Στα τέλη του Αυγούστου, η Εκτελεστική Επιτροπή της Διαρκούς Συνόδου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βολιβία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο διαφυγής της Ζανίν Ανιές, η οποία κρατείται στις γυναικείες φυλακές της Μιραφλόρες. Για όποιον δεν θυμάται, η Ανιές ήταν η εγκάθετη μεταβατική πρόεδρος που διόρισαν οι δυνάμεις του πραξικοπήματος στη Βολιβία μετά το πραξικόπημα του Οκτώβρη του 2019. Μετά την εκλογική νίκη του Λουίς Άρτσε και την επαναφορά του MAS, κόμματος του Έβο Μοράλες, στην κυβέρνηση, η Ανιές καταδικάστηκε μαζί με άλλους πραξικοπηματίες για εγκλήματα κατά του λαού την περίοδο της κυριαρχίας των πραξικοπηματιών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την επιχείρηση οργανώνουν πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος αλλά και της μετριοπαθούς υποτίθεται αντιπολίτευσης, όπως οι Λουίς Φερνάντο Καμάτσο και ο Κάρλος Μέσα, μαζί με άλλους.

Τον Μάρτιο το 2021, αν και της είχε γνωστοποιηθεί το ένταλμα σύλληψης εις βάρος της, είχε αποπειραθεί να διαφύγει με αεροπλάνο στη Βραζιλία χωρίς επιτυχία.
Λίγες μέρες νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η πρώην εγκάθετη πρόεδρος είχε αυτοτραυματιστεί στη φυλακή που κρατείται, μετά από υποτιθέμενη προσπάθεια αυτοκτονίας. Παράλληλα πολλά ΜΜΕ εντός Βολιβίας, που είχαν υποστηρίξει το πραξικόπημα του 2019, προβάλλουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα τις εκκλήσεις της κόρης της, συνεργατών και υποστηρικτών της Ανιέζ, για να υποβληθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Μεταξύ τους και τρεις πρώην πρόεδροι της Βολιβίας, όπως οι Κάρλος Μέσα (2003 – 2005), Χόρχε Κιρόγκα Ραμίρεζ (2001 – 2002) και Χάμε Παζ Ραμόρα (1989 – 1993), που δηλώνουν ανησυχία για την υγεία της, χωρίς να έχουν δηλώσει κάποια ανησυχία για την υγεία αυτών που υπέστησαν την εγκληματική δράση του πραξικοπήματος το 2019.
Σίγουρα δεν είναι να προκαλούν έκπληξη τέτοιες προσπάθειες, μένει από κει και πέρα να δούμε τη στάση της κυβέρνησης του Λουίς Άρτσε επί αυτών.