Η επόμενη μέρα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών δεν φάνηκε να καθαρίζει το ρευστό πολιτικό τοπίο, που παρατείνεται πάνω από ένα χρόνο στο Ισραήλ. Κυρίως γιατί η τρίτη κατά σειρά σε ένα χρόνο διεξαγωγή εκλογών έχει δυσκολέψει τις προσπάθειες των μεγαλύτερων αστικών κομμάτων για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνασπισμού. Μίας κυβέρνησης που θα κληθεί να προωθήσει βασικά ζητήματα πολιτικής, που αφορούν μεταξύ άλλων τη συνέχιση και σκλήρυνση της κατοχής σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, έπειτα και από τη δημοσιοποίηση του σχεδίου των ΗΠΑ, καθώς και τη διαχείριση των σχέσεων με περιφερειακούς συμμάχους στην Ανατ. Μεσόγειο, όπου κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Τα εκλογικά αποτελέσματα έδωσαν την πρώτη θέση στο συνασπισμό δεξιών κομμάτων με επικεφαλής το Λικούντ του Νετανιάχου με συνολικά 58 έδρες, τη δεύτερη στην κεντροδεξιά παράταξη με επικεφαλής το «Μπλε και Λευκό» μπλοκ του στρατηγού Μπένι Γκαντς με 47 και την τρίτη θέση στην αραβική «Ενιαία Λίστα» (συμμετέχουν μεταξύ άλλων το ΚΚ Ισραήλ – Χαντάς) με 15 βουλευτές.

Μέχρι σήμερα, έντονα είναι τα μετεκλογικά παζάρια για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τέταρτων μέσα σε έναν χρόνο εκλογών το Σεπτέμβρη. Ο επικεφαλής του κεντροδεξιού «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, στρατηγός Μπένι Γκαντς, είχε διαδοχικές συναντήσεις με σκοπό τη συγκρότηση κυβέρνησης, έναντι του αντιπάλου του, Νετανιάχου. Ο Γκαντς συναντήθηκε αφενός με τον αρχηγό του εβραϊκού κόμματος «Ισραήλ το σπίτι μας» του πρώην υπουργού Άμυνας Λίμπερμαν και αφετέρου με ανώτερα στελέχη της αραβικής «Ενιαίας Λίστας», σε μία προσπάθεια να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της χώρας. Οι μέχρι τώρα ζυμώσεις δεν φαίνεται να καρποφορούν, τροφοδοτώντας σενάρια συνασπισμού των δύο μεγάλων παρατάξεων.

Η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται πως δίνει το κατάλληλο πρόσχημα στα δύο μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα του Ισραήλ για μετεκλογική συνεργασία με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης «έκτακτης ανάγκης», που θα αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης και των δυσμενών κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που προκαλεί η υπόθεση και να επιλύσει το συνεχιζόμενο πολιτικό ζήτημα αδυναμίας κυβερνητικής συγκρότησης. Έτσι κι αλλιώς τα κόμματα αυτά δεν διαφοροποιούνται σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας και καμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει στην πολιτική του Ισραήλ από όποιο κυβερνητικό σχήμα κι αν προκύψει.

Μετά από τα μετεκλογικά παζάρια, σε κυβέρνηση συνεργασίας προχωρούν οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομματικών συνασπισμών στο Ισραήλ έπειτα από την απόφαση του Μπένι Γκαντς, αρχηγού του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, να προχωρήσει σε κυβέρνηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και αρχηγό του δεξιού κόμματος Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Οι εξελίξεις αυτές αποτρέπουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής τέταρτων κατά σειρά σε ένα χρόνο, βουλευτικών εκλογών και δείχνουν ότι εν μέσω πανδημίας είναι κυρίαρχη στην αστική τάξη η συναίνεση για την προώθηση σημαντικών ενεργειακών και γεωπολιτικών συμφερόντων σε συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού και αντιθέσεων στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο. Ο Γκαντς, αφού διέλυσε το «Μπλε και Λευκό» μπλοκ,13 μήνες μετά την ίδρυσή του, προκαλώντας τις κατηγορίες των έως πρότινος εταίρων του για «προδοσία», ανέλαβε πρόεδρος της Κνέσετ (ισραηλινής Βουλής). Στη νέα κυβέρνηση ο Γκαντς αναμένεται αργότερα να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, ενώ στελέχη του κόμματός του αναμένεται να αναλάβουν το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Τόσο λοιπόν κράτησαν η αντιπαλότητα στον κατηγορούμενο και υπόδικο για διαφθορά Νετανιάχου και οι ψεύτικες υποσχέσεις για “νέο πνεύμα” στα πολιτικά πράγματα του Ισραήλ.