Επιδεινώνεται η εκρηκτική κατάσταση στο Λίβανο και παρά τις προσπάθειες πολιτικού φτιασιδώματος με την εντολή στον Μουσταφά Αντίμπ για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η οργή των Λιβανέζων δεν φαίνεται να κοπάζει, καθώς συνεχίζουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Να σημειωθεί ότι οι έξωθεν πιέσεις και προτροπές για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης σκοντάφτουν και στο ισχύον νεοαποικιοκρατικό σύστημα μοιράσματος των εξουσιών βάσει του θρησκευτικού δόγματος.
Το υπόβαθρο της κρίσης παραμένει αναλλοίωτο σε μια ουσιαστικά διαλυμένη χώρα, με το λαό να βρίσκεται σε αδυναμία να αντιμετωπίσει ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης και τους ιμπεριαλιστές να βυσσοδομούν, άλλοτε με ανέξοδες υποσχέσεις στήριξης και άλλοτε με απειλές για το επικείμενο χάος, προκειμένου να ενισχύσουν την επιρροή τους.

Οι ΗΠΑ, επιδιώκοντας την ενίσχυση του ρόλου τοποτηρητή στην περιοχή, προωθούν την προσέγγιση Λιβάνου – Ισραήλ. Λίγες μέρες μετά την πομπώδη επίσκεψη Μακρόν στη Βηρυτό, ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Εγγύς Ανατολής, Ντέιβιντ Σένκερ, μετά από σειρά συναντήσεων που είχε σε Λίβανο και Ισραήλ, εκτίμησε ότι οι δύο χώρες έχουν έρθει «πιο κοντά» στη διαπραγμάτευση διμερών συνοριακών -θαλάσσιων και χερσαίων- διαφορών.
Την ίδια ώρα το φάσμα της πείνας απλώνεται στη χώρα, που κάποτε υπήρξε ο μεγαλύτερος σιτοβολώνας της Μέσης Ανατολής, με το σιτάρι να μην επαρκεί ούτε μέχρι το τέλος του χρόνου, μετά την καταστροφή των σιταποθηκών από την πολύνεκρη έκρηξη της 4ης Αυγούστου. Ταυτόχρονα η χώρα ανακοίνωσε επικίνδυνη αύξηση μολύνσεων από τον κορονοϊό με πολλά από τα νοσοκομεία της Βηρυτού να έχουν καταρρεύσει.

Στο μεταξύ, την τραγωδία της 4ης Αυγούστου που ρήμαξε τη Βηρυτό, ακολούθησε προ ημερών πυρκαγιά σε εργοστάσιο ελαστικών στο λιμάνι και στις αρχές της εβδομάδας ξέσπασε φωτιά σε κτίριο ορόσημο του εμπορικού κέντρου της Βηρυτού από αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία.