Στα τέλη του Απριλίου ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε τις φήμες ότι θα προσπαθούσε να έχει και δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, δημοσιεύοντας τρίλεπτο προεκλογικό βίντεο. Αυτό εστιάζει έντονα στο ζήτημα της υπεράσπισης της «δημοκρατίας» στις ΗΠΑ, από εκείνους που θέλουν να την περιορίσουν, εστιάζοντας ανάμεσα σε άλλα στον Ντόναλντ Τραμπ και στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2020 στο Καπιτώλιο, καθώς και στο θέμα των αμβλώσεων. Το μήνυμα είναι εκβιαστικό και δεν αφορά το τι κατάφερε η προεδρία Μπάιντεν και τι θέλει να χτίσει στη συνέχεια, αλλά στο πόσο επικίνδυνος είναι ο πολιτικός αντίπαλος, δηλαδή ο Τραμπ.

Σε διάφορες δημοσκοπήσεις που γίνονται επιβεβαιώνεται διαρκώς το εύρημα ότι η πλειοψηφία των Αμερικάνων, περίπου το 70%, θεωρούν ότι ο Μπάιντεν πρέπει να αποσυρθεί, με την προχωρημένη ηλικία του να είναι ο βασικός λόγος. Ο Μπάιντεν διατρέχει το 82ο έτος της ζωής του, ενώ παρουσιάζεται πολλές φορές σε σύγχυση σε δημόσιες εμφανίσεις του. Είναι εκπληκτικό και αξιοπερίεργο, δηλωτικό των αδιεξόδων και της παρακμής, που ο μηχανισμός των Δημοκρατικών, αλλά και τα επιτελεία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού αδυνατούν να συμφωνήσουν σε έναν άλλο πιο δυναμικό υποψήφιο.

Επίθεση του Τραμπ στον Μπάιντεν

Από τη μεριά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει ανακοινώσει τις προθέσεις για επανεκλογή εδώ και μήνες, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, δεν έχασε ευκαιρία να επιτεθεί στον Τζο Μπάιντεν μέσα από τηλεοπτικό διάγγελμα: «Αν βάλουμε τους πέντε χειρότερους προέδρους της ιστορίας των ΗΠΑ, δεν έκαναν τόση ζημιά όση ο Τζο Μπάιντεν» και συνέχισε αναφερόμενος έντονα στον πληθωρισμό, που τον απέδωσε στη «σοσιαλιστική σπατάλη» του Μπάιντεν, λέγοντας ότι οι Αμερικάνοι εργαζόμενοι βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται εδώ και δύο χρόνια. Μίλησε και για το ενδεχόμενο να πάψει το δολάριο να είναι το διεθνές νόμισμα, που θα είναι τεράστια ήττα. Αναφέρθηκε επίσης στην απώλεια της ενεργειακής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ήττα που τη συνέκρινε με εκείνη της αποχώρησης από το Αφγανιστάν, ενώ συνέχισε επιτιθέμενος στη συνοριακή πολιτική του Μπάιντεν, με ακραία αντιμεταναστευτική ρητορική: «Εκατομμύρια παράνομοι ξένοι εισέρχονται, από φυλακές και ψυχιατρικά ιδρύματα και ξεφορτώνονται εδώ» και «οι πόλεις μας έχουν κατακλυσθεί από άστεγους και ναρκομανείς και εγκληματίες». Κατηγόρησε τον Μπάιντεν για την προσέγγιση της Ρωσίας με την Κίνα και ισχυρίστηκε ότι η εισβολή στην Ουκρανία δε θα είχε συμβεί ποτέ αν αυτός ήταν πρόεδρος. Επανέλαβε τις κατηγορίες για νοθεία στις εκλογές του 2020, ενώ σε δημόσια ομιλία του ήταν πιο κυνικός λέγοντας για τον Μπάιντεν ότι «δεν ξέρει ότι είναι ζωντανός», παριστάνοντάς τον επί σκηνής, όταν συγχύζεται και χάνει τον δρόμο του.

