Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην ακρίβεια και τις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ

Γενικεύονται οι κινητοποιήσεις στη Γερμανία με νέους κλάδους εργαζομένων να μπαίνουν στον απεργιακό αγώνα. Μετά τις αρχικές αγροτικές κινητοποιήσεις, οι αγρότες διαμηνύουν πως, εάν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω την κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού ντίζελ, θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Γερμανών Αγροτών Γιοάχιμ Ρούκβιντ προγραμματίζονται για την «Πράσινη Εβδομάδα» του Βερολίνου.

Ταυτόχρονα, το συνδικάτο των μηχανοδηγών κήρυξε νέα εξαήμερη απεργία, αφού οι διαπραγματεύσεις του με τη διοίκηση των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn) βρίσκονται εδώ και μήνες σε τέλμα. Οι μηχανοδηγοί ζητούν μειωμένο ωράριο εργασίας από τις 38 στις 35 ώρες, αύξηση του μηνιαίου μισθού κατά 555 ευρώ, εφάπαξ επίδομα πληθωρισμού.
Παράλληλα, σε μεγάλες κινητοποιήσεις προχώρησαν και οι οδηγοί φορτηγών μεταφορών και διανομής ενάντια στην αύξηση των διοδίων, πραγματοποιώντας και αυτοί μαζική συγκέντρωση μπροστά στην πύλη του Βραδεμβούργου.
Στους δρόμους όμως βρίσκονται αγρότες και εργαζόμενοι και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Τις μέρες αυτές πραγματοποιούνται μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις και στη Γαλλία ενάντια στο υψηλό κόστος παραγωγής και τις επιπτώσεις που θα έχει η λεγόμενη «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ στον αγροτικό τομέα.
Μεγάλες κινητοποιήσεις από τους αγρότες και τους οδηγούς φορτηγών πραγματοποιούνται επίσης και στη Ρουμανία, ενάντια στην υψηλή φορολογία και το αυξανόμενο κόστος ασφάλισης για βαριά μηχανήματα.

Οι κινητοποιήσεις που σαρώνουν την περίοδο αυτή την Ευρώπη έχουν τη βάση τους στις τρομερές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι λαοί από τις κυβερνητικές πολιτικές της ακρίβειας και της φτώχειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικονομία της ευρωζώνης προβλέπεται να βρεθεί σε ύφεση και με την Γερμανία να πλήττεται ιδιαίτερα, αφού ήδη η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά 0,3% σε ετήσια βάση το 2023. Αυτό το ζοφερό οικονομικό μέλλον για τους λαούς της Ευρώπης είναι που κινητοποιεί σταδιακά όλο και περισσότερους κλάδους εργαζομένων σε όλο και περισσότερες χώρες.

Μεγάλες αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στη Γερμανία

Μπροστά στις κινητοποιήσεις του γερμανικού λαού, το ακροδεξιό AfD επιχείρησε να τις αξιοποιήσει για να διευρύνει την επιρροή του. Ταυτόχρονα όμως, όπως αποκαλύφθηκε από το δημοσιογραφικό δίκτυο Correktiv, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μυστική συνάντηση μελών της AfD και νεοναζί στο Πότσνταμ με αντικείμενο τις μαζικές απελάσεις μεταναστών και Γερμανών με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Μπροστά σε αυτό το γεγονός, που θυμίζει τις πιο μαύρες σελίδες της γερμανικής ιστορίας, ο γερμανικός λαός βγήκε κατά εκατοντάδες χιλιάδες στον δρόμο στις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, ενάντια στην απειλή του ακροδεξιού αυτού κόμματος, ενάντια στον φασισμό και τα ρατσιστικά κηρύγματα μίσους.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία εμφανίζεται τώρα όψιμος υπερασπιστής της δημοκρατίας ενάντια στην ακροδεξιά. Είναι όμως οι πολιτικές που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις στη Γερμανία που οδήγησαν μεγαλύτερα τμήματα του γερμανικού λαού στη φτώχεια και αποτελούν το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τα κηρύγματα του φασισμού. Είναι επίσης οι αντιπροσφυγικοί νόμοι που ψήφισε η τωρινή κυβέρνηση της Γερμανίας και οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός καμώνεται τώρα τον υπερασπιστή των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, φούσκωσαν τα πανιά του AfD.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το MLPD (Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κόμμα Γερμανίας) σε ανακοίνωσή του: «Ο καγκελάριος Scholz και οι υπουργοί, ειδικά του SPD και των Πρασίνων, προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτό το κίνημα (το αντιφασιστικό)… Αλλά όταν τώρα αναφέρουν παντού στα μέσα ενημέρωσης ότι πρόκειται για την προστασία της «δημοκρατίας», κρύβουν ένα ουσιαστικό μέρος της αλήθειας: στο κάτω-κάτω, το CDU, το SPD, το FDP και οι Πράσινοι πίεσαν για μια τεράστια μεταρρύθμιση… για την κατάργηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που δεν έχει ξαναδεί η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Με ένα εντυπωσιακά ανόητο επιχείρημα προσπαθούν να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι υιοθέτησαν μια σκληρή αντιπροσφυγική πολιτική επειδή ήθελαν να υπονομεύσουν το AfD. Όμως συμβαίνει το αντίθετο: Το AfD επωφελήθηκε από την όξυνση της δεξιάς πολιτικής της κυβέρνησης… Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Bundestag ψήφισε τον λεγόμενο “Return Improvement Act”: έναν αντιδραστικό, πλήρως κατά των προσφύγων νόμο που υπονομεύει όλο και περισσότερο το δικαίωμα στο άσυλο. Όταν ο καγκελάριος Scholz απαίτησε τον Οκτώβριο: «Πρέπει επιτέλους να απελάσουμε σε μεγάλη κλίμακα όσους δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν στη Γερμανία», τότε αυτό είναι επίσης ένα σχέδιο απελάσεων… Αλλά αν υπάρχει φόβος μεταξύ πολλών προσφύγων, δεν οφείλεται μόνο στη μυστική συνάντηση στο Πότσνταμ, αλλά κυρίως λόγω των επίσημων νομικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης».