Σκανδαλώδεις
δραστηριότητες
της Ζήμενς

Η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) βάζει στο στόχαστρο τη Siemens, αλλά και τον βασικό ανταγωνιστή της, την General Electric, για την εμπλοκή τους σε (νέο) σκαστό σκάνδαλο “εξαγοράς μέσω μεσαζόντων” των επικεφαλής δημόσιων κινεζικών νοσοκομείων, προκειμένου να προωθήσουν τις πωλήσεις του πανάκριβου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού τους.
Είναι γνωστές οι σκανδαλώδεις δραστηριότητες της Siemens στη χώρα μας αλλά και των “μεσαζόντων” τύπου Χριστοφοράκου που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Στην Κίνα επίσης, όπως αποκαλύπτεται, έχουν ήδη τελεσιδικήσει πάνω από 40 καταδικαστικές αποφάσεις κινέζικων δικαστηρίων για “δωροδοκία με μετρητά, αλλά και με ρολόγια, ρούχα ή ακίνητα”.
Η Siemens, (η οποία μετά την παγκόσμια κατακραυγή που ξέσπασε το 2006 για τις “αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της”, υποσχέθηκε “απόλυτη διαφάνεια” στις συναλλαγές της), απορρίπτει συλλήβδην τις κατηγορίες.
Οι εκπρόσωποί της δημαγωγούν πως τάχα “καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε οι μεσάζοντες να ενεργούν σύμφωνα με το νόμο”.
Είναι φανερό πως πίσω από την εν λόγω “πρωτοβουλία” της αμερικάνικης επιτροπής κεφαλαιαγοράς βρίσκεται η κυβέρνηση Τραμπ, που κλιμακώνει τις πιέσεις και τους παντοειδείς εκβιασμούς προς τη Γερμανία και την Κίνα, στο έδαφος του εντεινόμενου εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει εναντίον τους.
Ήδη ο Τραμπ απειλεί με τσουχτερά πρόστιμα τη Siemens, επικαλούμενος ομοσπονδιακό νόμο που “προβλέπει” πως οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις απαγορεύεται να δωροδοκούν ξένους αξιωματούχους για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να αξιοποιήσει αυτόν το νόμο βάλλοντας και κατά της General Electric, με φόντο το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στα πλαίσια των οξυμμένων ανταγωνισμών στους κόλπους της μεγαλοαστικής τάξης των ΗΠΑ, που εκδηλώνονται και με τη μορφή των αλληλοδιαδεχόμενων εις βάρος του καταγγελιών και αποκαλύψεων από ισχυρά κέντρα εξουσίας που αντιτίθενται σε επιλογές του.