Γαλλία

Τον 14ο γύρο πανεθνικών κινητοποιήσεων πραγματοποίησαν τα γαλλικά εργατικά συνδικάτα, την Τρίτη 6 Ιούνη, ενάντια στην αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης που με νόμο θέσπισε ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Πλήθος εργαζομένων κατέβηκαν στους δρόμους των πόλεων της Γαλλίας, σε ένα τελευταίο κύμα διαδηλώσεων και διάσπαρτες απεργίες. Το ένα τρίτο των πτήσεων ακυρώθηκε στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, ενώ περίπου το 10% των τρένων σε όλη τη Γαλλία δεν πραγματοποίησε δρομολόγια. Παράλληλα, περίπου 250 πορείες, συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα κατά τη 14η ημέρα εθνικών διαμαρτυριών από τον Ιανουάριο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η καταστολή δεν έλειψε και αυτή τη φορά, με επιθέσεις της αστυνομίας σε βάρος των διαδηλωτών.

Πιστός στην αντεργατική – αντιασφαλιστική πολιτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια, ο Μακρόν πέρασε νόμο, με απευθείας προεδρικό διάταγμα, παρακάμπτοντας το γαλλικό κοινοβούλιο, που αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Η κίνηση αυτή πυροδότησε σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις και αποτέλεσε αφορμή για μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες.
Τα συνδικάτα των εργαζομένων βγήκαν ξανά στους δρόμους της Γαλλίας την Τρίτη, δύο ημέρες πριν τη συζήτηση στο κοινοβούλιο πρότασης νόμου για την κατάργηση της μεταρρύθμισης. Κοινοβουλευτική επιτροπή αφαίρεσε από την πρόταση νόμου το βασικό άρθρο που αναφέρεται στο όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης της μεταρρύθμισης, αν και τροπολογίες προστέθηκαν για να αποκαταστήσουν το άρθρο και την ουσία της πρότασης νόμου.

Γερμανία

Σε εκδήλωση στην περιοχή Φάλκενζεε κοντά στο Βερολίνο (5/6), με κεντρικό ομιλητή τον Γερμανό καγκελάριο, συγκεντρώθηκαν πολίτες που αποδοκίμασαν και γιουχάρισαν τον Όλαφ Σόλτς για την πολιτική του στον πόλεμο στην Ουκρανία, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «πολεμοκάπηλε!», «Κάντε ειρήνη χωρίς όπλα!», «Εξαφανιστείτε!» ,«Είμαστε ο λαός!»

Ο Σολτς υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησής του να στηρίξει την Ουκρανία και με όπλα. «Ήταν και παραμένει σωστό να υποστηρίζουμε την Ουκρανία. Μετά τις ΗΠΑ, οι Γερμανοί προσφέρουμε τα περισσότερα. Και θα συνεχίσουμε όλοι μαζί να το κάνουμε για όσο χρειάζεται”.

Έπειτα από συγκρούσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο (3/6) ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία, η ανατολικογερμανική πόλη της Λειψίας απαγόρευσε διαδήλωση λίγες ημέρες μετά.

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται για τη μακροχρόνια ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε από δικαστήριο της Δρέσδης σε αριστερό φοιτητή, καθώς υποτίθεται ότι ηγήθηκε ομάδας που φέρεται να πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον ακροδεξιών. Η αστυνομία προχώρησε σε σκληρή καταστολή της κινητοποίησης, ενώ συνελήφθησαν σχεδόν 30 άτομα, ενώ η απαγόρευση της διαδήλωσης προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Πολωνία

Στην πρωτεύουσα της Πολωνίας πραγματοποιήθηκε τεράστια αντικυβερνητική πορεία, την Κυριακή 4 Ιούνη, σε μια ημέρα οργής για τη δεξιά κυβέρνηση και την αυταρχική πολιτική που ακολουθεί.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι 500.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία στη Βαρσοβία, στην οποία κάλεσε μεταξύ άλλων το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε επίσης στην Κρακοβία και σε άλλες πόλεις.