Σε ανταλλαγή πιέσεων και «προειδοποιήσεων» προχωρούν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ιράν, καθώς εντείνονται τα σκληρά παζάρια στη Βιέννη γύρω από το ενδεχόμενο αναβίωσης της Διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018, επί προεδρίας Τραμπ.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις σε βάρος 52 νυν και πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ τους οποίους κατηγορεί ότι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην περσινή δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κ. Σολεϊμανί, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων «Αλ Κουντς».

Απαντώντας από την πλευρά των ΗΠΑ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Σάλιβαν, προειδοποίησε με «σοβαρές επιπτώσεις» το Ιράν σε περίπτωση που απειλήσει την ασφάλεια Αμερικανών πρώην ή νυν αξιωματούχων. «Μπορεί ως Αμερικανοί να έχουμε τις διαφωνίες μας για το Ιράν, όμως σε αυτό είμαστε ενωμένοι εναντίον απειλών και προβοκάτσιας», ανέφερε ο Σάλιβαν, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τους πολίτες τους «από τις απειλές του Ιράν».

Το ίδιο διάστημα, στην Τεχεράνη, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμιραμπντολαχιάν, εκτίμησε ότι η μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη οδηγεί κοντά σε μία «καλή συμφωνία». Απέφυγε να προσδιορίσει εάν αυτή θα επιτευχθεί σύντομα ή αργότερα, εξαρτώντας αυτήν την εξέλιξη από τις διαθέσεις της «άλλης πλευράς». Συμπλήρωσε δε πως αν η άλλη πλευρά έχει «καλή πίστη και σοβαρή επιθυμία, τότε όλα θα είναι ξεκάθαρα». Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ «προσαρμόστηκαν στην πραγματικότητα» σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία στη Βιέννη, διαδικασία που έχει περάσει πλέον στον όγδοο γύρο παζαριών. Παράλληλα απέρριψε τις προτάσεις για «μεταβατική» συμφωνία σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ξεκαθαρίζοντας πως η Τεχεράνη επιθυμεί μία «σταθερή και αξιόπιστη συμφωνία».

Πάντως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ν. Μπένετ, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν δεσμεύεται από διεθνείς συμφωνίες με το Ιράν οι οποίες συνάπτονται χωρίς ισραηλινή συμμετοχή. Τόνισε πως ο στρατός εξοπλίζεται «όπως ποτέ στο παρελθόν» και ότι προετοιμάζεται για «πιθανή στρατιωτική επιχείρηση» σε βάρος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.