Στις 14 Οκτωβρίου στο προάστιο Μπρίτζβιου του Σικάγο μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου ο 6χρονος Παλαιστίνιος Φαούμ Γουαντέα από τον 71χρονο ιδιοκτήτη του σπιτιού που κατοικούσε μαζί με την 32χρονη μητέρα του, Χανάν Σαχίν. Η μητέρα τραυματίστηκε και αυτή βαριά από την αποτρόπαια επίθεση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παραστεί στην κηδεία του γιου της. Σύμφωνα με τις αρχές πρόκειται για έγκλημα μίσους και το κίνητρο θεωρείται πως τα θύματα είναι μουσουλμάνοι και ειδικότερα Παλαιστίνιοι.

Τη Δευτέρα της 16ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε κοντά στο τζαμί του προαστίου διαδήλωση καταγγελίας της δολοφονίας και προσευχής στη μνήμη του νεαρού θύματος. Μια μητέρα τριών παιδιών φέρεται να δήλωσε: «Ανησυχούμε για τα παιδιά μας και περισσότερο ανησυχούμε για τα ανίσχυρα παιδιά σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται τώρα στην Παλαιστίνη και στη Γάζα». Πράγματι, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τα φρικιαστικά αντίποινα της κυβέρνησης του Νετανάχιου στη Γάζα, έχει ξεκινήσει στη Δύση μια καταιγιστική επικοινωνιακή επίθεση κατά των Παλαιστινίων, εξαπλώνοντας ένα κλίμα φόβου και παράνοιας εναντίον τους. Είναι μια συνθήκη που λίγο ή πολύ τη βιώνουμε και στη χώρα μας.

Διάφορες μαρτυρίες σχετικά με τον 71χρονο ως δράστη προκαλούν ερωτηματικά. Σύμφωνα με τον θείο του μικρού Φαούμ, Γιούσεφ Χάνον, που είναι και εκπρόσωπος της οικογένειας, «δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι κάτι κακό θα συμβεί» και ότι όπως προαναφέρθηκε η μητέρα και ο γιος ζούσαν σε σπίτι που του άνηκε, ενώ ο 71χρονος είχε πρόσφατα παρευρεθεί στα γενέθλια του μικρού Φαούμ. «Ήταν φιλικός με όλη την οικογένεια, αλλά κυρίως με το παιδί, το οποίο αντιμετώπιζε σαν εγγονό του, του έδινε και δώρα», δήλωσε στο BBC.

Πώς συνέβη μια τέτοια ψυχική μεταστροφή; Τα λεγόμενα των εισαγγελέων είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με έναν από αυτούς ο 71χρονος ήταν θυμωμένος με τη μητέρα του 6χρονου «για αυτό που συνέβαινε στην Ιερουσαλήμ». Άλλοι εισαγγελείς είπαν ότι ο 71χρονος άκουγε συντηρητικό ραδιόφωνο και γινόταν όλο και πιο παρανοϊκός σχετικά με τη διαμονή της παλαιστινιοαμερικάνικης οικογένειας στην ιδιοκτησία του. Σημειωτέον ότι ο Φαούμ είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ, όπου η μητέρα του είχε εγκατασταθεί εδώ και 12 χρόνια.

Σύμφωνα με τη σύζυγό του ο 71χρονος φοβόταν ότι οι ΗΠΑ θα δεχθούν επίθεση από άτομα καταγωγής από τη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το ηλεκτρικό δίκτυο, ενώ πριν λίγες μέρες είχε αποσύρει και μικρές οικονομίες χιλίων δολαρίων από την τράπεζα.
Πώς να μην υποθέσει κανείς ότι το μυαλό του 71χρονου είχε γανωθεί από την ασταμάτητη προπαγάνδα των τελευταίων ημερών κατά των Παλαιστινίων; Ο 71χρονος άρχισε να βλέπει το παιδί που ένιωθε σαν εγγονό του και τη μητέρα του που γνώριζε χρόνια ως θανάσιμους εχθρούς που έπρεπε να πεθάνουν. Την 14η Οκτωβρίου αποφάσισε να πράξει όπως όριζαν οι παρανοϊκές του σκέψεις.

Είναι πλέον κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και δύο εγκλήματα μίσους. Πιθανότατα ο 71χρονος θα πληρώσει βαριά τις αποτρόπαιες πράξεις του. Ωστόσο υπάρχει ένα ζήτημα τι θα γίνει με αυτούς που του διασάλευσαν το μυαλό και κάνουν το ίδιο με εκατομμύρια άλλους ανθρώπους, τους οποίους δηλητηριάζουν με μίσος και παράνοια κατά τον Παλαιστινίων. Είναι βέβαιο ότι οι κάθε είδους συκοφάντες του παλαιστινιακού λαού δε θα κληθούν να πληρώσουν τίποτα, παρά το κακό που προκαλούν.