Συντριπτική ήττα υπέστησαν οι σοσιαλδημοκράτες του Σάντσεθ στις αυτοδιοικητικές εκλογές που διεξήχθησαν σε 8131 δήμους και αφορούν 35,5 εκ. ψηφοφόρους και σε 12 από τις 17 περιφέρειες με 18,3 εκ ψηφοφόρους. Πιο συγκεκριμένα, το PP (κόμμα της Δεξιάς), συγκέντρωσε πάνω από 7 εκ. ψήφους, δύο εκ. περισσότερους από ό,τι πριν τέσσερα χρόνια και
κατέγραψε ποσοστό 31,5%, έναντι 6,3 εκ. ψήφων του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος PSOE (28,1%). Η Δεξιά, που είχε προσδώσει στις περιφερειακές εκλογές “χαρακτήρα δημοψηφίσματος ενάντια στον σαντσισμό”, πήρε τουλάχιστον 6 από τις 10 περιφέρειες από το PSOE, προεξαρχούσης της Βαλένθιας (τέταρτη σε πληθυσμό σε όλη τη χώρα). Μεγάλη άνοδο σημείωσε το ακροδεξιό VOX το οποίο, αποτελώντας ήδη τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, με πάνω από 1,5 εκ. ψήφους, διπλασίασε τα ποσοστά του σε σχέση με το 2019.

Το εν λόγω αποτέλεσμα αποτέλεσε προάγγελο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, καθώς ο Σάντσεθ (στο πρόσωπο του οποίου ο ισπανικός λαός καταδίκασε την πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, της ανεργίας και της εμπλοκής στον πόλεμο) ανακοίνωσε εσπευσμένα τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών για τις 23 Ιούλη. Ο Ισπανός πρωθυπουργός επιχειρεί στη συγκυρία ακόμα πιο εμφατικά να εγκλωβίσει υπό την μπαγκέτα του ευρύτερες “αριστερές δυνάμεις” προκειμένου να αποσπάσει για άλλη μια φορά την ανοχή των προοδευτικών ψηφοφόρων υφαρπάζοντας την ψήφο τους. Στα πλαίσια αυτά επισείει τον μπαμπούλα της δεξιάς /ακροδεξιάς δημαγωγώντας ακατάσχετα για την “Ισπανία που δεν είναι άτρωτη απέναντι στο παγκόσμιο κύμα αντίδρασης”. Πλειοδοτεί δε σε ψεύτικα και εκβιαστικά διλήμματα του τύπου “οι επόμενες εκλογές θα διευκρινίσουν το συντομότερο δυνατό αν οι Ισπανοί θέλουν μια κυβέρνηση που να βρίσκεται στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν ή του Ν. Τράμπ, στο πλευρό του Λούλα Ντα Σίλβα ή στο πλευρό του Μπολσονάρο”.

Λαμβάνοντας το μήνυμα, ο ιδρυτής και πρώην αρχηγός του Podemos (που αποτελεί εξάλλου κυβερνητικό εταίρο του PSOE), Π. Ιγκλέσιας, πρωτοστατεί στις διεργασίες δημιουργίας “ευρέως λαϊκού προοδευτικού μετώπου” υπό την ηγεσία του Σάντσεθ. Από την πλευρά του ο αρχηγός του VOX, Αμπασκάλ, ζήτησε την επαύριο των αυτοδιοικητικών εκλογών (29/5) χωρίς περιστροφές την οικοδόμηση μέσω δήμων και περιφερειών μιας εναλλακτικής συμμαχίας που θα εκδιώξει από την κυβερνητική εξουσία τον Σάντσεθ, δίνοντας χείρα βοηθείας προς το PP. Αξίζει να σημειωθεί πως σε συνθήκες κρίσης και οξύτατης πόλωσης το κεντροδεξιό δεκανίκι Ciudadanos, ακολουθώντας αντίστοιχη πορεία με αυτή του αλήστου μνήμης… Ποταμιού στη χώρα μας, εξαφανίστηκε από τον εκλογικό χάρτη της Ισπανίας στις 28 Μάη.