Ο Τραμπ βρίσκεται εν μέσω δικαστικής δίωξης που έχει μεθοδεύσει το κόμμα των Δημοκρατικών, σχετικά με την προέλευση χρημάτων που έδωσε σε ηθοποιό ερωτικών ταινιών το μακρινό 2016, ώστε να εξασφαλίσει τη σιωπή της για τη σχέση τους. Αυτή η δίωξη μάλλον τον ευνοεί επικοινωνιακά μέχρι στιγμής και μένει να φανεί, αν οι Δημοκρατικοί θα το τραβήξουν μέχρι τέλους, προκειμένου να ματαιώσουν τη συμμετοχή του Τραμπ στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Νέος υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Πρόκειται για τον Ρόμπερτ Φράνσις Κένεντι, της γνωστής οικογένειας, και ανιψιό του δολοφονημένου προέδρου Τζον Κένεντι. Στη δημόσια ομιλία του που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, άσκησε έντονη κριτική στην αμερικάνικη εμπλοκή στην Ουκρανία: «Πολλά από τα βήματα που έχουμε κάνει στην Ουκρανία είναι για να παραταθεί ο πόλεμος.. αν αυτό είναι ζητούμενο για να εξουθενώσουμε τους Ρώσους, αυτό είναι πλήρως αντιθετικό με μια ανθρωπιστική αποστολή…» και συνέχισε λέγοντας ότι έχοντας μετατρέψει την Ουκρανία σε ένα γεωπολιτικό πιόνι στη σύγκρουση των ΗΠΑ με τη Ρωσία «βάζουμε τον ανθό της ουκρανικής νεολαίας σε ένα βωμό θανάτου προκειμένου να εξαντλήσουμε τη Ρωσία».

Ο Ρόμπερτ Κένεντι, γνωστός ως RFK Jr έχει δεχθεί έντονη επίθεση από τα κυρίαρχα ΜΜΕ που στηρίζουν τον Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς τον ηλίθιο και συνομωσιολόγο, κυρίως λόγω της επιφυλακτικής στάσης που κράτησε στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι ο RFK μπορεί να προκαλέσει σχίσμα στο Δημοκρατικό κόμμα, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη της πιο παλιάς μερίδας της βάσης του, που έχει εργατική καταγωγή, ζει στη «ζώνη της σκουριάς», διατηρεί κάποια αντιπολεμικά αισθήματα, σε αντίθεση με τη πιο μοντέρνα μερίδα, η οποία είναι αποσπασμένη από τα εργατολαϊκά στρώματα και ζητήματα, εμπλέκεται σε πιο σύγχρονες πτέρυγες της οικονομίας και είναι ιδιαίτερα απορροφημένη με διάφορα δευτερεύοντα κοινωνικά ζητήματα, στα οποία διατηρεί ιδιαίτερα φιλελεύθερες αντιλήψεις. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο RFK αποσπά το 20% των προτιμήσεων των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, επίδοση αρκετά καλή για αρχή.

Είναι μια προεκλογική περίοδος με τεράστια ζητήματα να έχουν συσσωρευθεί τόσο για τα εσωτερικά ζητήματα, όσο και τα εξωτερικά για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, που βλέπει την επιρροή του να εξασθενεί στη Μέση Ανατολή και στη Λατινική Αμερική, προς όφελος της Κίνας. Παράλληλα μαίνεται μια μεγάλη διαμάχη στο κογκρέσο, ώστε να αναθεωρηθεί προς τα πάνω το επιτρεπόμενο όριο του δημόσιου χρέους, προκειμένου… οι ΗΠΑ να μη χρεοκοπήσουν το καλοκαίρι… Το πόση ουσία αντανακλά αυτή η συζήτηση είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, ωστόσο και μόνο η αναφορά σε αυτό το ενδεχόμενο και σε συνδυασμό με τις πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, δείχνει ότι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός εισέρχεται σε νέα περίοδο οξυμένων προβλημάτων και εσωστρέφειας, συνθήκες που θα εκφραστούν έντονα και προεκλογικά.