Πριν ένα μήνα περίπου και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι προκριματικές εκλογές για το «χρίσμα» των δύο κυρίαρχων κομμάτων στις ΗΠΑ, ένα δικαστήριο της Νέας Υόρκης, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο ύψους 464 εκατομμυρίων δολαρίων στον Ντόναλντ Τραμπ.

Το τεράστιο πρόστιμο αφορά μια από τις υποθέσεις για τις οποίες διώκεται ή δικάζεται ο πρώην πρόεδρος και αφορά την υπερεκτίμηση της αξίας διαφόρων ακινήτων, προκειμένου να εξασφαλίσει δανεισμό από διάφορα πιστωτικά ιδρύματα. Η γενική εισαγγελέας, Λετίσια Τζέημς, προβεβλημένο στέλεχος των Δημοκρατικών, άσκησε τη σχετική δίωξη και ο δικαστής Ένγκορον, επίσης Δημοκρατικός, έκρινε ότι ο Τραμπ άντλησε το ανωτέρω ποσό μέσω της απάτης, οπότε και πρέπει να το επιστρέψει στην πολιτεία, όπως ορίζει ο νόμος.

Η απόφαση είχε κάνει αίσθηση όταν ανακοινώθηκε, με τον Τραμπ να επιτίθεται στον Μπάιντεν, ισχυριζόμενος ότι ο τελευταίος χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη για να τον πλήξει, διότι πολιτικά δε μπορεί. Ωστόσο για ένα διάστημα η προσοχή στράφηκε στις προκριματικές. Τώρα όμως με την προθεσμία καταβολής του προστίμου να είναι στις 25 Μαρτίου, τα περιθώρια έχουν στενέψει.

Αν ο Τραμπ δεν καταβάλει το ποσό, η εισαγγελία θα αρχίσει την κατάσχεση διαφόρων ακινήτων του στη Νέα Υόρκη. Ο πρώην πρόεδρος ισχυρίζεται ότι δεν έχει τόσα μετρητά άμεσα διαθέσιμα, ούτε και μπορεί να λάβει δάνειο τέτοιου ύψους ως εγγύηση από κάποια εταιρεία, έχοντας ήδη απευθυνθεί σε 30, σύμφωνα με τους δικηγόρους του. Σε κάθε περίπτωση προσπαθεί να επιτύχει αναστολή της ποινής για να ασκήσει έφεση, ωστόσο αυτό προϋποθέτει κάποιου είδους εγγύηση που δε φαίνεται να μπορεί να εξασφαλίσει. Ακόμη και η πώληση κάποιων ακινήτων είναι μάλλον αδύνατη μέχρι τη λήξη της προθεσμίας.

Ο οίκος Forbes υπολογίζει τη συνολική περιουσία του Τραμπ σε 2.6 δισεκατομμύρια δολάρια, οπότε το πρόστιμο φτάνει στο 16% περίπου αυτής. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος αυτής αφορά ακίνητη περιουσία.

Οι Δημοκρατικοί φαίνεται χτυπάνε τον Τραμπ εκεί που πονάει, στην περιουσία του και παράλληλα προσπαθούν να τον ταπεινώσουν στα μάτια των ψηφοφόρων, με τις εναγώνιες και αποτυχημένες προσπάθειές του να εξασφαλίσει δανεικά για να πληρώσει το πρόστιμο.

Θα τσαλακωθεί η εικόνα του ισχυρού πολιτικού – επιχειρηματία ή θα ενισχυθεί η απάτη του διωκόμενου αντισυστημικού ηγέτη, όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής σε ανάλογες περιπτώσεις; Μοιάζει πάντως ο μηχανισμός των Δημοκρατικών να το έχει πάρει απόφαση. Με τον Μπάιντεν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και με χρόνο που δεν επιτρέπει την αντικατάστασή του, θα δώσει τα ρέστα του στις διάφορες νομικές πρωτοβουλίες ενάντια στον Τραμπ και όπου βγει.

Λίγες μέρες πριν, ο ίδιος σε ομιλία του στο Οχάιο επιτέθηκε στην Κίνα, λέγοντας ότι θα επιβάλει δασμούς 100% στα αυτοκίνητα που θα κατασκευάζονται σε κινέζικα εργοστάσια στο Μεξικό. Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι αν δεν εκλεγεί, η χώρα θα οδηγηθεί σε (οικονομική;) «αιματοχυσία» και ότι θα είναι οι τελευταίες εκλογές που θα δει η χώρα, τουλάχιστο εκλογές με νόημα. Και πρόσθεσε ότι η 5η Νοεμβρίου θα είναι η πιο σημαντική μέρα στην ιστορία των ΗΠΑ. Είναι ο τρόπος να οξύνει τα πνεύματα από τη μεριά του κάποιος σαν τον Τραμπ, που αντιλαμβάνεται την ιστορία σαν προέκταση του δικού του βίου…