Η Κεντρική Επιτροπή και ολόκληρο το Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλιππίνων (CPP) θρηνούν για τον θάνατο του συντρόφου Jose Maria Sison (Amado Guerrero, σ.τ.μ. όνομα με το οποίο εμφανίστηκε στην επαναστατική φιλολογία των Φιλιππίνων στα τέλη της δεκαετίας του 1960), του ιδρυτή και προέδρου του. Ο Ka Joma (σ.τ.μ. το επαναστατικό υποκοριστικό του) πέθανε ειρηνικά μετά από μια περίοδο νοσηλείας σε νοσοκομείο στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας χθες το βράδυ (σ.τ.μ. Παρασκευή 16/12/2022) γύρω στις 20:40 (ώρα Φιλιππίνων). Ήταν 83 ετών.
Με τον θάνατο του Ka Joma το Κόμμα έχασε έναν σπουδαίο ηγέτη. Πράγματι, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Φιλιππινέζους του περασμένου αιώνα στην αριστοτεχνική και δημιουργική εφαρμογή του μαρξισμού-λενινισμού-μαοϊσμού στις Φιλιππίνες και στην Φιλιππινέζικη επανάσταση δίνοντας στον λαό των Φιλιππίνων τη δύναμη να χαράξει το μέλλον της χώρας του και να επιτύχει τις προσδοκίες του για εθνική δημοκρατική ανεξαρτησία και ελευθερία

Η Κεντρική Επιτροπή και ολόκληρο το Κόμμα θα καθοδηγείται και θα εμπνέεται για πάντα από το αθάνατο επαναστατικό πνεύμα του Ka Joma. Ας κρατήσουμε για πάντα κόκκινη τη μνήμη και την κληρονομιά του και ας ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε και να προωθήσουμε την επανάσταση που ξεκίνησε μαζί με άλλους μεγάλους ηγέτες της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου και της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Μέσα από τα γραπτά του, ο Ka Joma έθεσε τα θεωρητικά θεμέλια της επανάστασης των Φιλιππίνων. Μας άφησε επίσης έναν πλούσιο και βαθύ μαρξιστικό-λενινιστικό-μαοϊκό θησαυρό που θα χρησιμεύσει ως οδηγός για τη συνεχή ανάπτυξη του Κόμματος στο επόμενο στάδιο των επαναστατικών αγώνων του λαού των Φιλιππίνων.
Επιβεβαιώνουμε επίσης τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο Ka Joma ως μαρξιστής-λενινιστής-μαοϊκός λαμπαδηδρόμος που ενέπνευσε το προλεταριάτο σε όλο τον κόσμο να κρατήσει την φλόγα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος καθώς εισέρχεται σε μια νέα φάση αναζωπύρωσης.

Το 2016, το Δεύτερο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππίνων εξέδωσε μια περιεκτική δήλωση αποδίδοντας τον υψηλότερο φόρο τιμής του Κόμματος στον Ka Joma και σημειώνοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Φιλιππινέζικης επανάστασης
Κηρύσσουμε το επόμενο δεκαήμερο ως περίοδο πένθους για όλο το Κόμμα προκειμένου να αποδώσουμε τον υψηλότερο δυνατό φόρο τιμής στον Ka Joma. Ας αφιερώσουμε την επερχόμενη 54η επέτειο ίδρυσης του Κόμματός μας στη μνήμη του Ka Joma, για να τιμήσουμε τη συμβολή του σε όλες τις νίκες που έχουμε πετύχει υπό την ηγεσία και την καθοδήγησή του.

Διατάζουμε όλες τις μονάδες του Νέου Λαϊκού Στρατού (NPA) να σταθούν σε τιμητικό σχηματισμό το ξημέρωμα της 26ης Δεκεμβρίου και να εκτελέσουν σιωπηλά έναν χαιρετισμό με 21 όπλα, αποδίδοντας τον υψηλότερο φόρο τιμής και αποχαιρετισμό στον αγαπημένο μας ηγέτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πένθους, ο Νέος Λαϊκός Στρατός μπορεί να πραγματοποιήσει τακτικές επιθέσεις εναντίον των μανιασμένων φασιστικών δυνάμεων για να υπερασπιστεί τον λαό.

Το Κόμμα και όλες οι επαναστατικές δυνάμεις αναμένουν την επιστροφή των λειψάνων ή της στάχτης του Ka Joma, μια επιθυμία που ο ίδιος είχε εκφράσει στο παρελθόν. Αυτό θα δώσει στις πλατιές μάζες των εργατών και των αγροτών την ευκαιρία να αποτίσουν φόρο τιμής στον επαναστάτη ηγέτη που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην υπόθεση της απελευθέρωσης.

Ανακηρύσσουμε τον Ka Joma ως τον μεγαλύτερο ήρωα του Φιλιππινέζικου λαού του 20ού αιώνα στον αγώνα και την αντίσταση ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Η τεράστια συμβολή του στη διαμόρφωση της πατριωτικής και επαναστατικής συνείδησης του λαού των Φιλιππίνων και στο άνοιγμα του δρόμου προς την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, δεν θα ξεχαστεί ποτέ.