Η Βενεζουέλα και η Τουρκία φαίνεται να έχουν υπογράψει συμφωνία οκτώ σημείων, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως ανακοινώθηκε μέσω του δικτύου Telesur. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 3ης Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο Οικονομίας και Υπουργό Πετρελαίου, Τάρεκ Ελ Αϊσάμι:
«Συμφωνήσαμε σήμερα να υπογράψουμε οκτώ συμφωνίες, στο πλαίσιο της τελικής δήλωσης της τρίτης Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας στα εξής πεδία:Νεολαία, αθλητισμός, βιομηχανία που αφορά τις βιομηχανίες μεσαίας κλίμακας, την επιχειρηματικότητα και τις αλυσίδες παραγωγής, αλιεία και ιχθυοκαλλιέργεια, παιδεία, υγεία και παραγωγικές επενδύσεις» και «Βενεζουέλα και Τουρκία έχουν ηγετικούς ρόλους στη διεθνή σκηνή ενώπιον του σημερινού ταραγμένου κόσμου, επαφίεται σε εμάς να αναλάβουμε με ταπεινότητα και μετριοπάθεια, αλλά και με βαθιά κατανόηση, ότι η Τουρκία και η Βενεζουέλα μπορούν να συνεισφέρουν στη γέννηση της νέας γεωπολιτικής εποχής, αυτή η διμερής σχέση να αποτελεί πρότυπο για αυτή, βασισμένη στο σεβασμό της κυριαρχίας και αυτοδιάθεσης». Ενώ κατέληξε λέγοντας: «Αυτή η διμερής συνεργασία επιβεβαιώνει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο της υπεράσπισης της πολυμέρειας και της διπλωματίας της ειρήνης που μας προτρέπει να εργαστούμε με υψηλό και στρατηγικό όραμα για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου».
Η συμφωνία αυτή ανακοινώνεται λίγο διάστημα μετά τις επαφές που γνωστοποιήθηκε ότι υπήρξαν μεταξύ αμερικάνικης κυβέρνησης και Βενεζουέλας, ώστε να αρθούν οι περιορισμοί στο εμπόριο πετρελαίου που είχε επιβάλει η διοίκηση Τραμπ, ώστε να μπορέσει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός να επιβάλει απαγόρευση στο ρώσικο πετρέλαιο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Έχει ο καιρός γυρίσματα και στη διπλωματία, μόνο οι ανόητοι και οι υποτελείς βιάζονται να ευθυγραμμιστούν με τις αποφάσεις των αφεντικών τους. Τέτοια ακριβώς στάση είχε ο Μητσοτάκης, όταν πρώτος απ’ όλους αναγνώριζε τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, Χουάν Γκουαϊδό, ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, πουλώντας εκδούλευση στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές δίχως αντάλλαγμα.

Αντιθέτως, ο Ερντογάν είχε πάρει θέση υπέρ του Νίκολας Μαδούρο και της κυβέρνησής του. Σήμερα, η δήθεν απομονωμένη Βενεζουέλα, συζητάει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για πετρέλαιο και συνάπτει συμφωνίες με την επίσης τάχα απομονωμένη Τουρκία, της οποίας η απομόνωση… επεκτάθηκε και στην πετρελαιοπαραγωγό Βενεζουέλα. Αντιθέτως ο Χουάν Γκουαϊδό είναι στα αζήτητα…
Όπως και τώρα στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία, τήρησε προσεκτική στάση αναμονής, φιλοξενώντας τις συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών και διεκδικώντας ρόλο εγγυήτριας δύναμης. Σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη που έσπευσε να στείλει όπλα στην Ουκρανία πουλώντας πάλι εκδούλευση δίχως αντάλλαγμα.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι η στάση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία αλλάζει, με στελέχη της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για ανάγκη εξοπλισμού της με πιο σύγχρονα όπλα.
Για άλλη μια φορά η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας αποδεικνύεται σίγουρα πιο περίπλοκη από αυτή των παρακατιανών λακέδων του καθεστώτος της εξάρτησης και της υποτέλειας που εξουσιάζει τη χώρα μας και διαρκώς παρακαλάει για προστασία και δάνεια τους ιμπεριαλιστές.