Μετά την πρόσφατη πρωτοβουλία του Κατάρ, για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στις σχέσεις χωρών του Κόλπου με το Ιράν, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ στο Ριάντ εκτίμησε πως θα μπορούσαν, υπό κάποιες προϋποθέσεις, να ξεκινήσουν συνομιλίες ανάμεσα σε Ιράν και Σαουδική Αραβία.

Απαντώντας ο Ιρανός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως, «εάν η Σαουδική Αραβία σοβαρολογεί όταν λέει πως θα κάνει μεταρρυθμίσεις στην εξωτερική πολιτική και συνειδητοποιήσει ότι μέσω της συνεργασίας μπορεί να βρεθεί τρόπος επίλυσης περιφερειακών προβλημάτων, τότε η πρώτη χώρα που θα καλωσόριζε μία τέτοια αλλαγή θα ήταν το Ιράν». Εδειξε ωστόσο να θέτει ως προϋπόθεση την άρση της αξίωσης των Σαουδαράβων για «περιορισμό» της γεωπολιτικής περιφερειακής επιρροής του Ιράν.

Βέβαια τον τελικό λόγο έχουν τα μεγάλα αφεντικά της περιοχής που είναι οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις οι οποίες ανταγωνίζονται γιά τα δικά τους συμφέροντα. Αμερικανοί στρατιωτικοί παραδέχθηκαν πως εξετάζουν την πιθανότητα δημιουργίας αεροδρομίου κοντά στο λιμάνι Γιάνμπου της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα, σε συνδυασμό με τις δύο ήδη υπάρχουσες αμερικανικές αεροπορικές βάσεις στις πόλεις Ταμπούκ και Τάιφ, λόγω της έντασης της γεωπολιτικής κόντρας με το Ιράν, από το Σεπτέμβρη του 2019, οπότε σημειώθηκαν επιθέσεις Υεμενιτών αντικαθεστωτικών σε εγκαταστάσεις της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία. Τόνισε πως έτσι οι ΗΠΑ θα έχουν «περισσότερες επιλογές» σε περίπτωση «γεγονότων» στη θαλάσσια περιοχή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε επίσημη σύναψη διπλωματικών σχέσεων προχώρησαν το Ισραήλ και το αμερικανοΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου, στο πλαίσιο συμφωνίας από τον περασμένο Σεπτέμβρη με μεσολάβηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, το Κοσσυφοπέδιο τυπικά εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της Σερβίας.