Αυξημένη κινητικότητα, παρασκηνιακά παζάρια, σε συνδυασμό με ολοένα και πιο πυκνές κινήσεις όξυνσης από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα που παρεμβαίνουν στην περιοχή, συνέθεσαν τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, απείλησε ξεκάθαρα το Ιράν με μία «έτοιμη λίστα στόχων». Η εν λόγω απειλή ήρθε μετά τους νέους πολύνεκρους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία στις 26 Φλεβάρη, αλλά και λίγες μέρες μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ, στις 28 Φλεβάρη, σε προάστια της Δαμασκού.

Στην ίδια ρότα, μηνύματα και απειλές για αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή στέλνουν με κάθε ευκαιρία οι ΗΠΑ αξιοποιώντας κάθε πρόσχημα. Ετσι, ο υπουργός Αμυνας Λόιντ Όστιν, εμφανίστηκε να ανεβάζει τους τόνους έναντι κυρίως της Τεχεράνης, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ θα κάνουν «ό,τι θεωρούν απαραίτητο» για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, έπειτα από την επίθεση με ρουκέτες εναντίον ιρακινής αεροπορικής βάσης, που στεγάζει δυνάμεις των ΗΠΑ, του Ιράκ και του «συνασπισμού» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. «Θα χτυπήσουμε, αν αυτό κρίνουμε ότι πρέπει να κάνουμε, σε χρόνο και τόπο δικής μας επιλογής. Απαιτούμε το δικαίωμα να προστατεύσουμε τους στρατιώτες μας», απείλησε. Τέλος, δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες κυρώσεις από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ σε Ιρανούς αξιωματούχους, επιβεβαιώνοντας ότι τα παζάρια θα συνδυάζονται και με συνέχιση της επιθετικής πολιτικής.

Εντείνεται λοιπόν η διπλωματική κινητικότητα στην περιοχή του Περσικού, με αλλεπάλληλες επαφές και παρεμβάσεις, με επίκεντρο, μεταξύ άλλων, τις διεργασίες για νέο διευρυμένο παζάρι γύρω από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η περιοδεία που πραγματοποίησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Λαβρόφ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και το Ριάντ, όπου συζήτησε τις τεταμένες σχέσεις με το Ιράν. Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ δήλωσε πως η χώρα του στηρίζει «τη διεθνή προσπάθεια αποτροπής ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από το Ιράν». Εβαλε στο τραπέζι τη γνωστή αντίθεση του Ριάντ για το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα, αλλά και την επιθυμία του για τον περιορισμό της ιρανικής αυξημένης γεωπολιτικής, περιφερειακής επιρροής. Ο Ρώσος υπουργός, από την πλευρά του, εμφανίστηκε στις δηλώσεις του να στέκεται περισσότερο σε άλλα θέματα, όπως οι «διεθνείς προσπάθειες» για τη σταθεροποίηση της Λιβύης, καθώς και η συνεργασία Ριάντ – Μόσχας για να αποτρέψουν «τις αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση στη διεθνή τιμή πετρελαίου».

Την περιπλοκότητα και ρευστότητα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή αναδεικνύουν οι τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας – Ιράν. Οι δύο χώρες, που τα τελευταία χρόνια θεωρούνται εταίροι, με τις «ευλογίες» και της Ρωσίας, αντάλλαξαν διπλωματικά διαβήματα και διαμαρτυρίες μετά τις τελευταίες «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ.

Τη συμμετοχή της Τουρκίας στις εντεινόμενες διεργασίες που «τρέχουν» για κρίσιμα μέτωπα επιβεβαίωσε η ανακοίνωση για οργάνωση συνομιλιών για το Αφγανιστάν στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα μάλιστα από πρόταση των ΗΠΑ. Ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ακόμα ότι η Αγκυρα θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο στο Αφγανιστάν. Η αυξανόμενη τουρκική «εμπλοκή» για την «ειρήνευση στο Αφγανιστάν» έρχεται σε μια περίοδο που και η Ρωσία επιδιώκει να σταθεροποιήσει τη δική της εμπλοκή, όπως δείχνει και ο νέος γύρος συνομιλιών Ταλιμπάν – αφγανικής κυβέρνησης που οργανώνει η Μόσχα. Την ίδια στιγμή, από την Ντόχα, όπου συνάντησε τους ομολόγους του από Ρωσία και Κατάρ, ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε μαζί τους ότι οι τρεις χώρες «αρχίσαμε μια νέα τριμερή διαδικασία διαβούλευσης», με στόχο «να συζητήσουμε πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε σε προσπάθειες για μια μόνιμη πολιτική λύση» στη Συρία.

Το ίδιο διάστημα εντείνεται η σύγκρουση στην Υεμένη, με σφοδρές συγκρούσεις στην πόλη Μαρίμπ στα βόρεια της χώρας, διαδοχικές επιθέσεις με drone από Υεμενίτες Χούτι στη Σαουδική Αραβία και αντίποινα με επιδρομές στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά. Σαουδάραβες αξιωματούχοι και σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας, όπως ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Ιορδανία κατήγγειλαν τις επιθέσεις των Χούτι σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και πολιτικούς στόχους. Το Αμερικανικό Πεντάγωνο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στη σαουδαραβική μοναρχία, σε σχέση με επιθέσεις «ασύμμετρου πολέμου» που εξαπολύουν το τελευταίο διάστημα Υεμενίτες σιίτες Χούτι, σε απάντηση των επιχειρήσεων που διεξάγει στην Υεμένη ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία. Οι επιθέσεις αυτές «δεν μαρτυρούν ενέργειες οργάνωσης που θέλει σοβαρά την ειρήνη», ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ αναζητούν καλύτερους τρόπους υποστήριξης της αμυντικής ικανότητας της Σαουδικής Αραβίας «έναντι απειλών».

Τέλος, στο φόντο αυτής της ρευστής κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ, καταγγέλλοντας «την τρομοκρατία που καταχράται τη θρησκεία», προβάλλοντας εικόνα ειρηνοποιού, ενώ όλα αυτά τα χρόνια το Βατικανό κλείνει τα μάτια στην τραγωδία που εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή.