πόλη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, εκεί που έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι και άμαχοι. Στις 175 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί 32.623 Παλαιστίνιοι και άλλοι 75.092 έχουν τραυματιστεί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στοχεύουν να διαμορφώσουν και την «επόμενη μέρα» της κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας. Σε αυτό το πλαίσιο, ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz» παρουσίασε σοκαριστικές δορυφορικές φωτογραφίες, που δείχνουν την κατάσταση του εδάφους στη Λωρίδα της Γάζας πριν και μετά τον πόλεμο. Ο κατοχικός στρατός φαίνεται πως έχει εξαφανίσει και ισοπεδώσει τα πάντα σε απόσταση 1,2 χλμ., από τον φράχτη που υπάρχει στα σύνορα με το Ισραήλ και κατά μήκος αυτής της περιοχής. Έχει επίσης ισοπεδώσει τα πάντα σε πλάτος 5,5 χλμ., κυρίως στη βόρεια Γάζα, δημιουργώντας μια «νεκρή ζώνη» στο όνομα της αποτροπής μελλοντικών επιθέσεων από παλαιστινιακές οργανώσεις. Σύμφωνα με τη «Haaretz», η «νεκρή ζώνη» που σχεδιάζει να επιβάλει το Ισραήλ θα περιλαμβάνει το 16% του συνολικού εδάφους της Λωρίδας της Γάζας. Γίνεται επίσης αναφορά στον στρατηγικό διάδρομο Netzarim που έχει κόψει τη Γάζα στα δύο, ώστε να ελέγχουν οι κατοχικές αρχές τη μελλοντική κίνηση των Παλαιστινίων ανάμεσα σε Βορρά και Νότο.

Εικόνες φρίκης και ολικής καταστροφής έγιναν γνωστές από την ισραηλινή επίθεση στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα». Αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες και συλλαμβάνοντας εκατοντάδες άλλους, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός ολοκλήρωσε τη 15ήμερη πολιορκία του Νοσοκομείου «Αλ Σίφα» στην Πόλη της Γάζας. Έγιναν γνωστές φρικτές εικόνες από το Νοσοκομείο «Αλ Σίφα», το οποίο καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος του από την πολυήμερη επίθεση και πολιορκία του ισραηλινού στρατού. Τμήματα του κτιριακού συγκροτήματος πυρπολήθηκαν ή και βομβαρδίστηκαν, ενώ δεκάδες πτώματα συνεθλίβησαν από τα άρματα μάχης και τα στρατεύματα κατά την αποχώρησή τους. «Δεκάδες πτώματα μαρτύρων, ορισμένα σε κατάσταση αποσύνθεσης, βρέθηκαν μέσα στο “Αλ Σίφα” και γύρω απ’ αυτό», σημείωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Σε ένα ακόμα έγκλημα προχώρησε το Ισραήλ, χαρακτηριστικό της τεράστιας σφαγής που κλιμακώνει στη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας για πολλοστή φορά κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά το πλήγμα του ισραηλινού κατοχικού στρατού σκότωσε επτά ξένους εργαζόμενους οργάνωσης αρωγής. Η νέα ισραηλινή επίθεση εναντίον οργανώσεων αρωγής έγινε με επιδρομή σε φορτηγά της ΜΚΟ World Central Kitchen, παρά τα ευκρινή διακριτικά του λογότυπού της πάνω στα οχήματα και την ενημέρωση του ισραηλινού στρατού για τη διαδρομή τους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, μετά τις έντονες αντιδράσεις από υπουργεία Εξωτερικών «δυτικών» χωρών που έχασαν υπηκόους τους κατά την επίθεση, παραδέχθηκε ότι «δυστυχώς χτες έγινε ένα τραγικό περιστατικό κατά το οποίο οι δυνάμεις μας κατά λάθος χτύπησαν αθώους ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας». «Αυτά συμβαίνουν στον πόλεμο, θα το εξετάσουμε σχολαστικά και είμαστε σε επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη και θα κάνουμε καθετί για να μην ξανασυμβεί», πρόσθεσε.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο ισραηλινός στρατός έχει από την αρχή του πολέμου στοχοποιήσει και άλλες οργανώσεις αρωγής με πρώτη την οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), δολοφονώντας συστηματικά εκατοντάδες υπαλλήλους της. Έχει εξαπολύσει ακόμα πολύνεκρες επιθέσεις σε χώρους διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, σκοτώνοντας πεινασμένους Παλαιστίνιους που προσπαθούσαν να βρουν ένα πιάτο φαΐ. Έχει επίσης δολοφονήσει δεκάδες τραυματιοφορείς της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η στοχοποίηση και καταστροφή των περισσότερων νοσοκομείων και δομών Υγείας στη Γάζα. Δραματικές είναι στο μεταξύ οι συνέπειες από το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα και στα νεογέννητα βρέφη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε αύξηση των κρουσμάτων βρεφικής θνησιμότητας στη Γάζα λόγω πείνας, ελλείψεων σε καθαρό νερό, θέρμανση, βασικά είδη διατροφής, φάρμακα και υπηρεσίες.

