Ξεκίνησε μες στην εβδομάδα η διαδικασία παραπομπής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στα πλαίσια της Γερουσίας. Τους προηγούμενους μήνες είχε εγκριθεί το ξεκίνημα μιας τέτοιας διαδικασίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου διατηρούν την πλειοψηφία η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών. Πρόκειται για μια διαδικασία ως ένα βαθμό αντίστοιχη με την πρόταση μομφής του δικού μας κοινοβουλίου, που έχει όμως και τη μορφή πολιτικής δίκης. Σε περίπτωση που η τελική ψηφοφορία των Γερουσιαστών αποφασίσει καταδικαστικά για τον Τραμπ, αυτός καθαιρείται από πρόεδρος και πιθανότατα ξεκινά και ποινική δίωξη εναντίον του. Θυμίζουμε ότι η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Τραμπ είναι ότι απείλησε με διακοπή στρατιωτικής βοήθειας τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου αυτός να του δώσει στοιχεία για παρατυπίες στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ουκρανία του γιου του Τζο Μπάιντεν, που θα είναι πιθανότατα ο εκλογικός του αντίπαλος.

Η διαδικασία ξεκίνησε με μια 12ωρη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με τους όρους που θα την διέπουν. Τελικά με τους Ρεπουμπλικάνους να ψηφίζουν χωρίς διαρροές και με 53 ψήφους έναντι 47 αποφασίστηκε να δοθεί στους κατήγορους της Βουλής και στη νομική ομάδα του Τραμπ περιθώριο 24 ωρών για να προετοιμάσουν την αγόρευσή τους. Μετά τις αγορεύσεις, οι Γερουσιαστές θα έχουν 16 ώρες για να καταθέσουν γραπτές ερωτήσεις. Έπειτα ακολουθεί η εξέταση μαρτύρων και ντοκουμέντων. Στη διαδικασία αυτή έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό οι Δημοκρατικοί όσον αφορά τον προεκλογικό τους αγώνα.

Ο ίδιος ο Τραμπ επιτέθηκε στο εσωτερικό των Δημοκρατικών προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τις εσωτερικές τους έριδες, κατά τον προσφιλή του τρόπο. Πέρα από τις δηλώσεις που επαναλαμβάνει περί πραξικοπήματος που θέλει να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2016, επισήμανε ότι η περίοδος έναρξης της διαδικασίας δεν είναι τυχαία και αποσκοπεί στο να υπονομευτεί και πάλι η υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Πειράζουν την εκλογή ξανά εναντίον του Μπέρνι Σάντερς, όπως την τελευταία φόρα, τώρα όμως πιο φανερά. Τον διώχνουν από την σημαντικότατη Αϊόβα, ώστε ως Γερουσιαστής να παραστεί στη δίκη παρωδία. Έτσι η τρελο-Νάνσι (Νάνσι Πελόζι), δίνει ισχυρό προβάδισμα στον Τζο Μπάιντεν και ο Μπέρνι αποκλείεται και πάλι. Πολύ άδικο αλλά έτσι παίζουν το παιχνίδι οι Δημοκρατικοί”. Ο Τραμπ δεν είναι ανόητος και θυμάται ότι ένας σημαντικός παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην επικράτησή του το 2016 ήταν η αποσυσπείρωση της εκλογικής βάσης των Δημοκρατικών επειδή με παρόμοιους χειρισμούς έδωσαν το χρίσμα στην Χίλαρι Κλίντον και όχι στον Σάντερς.

Επίσης ο ισχυρισμός του δεν είναι τυχαίος. Πράγματι ο λαοφιλής Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς βρισκόταν εν μέσω προεκλογικής καμπάνιας για το χρίσμα στην πολιτεία της Αϊόβα που θεωρείται εξόχως σημαντική για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Τώρα η προσπάθεια πάει στράφι, ενώ ο Μπάιντεν θα συνεχίσει ανενόχλητος. Αυτό συμβαίνει όσο φαινόταν στις δημοσκοπήσεις ότι ο Σάντερς υπερέχει. Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που παλεύει για το χρίσμα του αντιπροέδρου πλάι στον Σάντερς, είναι υποχρεωμένη και αυτή να παρακολουθήσει.

Ωστόσο, ο Τραμπ αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενη κόντρα που αναπτύσσεται μεταξύ Γουόρεν και Σάντερς. Πράγματι, τις προηγούμενες μέρες η Γούορεν μαχαίρωσε πισώπλατα τον Σάντερς αναφέροντας ότι τάχα αυτός της είπε ότι “μια γυναίκα δε μπορεί να κερδίσει την προεδρία”. Παράλληλα εμφανίστηκε ξαφνικά μια “οργάνωση των Δημοκρατικών ενάντια στον αντισημιτισμό”, που κατηγορεί τον Σάντερς ακριβώς για αντισημιτισμό, επειδή αυτός δεν υποστηρίζει ολόψυχα και φανερά το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ και τις πολιτικές του. Αυτή η κατηγορία πάντως θεωρείται ότι έπιασε στην περίπτωση του Τζέρεμυ Κόρμπιν.

Οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να πείσουν τους Αμερικάνους ότι αποτελούν καλύτερη, πιο φιλολαϊκή εναλλακτική από τους Ρεπουμπλικάνους του Τραμπ και γι’ αυτό έχουν επενδύσει σοβαρά στην υπόθεση της παραπομπής. Οι ενδείξεις είναι ότι, ο εκλεκτός τους, Τζο Μπάιντεν, (κοιμισμένος Τζο όπως τον αποκαλεί ο Τραμπ) δεν μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2020. Ο μόνος που συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες είναι ο Μπέρνι Σάντερς. Και όμως όπως και το 2016, φαίνεται ότι για τους Δημοκρατικούς η υπονόμευση του Σάντερς (που τον θεωρούν πολύ “ριζοσπάστη” για τα αμερικανικά δεδομένα) μάλλον συνιστά μεγαλύτερη προτεραιότητα από την νίκη τους στις εκλογές.