Για πέμπτη εβδομάδα συνεχίζεται η εξέγερση του λαού στο Περού, ενάντια στο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που καθαίρεσε τον πρώην πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο, φυτεύοντας στη θέση του την μέχρι τότε αντιπρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε. Καθώς οι διαδηλώσεις, οι αποκλεισμοί κεντρικών οδών και αεροδρομίων και λιμανιών συνεχίζονται, ανεβαίνει και ο αριθμός των νεκρών, ως αποτέλεσμα της κρατικής δολοφονικής βίας της πραξικοπηματικής κυβέρνησης της Μπολουάρτε. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους σαράντα.

Φαίνεται οι πραξικοπηματίες να πίστευαν αρχικά, ότι θα ξεμπερδέψουν εύκολα με τις διαμαρτυρίες εναντίον τους να περιορίζονται στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου κυριαρχεί ο ιθαγενής πληθυσμός και κατάγεται ο Καστίγιο. Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες οι κινητοποιήσεις εξαπλώνονται και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, με αναφορές να κάνουν λόγο για αποκλεισμό οδικών δικτύων και στο βορρά. Διαδηλώσεις έχουν συμβεί και στην πρωτεύουσα Λίμα και στην περιφέρεια Λα Λιμπερτάδ. Το βασικά λαϊκά αιτήματα είναι η παραίτηση της Μπολουάρτε, η διάλυση της Βουλής με άμεση διενέργεια εκλογών και η δημιουργία συντακτικής συνέλευσης. Ενώ αναφέρεται ότι και οι κυβερνήτες των περιφερειών Απουρίμακ, Κούσκο και Πούνο έχουν ζητήσει την παραίτησή της.

Για όλα αυτά, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών του Περού έχει προκηρύξει πολυήμερη γενική απεργία, όπου οι τελευταίες αναφορές έκαναν λόγο για δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών που ταξιδεύουν προς την πρωτεύουσα Λίμα, για να συμμετάσχουν σε πανεθνικό αντικυβερνητικό συλλαλητήριο στις 19 Ιανουαρίου.
Η πραξικοπηματική κυβέρνηση επέβαλε νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και στις νότιες επαρχίες Κούσκο, Καγιάο και Πούνο, για τριάντα μέρες, οπότε και βασικά συνταγματικά δικαιώματα αναστέλλονται και επιτρέπεται η επέμβαση του στρατού για να κατασταλούν οι λαϊκές κινητοποιήσεις.

Υπάρχει επίσης η είδηση ότι καθώς ο αριθμός των θυμάτων της αστυνομικής βίας ανέβαινε τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε δωρεά οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων προς τις δυνάμεις ασφαλείας του Περού, προφανώς ως επιβράβευση του αιματηρού τους έργου…
Τις προηγούμενες μέρες φαινόταν πως στις νότιες περιοχές, όπου η εξέγερση είναι πιο έντονη, είχε χαθεί ο κυβερνητικός έλεγχος με την αστυνομία να έχει εγκαταλείψει πολλά αστυνομικά τμήματα.

Ίσως το πραξικοπηματικό καθεστώς της Μπολουάρτε να μην είναι τόσο ισχυρό όσο ήθελε να παρουσιάζεται αρχικά. Άλλωστε από δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν από τα ολιγαρχικά ΜΜΕ, φαίνεται πως το 70% του λαού θέλει την άμεση απομάκρυνσή της και το 60% θεωρεί τις κινητοποιήσεις εναντίον της δικαιολογημένες.