Κλιμακώνεται η απάνθρωπη αντιπροσφυγική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας το τελευταίο διάστημα. Από το νέο ναυάγιο βάρκας με πρόσφυγες στο Φαρμακονήσι μέχρι την τραγωδία μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης και τη νέα νομοθεσία που ετοιμάζεται να υιοθετήσει η Βρετανία, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης χτίζουν φρούρια απέναντι σε ανθρώπους κατατρεγμένους, οικογένειες και μικρά παιδιά που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ρημαγμένες από τους ιμπεριαλιστές χώρες τους.

Στο Φαρμακονήσι, λέμβος γεμάτη πρόσφυγες βυθίστηκε σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός είναι 5 νεκροί και 11 διασωθέντες στην τουρκική πλευρά και 5 διασωθέντες στην ελληνική. Πιθανότατα οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 10 άτομα. Σύμφωνα με δηλώσεις των διασωθέντων, η λέμβος παρουσίασε εισροή υδάτων στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, κοντά στην οριογραμμή, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Ακόμα, ανοιχτά της Λιβύης σημειώθηκε νέο προσφυγικό ναυάγιο με δεκάδες αγνοούμενους όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε ενώ έπλεε για την Ιταλία. Το σκάφος ανατράπηκε ενώ οι επιβαίνοντες προσπαθούσαν να ανέβουν σε εμπορικό πλοίο για να σωθούν από την κακοκαιρία. Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνταν μέχρι και πριν λίγα 24ωρα, ενώ είχαν διασωθεί 17. Η ΜΚΟ Alarm Phone κατήγγειλε ότι οι ιταλικές αρχές προσπαθούσαν να αποφύγουν τη μεταφορά των προσφύγων στην Ιταλία, καθυστερώντας την παρέμβασή τους προκειμένου η λεγόμενη λιβυκή ακτοφυλακή να φτάσει και να αναγκάσει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στη Λιβύη. Η ιταλική Ακτοφυλακή απάντησε από την πλευρά της ότι το πλοιάριο βρισκόταν εκτός της περιοχής ευθύνης της και ότι δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση από μέρους της Λιβύης και της Μάλτας. Υπενθυμίζεται ότι στο προσφυγικό ναυάγιο της 26ης Φλεβάρη, στα ανοιχτά της Καλαβρίας, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 79 πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν προωθεί την «ευρωπαϊκή ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων» που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων επιστροφής μεταξύ των κρατών – μελών, συνεργασία μεταξύ αρχών που διαχειρίζονται το άσυλο και τις επιστροφές και κίνητρα για «οικειοθελή επιστροφή». Ουσιαστικά, ολόκληρη η ΕΕ σκληραίνει ακόμα περισσότερο τη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες, μετατρέποντας την επικράτειά της σε κανονικό φρούριο, όπου σχεδόν κανείς κατατρεγμένος δεν θα μπορεί να ζητά άσυλο, αντ’ αυτού θα έχει να αντιμετωπίσει τείχη και την κρατική βία και καταστολή.

Απάνθρωπη αντιπροσφυγική πολιτική από τη βρετανική κυβέρνηση

Η Βρετανία από την άλλη περνάει νέο αντιπροσφυγικό νόμο που κινείται στα «όρια του διεθνούς δικαίου». Σκληραίνει έτσι ακόμα περισσότερο τη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες, με την κυβέρνηση να στοχεύει στο «να σταματήσει τις βάρκες» που περνούν το Στενό της Μάγχης. Μετά τον απάνθρωπο νόμο του Μπόρις Τζόνσον για εξορία χιλιάδων αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, το νέο νομοσχέδιο «για την παράνομη μετανάστευση» προβλέπει πως όσοι φτάνουν παράτυπα στη Βρετανία δεν θα έχουν δικαίωμα να καταθέτουν αίτηση ασύλου. Θα τίθενται έτσι υπό κράτηση και θα απελαύνονται είτε στην πατρίδα τους είτε σε ασφαλή τρίτη χώρα, δηλαδή τη Γαλλία και ευρύτερα την Ε.Ε. Επιπλέον, θα τους απαγορεύεται ισόβια να ξαναμπούν στη Βρετανία ή να πάρουν βρετανική υπηκοότητα. Η νέα νομοθεσία θα επιτρέπει την κράτησή τους για τουλάχιστον 28 μέρες, με λιγοστές εξαιρέσεις για ανήλικους, σοβαρά ασθενείς κλπ. Μετέπειτα θα ακολουθεί απέλαση χωρίς να διευκρινίζεται το πότε θα πραγματοποιείται.

Η Σουέλα Μπρέιβερμαν, υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, ομολόγησε ανερυθρίαστα ότι το νομοσχέδιο ενδέχεται να… παραβιάζει τη βρετανική νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλώνοντας παράλληλα βέβαιη ότι είναι συμβατό με τις «διεθνείς υποχρεώσεις» της Βρετανίας βάσει των συνθηκών του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Σε όποιον προτείνει de facto ανοιχτά σύνορα μέσω απεριόριστων ασφαλών και νόμιμων οδών ως εναλλακτική λύση, ας είμαστε ειλικρινείς: σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, υπάρχουν 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που θα μπορούσαν να δικαιούνται προστασία με βάση τους ισχύοντες νόμους μας. Κι ας είμαστε ξεκάθαροι: έρχονται εδώ. Είδαμε αύξηση 500% στις διαπλεύσεις με μικρές βάρκες μέσα σε δύο χρόνια», υποστήριξε η υπουργός.
Ακόμα και βουλευτές των Τόρις εκφράζουν ενστάσεις για τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου, ενώ παραμένει αμφίβολο αν θα προλάβει -λόγω και της καθυστέρησης από αναμενόμενες δικαστικές προσφυγές- να τεθεί σε ισχύ πριν από τις επόμενες εκλογές. Το «ανεφάρμοστο» νομοσχέδιο είναι «μια απάτη που κινδυνεύει να κάνει το χάος ακόμη χειρότερο», κατήγγειλαν οι Εργατικοί.
Μάλιστα, η πολιτική της κυβέρνησης αποκτά και διαστάσεις λογοκρισίας, καθώς ο δημοφιλής παρουσιαστής αθλητικής εκπομπής του BBC, Γκάρι Λίνεκερ, καρατομήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο, καθώς σχολίασε αρνητικά το αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο σε ανάρτησή του στο Twitter. Συγκεκριμένα ο Λίνεκερ έγραψε: «Είναι μια αμέτρητα σκληρή πολιτική που στρέφεται εναντίον των πιο αδύναμων ανθρώπων, σε μια γλώσσα που δεν είναι ανόμοια από αυτή της Γερμανίας κατά τη δεκαετία του 1930», συγκρίνοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση των Συντηρητικών του Σούνακ με τη ναζιστική προπολεμική Γερμανία. Η παύση του Λίνεκερ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα η διοίκηση του BBC να υπαναχωρήσει και να επαναφέρει τον παρουσιαστή στην παρουσίαση της αθλητικής του εκπομπής.