Από τα μέσα Απρίλη ένας γενικός φοιτητικός ξεσηκωμός σε εκατοντάδες αμερικάνικα πανεπιστήμια θρυμματίζει τη βιτρίνα του «αμερικανικού ονείρου», θυμίζοντας τις δεκαετίες του 1960-1970 και το κίνημα ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ που είχε συνταράξει τότε το προπύργιο του δυτικού κόσμου, τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Σε σχεδόν 140 πανεπιστημιακά ιδρύματα σε 45 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ οι φοιτητές έχουν προβεί σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης προς τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και καταδίκης της γενοκτονικής επίθεσης που εξαπέλυσε ο σιωνιστικός φασισμός στη Γάζα. Επιφανή ιδρύματα, για τον ελιτισμό των οποίων ανέκαθεν καμάρωνε η ολιγαρχία του πλούτου, όπως τα Yale, Harvard, Michigan, MIT, UCLA, Columbia, κ.α., έχουν τώρα μετατραπεί σε εστίες πάλης κατά του ισραηλινού φασισμού, με τους πιο προωθημένους φοιτητές να πραγματοποιούν σε πολλά από αυτά καταλήψεις και αυτοσχέδιες κατασκηνώσεις. Στην προμετωπίδα των φοιτητικών αιτημάτων μπαίνει η καταγγελία της συντελούμενης γενοκτονίας του λαού της Παλαιστίνης, η διεκδίκηση της διακοπής κάθε οικονομικής και άλλης σχέσης των πανεπιστημίων με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ, ενώ σημαντική είναι η στήριξη που λαμβάνουν οι φοιτητές και από καθηγητές των ιδρυμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στην καταγγελία της γενοκτονίας διαδραματίζουν αμερικανοεβραίοι αντιφασίστες – αντισιωνιστές.

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός που εδώ και δεκαετίες εξοπλίζει τις σιωνιστικές δυνάμεις κατοχής και αποθρασύνει τον επιθετισμό του Ισραήλ για να προωθήσει τα ιμπεριαλιστικά του συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, επιστρατεύει απέναντι στους φοιτητές την πιο ωμή βία και καταστολή, με αστυνομικές επιθέσεις ενάντια στις καταλήψεις των πανεπιστημίων. Σχεδόν τις 3.000 φτάνει ο αριθμός των συλληφθέντων από την αρχή των κινητοποιήσεων, ενώ οι διοικήσεις των σχολών ευθυγραμμίζονται πλήρως με την κυβέρνηση Μπάιντεν, στοχοποιώντας και εκβιάζοντας φοιτητές με την εφαρμογή του μέτρου της προσωρινής παύσης σπουδών, έως και της οριστικής αποβολής τους. Στο περιθώριο της αστυνομικής καταστολής επιχειρούν ως και σιωνιστικές παρακρατικές ομάδες που επιτίθενται στους αγωνιζόμενους φοιτητές. Σε πλήρη εναρμονισμό με την κατασταλτική βία βρίσκεται και η επιχείρηση συκοφάντησης του αγώνα από τα αμερικάνικα και διεθνή ΜΜΕ, που αδυνατούν παρ’ όλη τους τη μονοφωνία να κρύψουν τόσο τα εγκλήματα του Ισραήλ όσο και τη δυναμική του κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Ο φοιτητικός αγώνας των ΗΠΑ απέκτησε διεθνή εμβέλεια, με αντίστοιχες δράσεις να ξεσπούν σε πολλά πανεπιστήμια δεκάδων χωρών ανά τον κόσμο, από τον Καναδά και την Ιαπωνία, ως τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Ιδιαίτερα δυναμικό παρουσιάζεται το κίνημα στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ μετά το όργιο αστυνομικής βίας και τις εκατοντάδες συλλήψεις στα πανεπιστήμια της Ολλανδίας, ο αγώνας φαίνεται να δυναμώνει σε πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, στη Γαλλία, την Ισπανία, τη Δανία, το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και αλλού.

Ο ξεσηκωμός των Αμερικανών φοιτητών αποκαλύπτει τον κάλπικο χαρακτήρα του αντιδραστικού αφηγήματος της Νέας Δημοκρατίας περί «βίας και ανομίας» στα ελληνικά ΑΕΙ, που δήθεν θα εξυγιανθούν κατά τα αμερικάνικα και ευρωπαϊκά πρότυπα με τις ιδιωτικοποιήσεις, την πανεπιστημιακή αστυνομία και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης των φοιτητικών συλλόγων και της αριστεράς. Αν μη τι άλλο, το φοιτητικό κίνημα στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ υπογραμμίζει πως οι υπάρχοντες πολιτικοί συσχετισμοί στους εγχώριους φοιτητικούς συλλόγους  με την «Πανσπουδαστική πρώτη δύναμη» δεν ευνοούν την ανάπτυξη μαζικών και παρατεταμένων αγώνων. Όμως το παράδειγμα του παλαιστινιακού λαού στην ηρωική του πάλη για το δίκιο, για την ανεξαρτησία και τη λευτεριά του, για να σταματήσουν να δολοφονούνται γυναικόπαιδα κατά δεκάδες χιλιάδες, εμπνέει τους λαούς όλου του κόσμου να παλέψουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μαντρόσκυλά του.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κλιμακωθούν και οι αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων στη χώρα μας για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τα σχέδια των Αμερικάνων εμπρηστών του πολέμου, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου που στοχοποιούν τη χώρα και υποσκάπτουν την ασφάλεια και ειρήνη του λαού, για να σταματήσει κάθε ελληνική εμπλοκή και συνέργεια με το γενοκτόνο κράτος του Ισραήλ, για να επιστρέψουν οι φρεγάτες από τη Μέση Ανατολή.