Συνεχίζονται οι αιματηρές διαδηλώσεις του λαού της Μιανμάρ ενάντια στο στρατιωτικοφασιστικό πραξικόπημα που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να κάνει λόγο για 18 νεκρούς και πάνω από 30 τραυματίες. Παράλληλα, πίσω από τις κραυγές των αμερικανοευρωπαίων περί «κυρώσεων» που θα πλήττουν τη χούντα και τα κροκοδείλια δάκρυά τους για τη «χρήση βίας σε βάρος άοπλων διαδηλωτών», βρίσκονται σε εξέλιξη πυκνές διεργασίες και οι σχετικές «ειρηνευτικές» πρωτοβουλίες των δυτικών ιμπεριαλιστών και των Κινέζων ανταγωνιστών τους με διακύβευμα τη γεωπολιτική αναβάθμιση της θέσης τους στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας.

Στα πλαίσια αυτά, ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι έσπευσε να εκφράσει στους ομολόγους του της ASEAN την «υποστήριξή του στην οικοδόμηση συναίνεσης στη Μιανμάρ», προσθέτοντας με νόημα πως «δεν υπάρχει άλλος που να προσδοκά την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα περισσότερο από την Κίνα και την ASEAN». Όσον αφορά τις περιφερειακές δυνάμεις, σε ρόλο πολύφερνης νύφης αναδεικνύεται η Ινδονησία (η ισχυρότερη χώρα στα πλαίσια της ένωσης). Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την κινεζική παρέμβαση για ενεργοποίηση της ASEAN, η υπουργός εξωτερικών της Ινδονησίας, Μαρσούντι, ανέ­πτυξε μπαράζ διπλωματικών επαφών, ιδιαίτερα κατά την επίσκεψή της στην Ταϋλάνδη, όπου παρευρέθηκε επίσης και ο ΥΠΕΞ των Βιρμανών πραξικοπηματιών.

Τη σκυτάλη πήρε ο Μπορέλ, ο οποίος αναγνωρίζοντας με τη σειρά του το ειδικό (γεωπολιτικό) βάρος της Ινδονησίας, επικοινώνησε με τη Μαρσούντι, αναγορεύοντάς την ουσιαστικά σε διαμεσολαβητή εκ μέρους της ΕΕ. Και οι ΗΠΑ επιδιώκουν με μοχλό την ASEAN να βάλουν στο τραπέζι «γενικά διπλωματικά θέματα και τις εξελίξεις στην περιφέρεια» επιδιώκοντας να περισφίξουν τον κλοιό γύρω από τη ραγδαία ανερχόμενη Κίνα.