Το ίδιο διάστημα στη Δυτική Όχθη οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις και Εβραίοι έποικοι συνέχισαν τις εισβολές σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά, τις επιθέσεις με θύματα παιδιά, αλλά και τις κατασχέσεις παλαιστινιακής γης, για την ανέγερση νέων κατοικιών εποίκων και άλλες δραστηριότητες. Με αφορμή τη Μέρα της Παλαιστινιακής Γης (30 Μάρτη), η «Επιτροπή Αντίστασης στον Εποικισμό και στο Τείχος – Απαρτχάιντ» ανακοίνωσε ότι από τον περασμένο Οκτώβρη το Ισραήλ έχει κατασχέσει 2.700 εκτάρια γης (ή 2.380 τ.χλμ.), που ισοδυναμούν με το 42% του εδάφους της Δυτικής Όχθης και το 69% της περιοχής, που είναι υπό την απόλυτη «δικαιοδοσία» του ισραηλινού στρατού.
Στο μεταξύ, αεροπορική επιδρομή με στόχο το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας πραγματοποίησε το Ισραήλ, στο πλαίσιο νέας, σοβαρής κλιμάκωσης της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης με το Ιράν, αμέσως μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις που έκανε στην Ανατολική Συρία με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 42 ατόμων, οι περισσότεροι Σύροι στρατιώτες και Λιβανέζοι μαχητές της Χεζμπολάχ.

Το ισραηλινό πλήγμα στο κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, ήταν μια «στοχευμένη επίθεση» με σκοπό τη δολοφονία του υψηλόβαθμου διοικητή των ειδικών δυνάμεων Κουντς των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, που ήταν αρμόδιος για τις επιχειρήσεις σε Λίβανο και Συρία, Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχεντί, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση κάνοντας λόγο και για τη δολοφονία άλλων επτά ατόμων. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως το Ιράν θα αποφασίσει «για τον τύπο της απάντησης και την τιμωρία του επιτιθέμενου». Πρόκειται για την πέμπτη ισραηλινή επιδρομή μέσα σε οκτώ μέρες στη Συρία, από τα εκατοντάδες πλήγματα από την έναρξη του πολέμου το 2011, που στοχεύουν σε δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση του Άσαντ. Τα πλήγματα εντάθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» της ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.

Ενώ γίνονται όλα αυτά, στις ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους να εμφανιστούν αποστασιοποιημένοι από τον Νετανιάχου, χωρίς βέβαια να πείθουν κανέναν. Μετά τα αλλεπάλληλα «βέτο» των ΗΠΑ τους προηγούμενους μήνες σε ψηφίσματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσαν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στις 25 Μάρτη, το Συμβούλιο ενέκρινε τελικά απόφαση με 14 ψήφους υπέρ και την αποχή των ΗΠΑ, με την οποία αξιώνει «άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού», ο οποίος είχε ήδη ξεκινήσει πρίν δύο βδομάδες, που θα οδηγήσει στην «εφαρμογή μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός», ενώ «ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων». Η κυβέρνηση Μπάιντεν βέβαια έσπευσε από την πρώτη στιγμή να κάνει λόγο για «μη δεσμευτική απόφαση», ενώ συνέχισε επαφές με στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης, μεταξύ άλλων και για νέες πωλήσεις αμερικανικών όπλων, κάνοντας για άλλη μια φορά «πλάτες» στη συνέχιση του εγκλήματος στη Λωρίδα της Γάζας.

Αντιδρώντας στη στάση των ΗΠΑ, στο γεγονός δηλαδή ότι δεν άσκησαν για άλλη μια φορά «βέτο» αλλά επέλεξαν την αποχή, υπολογίζοντας τους συνολικότερους σχεδιασμούς τους στη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε τη ματαίωση ορισμένων διμερών συναντήσεων που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στις ΗΠΑ. Την ίδια ακριβώς ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γκάλαντ, συνέχιζε τις επαφές στις ΗΠΑ, στο Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ άλλων και για τις αγορές όπλων και «στρατιωτική βοήθεια».
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Τραμπ, κάλεσε την ισραηλινή ηγεσία να τελειώνει με τον πόλεμο. Χαρακτήρισε την επίθεση της 7ης Οκτώβρη στο νότιο Ισραήλ «ένα από τα πιο θλιβερά πράγματα που έχω δει ποτέ», ωστόσο πρόσθεσε ότι «πρέπει να τελειώσετε με τον πόλεμό σας. Λήξτε το! Πρέπει να το κάνετε.», επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικό γιατί χάνετε πολλή υποστήριξη, χάνετε τον κόσμο».

Το ίδιο διάστημα στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου έχει αποσταλεί και η ελληνική φρεγάτα Ύδρα με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό, έκαναν την εμφάνισή τους δύο ρωσικά πολεμικά πλοία, μερικές μέρες αφότου οι Χούθι, που εξαπολύουν από τον Νοέμβριο μπαράζ επιθέσεων σε εμπορικά και πολεμικά πλοία δυτικών συμφερόντων, ανακοίνωσαν πως δεν θα θέτουν στο στόχαστρο πλοία της Ρωσίας και της Κίνας σε Ερυθρά Θάλασσα και Κόλπο του Άντεν.