Με την πραξικοπηματική εκτρωματική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 22/10, που εκφράζει τους πόθους των πιο μαύρων κύκλων της αντίδρασης και της εκκλησίας, το ακροδεξιό PiS επιχειρεί στη συγκυρία να κατακρεουργήσει ακόμα περισσότερο το υφιστάμενο -μεσαιωνικού τύπου- θεσμικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις, επιβάλλοντας καθολική απαγόρευση (ακόμα και σε περίπτωση δυσπλασίας του εμβρύου). Μπροστά στη νέα επίδειξη αυταρχισμού της κυβέρνησης, οι γυναίκες και γενικά ο πολωνικός λαός σήκωσαν από την πρώτη στιγμή το γάντι πραγματοποιώντας εδώ και ένα μήνα μαζικές διαδηλώσεις. Επιχειρώντας να κάμψει τις ογκούμενες αντιδράσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δημαγώγησε για την ανάγκη διαλόγου, «παγώνοντας» την εφαρμογή της επίμαχης απόφασης.

Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας απορρίπτει τους παραπλανητικούς ελιγμούς του καθεστώτος (μέχρι και ο πρόεδρος της χώρας επιστρατεύθηκε άρον άρον για την κατάθεση δήθεν «βελτιωτικού» νομοσχεδίου) και τάσσεται υπέρ της συνέχισης του αγώνα. Στα πλαίσια αυτά, νέα διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοέμβρη, η οποία συνοδεύτηκε από όργιο βίας, καταστολής και συλλήψεων από την αστυνομία που είχε αποκλείσει το χώρο πέριξ του κοινοβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί η υποκριτική στάση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία εξέφρασε «φρίκη για την υπερβολική χρήση βίας της κυβέρνησης», την ίδια στιγμή που κλείνει τα μάτια μπροστά στα καθεστώτα σιδηράς πυγμής που επιφυλάσσουν στους λαούς τους οι ηγέτες της «ανεπτυγμένης» εσπερίας, προεξάρχοντος τώρα του Μακρόν.