Την ώρα που οι Γάλλοι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για τον 13ο απεργιακό γύρο την Πρωτομαγιά, συνάδελφοί τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε κινητοποιήσεις, έχοντας ως κεντρικό αίτημα τις αυξήσεις στους μισθούς, με φόντο την ακρίβεια σε βασικά είδη και τον πληθωρισμό που σαρώνει τα λαϊκά εισοδήματα.

Γερμανία: Πανεθνική απεργία στις μεταφορές
Τη Παρασκευή 21 Απρίλη, το συνδικάτο EVG ανακοίνωσε πανεθνική απεργία στις μεταφορές της Γερμανίας. Η απεργία επηρεάζει 50 εταιρείες και διήρκησε από τις 3 τα ξημερώματα (04.00 ώρα Ελλάδας) έως τις 11:00 το πρωί (12.00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το συνδικάτο σιδηροδρόμων και μεταφορών. Ο υψηλός πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προκάλεσε κύμα απεργιών τους τελευταίους μήνες, καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις στους μισθούς για να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Βρετανία: Απεργία διαρκείας στο αεροδρόμιο Χίθροου
Παράλληλα, οι φύλακες ασφαλείας του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου θα απεργήσουν για οκτώ ημέρες τον επόμενο μήνα διεκδικώντας αυξήσεις μισθών, ανακοίνωσε το συνδικάτο Unite. Περίπου 1.400 εργαζόμενοι μετέχουν στην απεργία αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4, 5, 6, 9, 10, 25, 26 και 27 Μάη και θα οδηγήσει «αναπόφευκτα σε αναστάτωση και καθυστερήσεις», σύμφωνα με το συνδικάτο.

Ήδη προηγήθηκε 10ήμερη απεργία στο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βρετανίας, που τελείωσε στις αρχές του Απριλίου. «Έχουμε έναν γενικό διευθυντή που πιστεύει ότι είναι αποδεκτή η αύξηση των εισοδημάτων, αρνούμενος παράλληλα στους δικούς του εργαζόμενους μια αξιοπρεπή αύξηση μισθού», δήλωσε η γενική γραμματέας του συνδικάτου, Σάρον Γκράχαμ.
Σημειώνεται ότι η Βρετανία συγκλονίζεται εδώ και μήνες από επαναλαμβανόμενες απεργίες σε πολλούς τομείς, κυρίως στις μεταφορές και στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, με αίτημα αυξήσεις στους μισθούς που θα αντισταθμίζουν την «εκτόξευση» των τιμών σε βασικά είδη που ξεπερνούν το 10%.

Νορβηγία: Ξέσπασαν μεγάλες απεργίακές κινητοποιήσεις
Παράλληλα, μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησαν τη Δευτέρα 17 Απρίλη περίπου 24.000 εργαζόμενοι στη Νορβηγία. Οι τομείς των κατασκευών, των μεταφορών και των ξενοδοχείων επηρεάζονται, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης ανάμεσα στα δύο κυριότερα συνδικάτα της χώρας και αντιπροσώπων των εργοδοτών, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η απεργία, συγκριτικά ευρεία στη χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, αφορά τους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, της παραγωγής αγαθών και των ξενοδοχείων, πάνω απ’ όλα στην πρωτεύουσα, το Όσλο. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δυο συνδικαλιστικές οργανώσεις και τον σύνδεσμο των εργοδοτών NHO διεξάγονταν από την Παρασκευή 14 Απρίλη. Την Κυριακή οι αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών οργανώσεων LO και YS ανακοίνωσαν πως απορρίπτουν την πρόταση που υπέβαλε μεσολαβητής. Η LO επιδιώκει η αγοραστική δύναμη των μελών της να αυξηθεί κατά 5%, σύμφωνα με νορβηγικά ΜΜΕ.