Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στο Πακιστάν ύστερα από τη σύλληψη “για εκτεταμένη διαφθορά” στις 9/5 του πρώην πρωθυπουργού Ι. Καν. Ο τελευταίος, που είχε προαναγγείλει τη σύλληψή του ως απόπειρα να τον εμποδίσουν να λάβει μέρος στις προσεχείς εκλογές, ανετράπη από την κυβερνητική εξουσία με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα τον Απρίλη του 2022 που υποστηρίχθηκε από την αντιπολίτευση και στελέχη του κόμματός του.

Ο Καν, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Ρωσία (ήταν ο μόνος ηγέτης που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα για να συναντήσει τον Πούτιν, ανήμερα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία), αλλά και με την Κίνα (θέλει να βάλει τη χώρα του στους BRICS), καταγγέλει την εκπαραθύρωσή του ως προϊόν συνωμοσίας των ενόπλων δυνάμεων και των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, με την ανάμειξη των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας. Αξίζει να σημειωθεί πως οι -κατά τα λοιπά- λαλίστατοι Αμερικάνοι και Βρετανοί ιμπεριαλιστές “ποιούν την νήσσαν”, χαρακτηρίζοντας τη σύλληψη Καν αλλά και τις δυναμικές διαδηλώσεις των υποστηριχτών του ως “εσωτερικό θέμα” του Πακιστάν”.

Τελικά, με φόντο τις πρωτοφανείς κινητοποιήσεις των οπαδών του Καν και τις βίαιες συγκρούσεις τους με την αστυνομία, (με απολογισμό δεκάδες τραυματίες, νεκρούς και πάνω από 4.000 συλληφθέντες), το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε “τον τρόπο εκτέλεσης του εντάλματος σύλληψης του Καν άκυρο και παράνομο”, διατάσσοντας την απελευθέρωσή του με εγγύηση μέχρι τις 8 Ιούνη. Από την πλευρά του ο νυν πρωθυπουργός Σαρίφ, που απολαμβάνει τη στήριξη του στρατού, τόνισε πως “το δικαστικό σώμα έχει μετατραπεί σε τείχος προστασίας του Καν”.

Στην πραγματικότητα η κατάσταση στο Πακιστάν παραμένει εκρηκτική, η εξαθλίωση των πλατιών λαϊκών μαζών μεγεθύνεται και βαθαίνει, οι ένοπλες συγκρούσεις με τις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού πιστοποιούν ένα κοινωνικά εύφλεκτο υπόβαθρο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφυλακίζοντας (προς το παρόν) τον Κάν, επιδιώκει να εκτονώσει την κρίση. Μένει να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο επόμενο διάστημα.