Ενώ είναι σε εξέλιξη έντονα διπλωματικά παζάρια μεταξύ των εμπολέμων πλευρών στη Λιβύη, κάτω από την πίεση και την καθοδήγηση των εμπλεκομένων ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων, πολιτική κρίση και μαζικές διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει και στις δύο πλευρές, σε Τρίπολη και Βεγγάζη.

Οι σφοδρές διαδηλώσεις που σημειώνονται εδώ και βδομάδες στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, με αφορμή την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και τη διαφθορά των τοπικών αρχών, οδήγησαν στην παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Αλ Θάνι, που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς αλλά μόνο από το κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ και πρόσκειται στις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Σάλεχ, που το τελευταίο διάστημα αναλαμβάνει όπως όλα δείχνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο διευρυμένο παζάρι που γίνεται στην πολύπαθη χώρα, διατηρεί επαφές και με τα δύο αντιμαχόμενα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα που στηρίζουν τις παράλληλες κυβερνήσεις, του Φαγιέζ Σάρατζ -που βασίζεται στη στήριξη της Τουρκίας, του Κατάρ, έμμεσα της Ιταλίας και αναγνωρίζεται από τη «διεθνή κοινότητα»- και της ανατολικής Λιβύης, του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» (LNA) του στρατηγού Χάφταρ -που στηρίζουν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία και η Γαλλία. Ο λόγος αυτών των στηρίξεων δεν είναι άλλος από τα μεγάλα συμφέροντα και από τις δύο πλευρές για τον έλεγχο του τεράστιου ενεργειακού πλούτου της χώρας, που άλλωστε ήταν και η αιτία της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ πριν από 9 χρόνια, η οποία ανέτρεψε την κυβέρνηση του Καντάφι και έφερε το σημερινό χάος.

Ανάλογες διαδηλώσεις κατά της φτώχειας και της διαφθοράς πραγματοποιήθηκαν και στην πρωτεύουσα Τρίπολη, καθώς και σε άλλες περιοχές και της δυτικής και της ανατολικής Λιβύης. Οι διαδηλώσεις, ειδικά στην Τρίπολη, κατεστάλησαν βίαια από φιλότουρκους μισθοφόρους που έχουν προσληφθεί για «προστασία» της κυβέρνησης Σάρατζ.

Παράλληλα, πιθανές αλλαγές δρομολογούνται και στους κόλπους της «κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας» του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, μετά την παραίτηση της άλλης κυβέρνησης, στην ανατολική Λιβύη. Ο υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Σάρατζ, διέψευσε πως επίκειται παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου, όπως μετέδιδε νωρίτερα το αμερικανικό δίκτυο «Μπλούμπεργκ». Οι φήμες για την παραίτηση της «κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας» έκαναν λόγο για αντικατάστασή της από άλλο σχήμα, που να ικανοποιεί και την αντίπαλη πλευρά, του εκλεγμένου Κοινοβουλίου στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης.

Οι παραπάνω εξελίξεις στην Λιβύη σημειώθηκαν λίγες μέρες μετά τη συνάντηση των εμπόλεμων πλευρών της Λιβύης στο Μαρόκο, όπου συμφωνήθηκε η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο τέλος του μήνα στη Γενεύη, με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τον τερματισμό των συγκρούσεων.