Ο “μεταρρυθμιστής” Μακρόν, προκειμένου να περιορίσει την ελεύθερη πτώση που καταγράφει δημοσκοπικά η παράταξή του, εξανάγκασε σε παραίτηση την πρωθυπουργό Μπορν. Έσπευσε ωστόσο να πλέξει το εγκώμιό της τονίζοντας πως “η εργασία της στην υπηρεσία του γαλλικού έθνους ήταν καθημερινά υποδειγματική”. Με τη σειρά της η απερχόμενη Μπορν δεν παρέλειψε ακόμα και στο κύκνειο άσμα της (στην επιστολή “παραίτησής της”) να δώσει τα διαπιστευτήριά της στη γαλλική ολιγαρχία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητη η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στη Γαλλία”.

Ο Μακρόν διόρισε στη θέση του πρωθυπουργού τον Γκαμπριέλ Ατάλ. Ο 34χρονος Ατάλ αποτελεί πιστό αχυράνθρωπο του Μακρόν, κοσμώντας με την ετικέτα της “ηλικιακής ανανέωσης” ποικίλα πόστα στις κυβερνήσεις του Γάλλου προέδρου, διατελώντας μεταξύ των άλλων και κυβερνητικός εκπρόσωπος-δεξί χέρι του Μακρόν. Η εν λόγω εξέλιξη σχολιάστηκε δηκτικά από τον Μελανσόν, ο οποίος δήλωσε ότι “ο Ατάλ ξαναβρήκε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου” και ότι “η θέση του πρωθυπουργού καταργήθηκε”. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ατάλ φαίνεται πως προαλείφεται και για διάδοχος του Μακρόν, καθώς ο τελευταίος δεν μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία μετά το 2027. Εξού και οι φιλοφρονήσεις του Μακρόν πως “ο Ατάλ έχει ταλέντο, θάρρος και μέλλον”.

Ωστόσο, στα πλαίσια του ρευστού πολιτικού σκηνικού πρώτο σοβαρό τέστ για τον “νεότερο πρωθυπουργό στην ιστορία της Γαλλίας” αποτελούν οι ευρωεκλογές του Ιούνη. Ενόψει των ευρωεκλογών, που αποτελούν σε κάθε περίπτωση πρόκριμα για τις πολιτικές εξελίξεις, η ακροδεξιά της Λεπέν εμφανίζεται με ποσοστά κοντά στο 30%, με σαφή διαφορά (οχτώ με δέκα μονάδες) από τον κυβερνητικό υποψήφιο. Η Λεπέν έχει βέβαια φουσκωμένα τα πανιά της από τη λαογδαρτική πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, της ανεργίας της καταστολής, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας του μακρονισμού που επωάζει για χρόνια και συστηματικά το αυγό του φιδιού. Από την άλλη, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποκλειστεί το σενάριο να αποτελέσει ο Ατάλ τον πιο βραχύβιο πρωθυπουργό στην ιστορία της Γαλλίας, καθώς η αριστερή αντιπολίτευση έχει ήδη ανακοινώσει πως θα καταθέσει σε βάρος του πρόταση μομφής, την οποία θα στηρίξει και η ακροδεξιά.