Σε τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας Markets and Samples για τις προεδρικές εκλογές στις 18 Οκτωβρίου, ο υποψήφιος για την προεδρεία του κόμματος του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες «Κίνημα προς το Σοσιαλισμό», Λουίς Άρτσε, καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 25%. Η προσωρινή πρόεδρος Τζανίν Ανιέζ, που επέβαλε το πραξικόπημα του περασμένου Οκτώβρη, κινείται πτωτικά, πέφτοντας στο 8% από το 12% της προτίμησης. Στο ίδιο ποσοστό κινείται και ο άλλος βασικός υπέρ του πραξικοπήματος υποψήφιος Φερνάντο Καμάτσο. Η εταιρεία υπολογίζει ότι με βάση τα τωρινά δεδομένα ο Λουίς Άρτσε αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου το 37% των ψήφων, ποσοστό πολύ υψηλό αν αναλογιστεί κανείς τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που έχει επιβάλει το πραξικόπημα στο MAS, στους υποψηφίους του και στους υποστηρικτές του.

Η διαφαινόμενη αυτή εξέλιξη έχει θορυβήσει το κόμμα της εγκάθετης Ανιέζ, που ζητάει ευθέως τον αποκλεισμό του Λουίς Άρτσε από τις εκλογές. Οι πραξικοπηματίες ήλπιζαν ότι αποκλείοντας τον Έβο Μοράλες και μια σειρά άλλα στελέχη του από τις εκλογές θα οδηγούσαν σε συντριβή το κόμμα του. Παράλληλα, όλο το προηγούμενο διάστημα εξαπέλυσαν μια εκστρατεία ακροδεξιάς και ρατσιστικής βίας και τρομοκρατίας, προκειμένου να σπάσουν το ηθικό των υποστηρικτών του Μοράλες, ιδιαίτερα των ιθαγενών πληθυσμών.

Παράλληλα, και στο βαθμό που διαπιστώνεται… έλλειψη εκλογικής δυναμικής στους υποψήφιους των πραξικοπηματικών δυνάμεων, οι εκλογές έχουν ήδη αναβληθεί δύο φορές με πρόσχημα την επιδημία. Η αρχική πρόθεση ήταν για τον περασμένο Μάιο και κατόπιν για την 6η του Σεπτεμβρίου, αλλά φαίνεται πως οι πραξικοπηματίες είναι αποφασισμένοι να αναβάλλουν τις εκλογές, υπό το φόβο ότι το αποτέλεσμά τους θα συντρίψει τις έτσι κι αλλιώς φαιδρές δικαιολογίες πάνω στις οποίες βασίστηκε το πραξικόπημα..

Πάντως, όπως έχουμε ξαναγράψει, τόσο λόγω του ότι οι εκλογές του Μαΐου εξελίσσονταν σε εκλογές βίας και τρομοκρατίας, όσο και λόγω των απανωτών αναβολών, καθόλου βέβαιο δεν πρέπει να θεωρείται ότι οι εκλογές θα γίνουν ή ότι θα διεξαχθούν ομαλά και δίκαια.