Ενώ κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζιπίνκγ έφτασε στη Μόσχα. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του εμπορικού πολέμου, που έχει ξεσπάσει με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και οι δύο ηγεσίες πήραν σχετικές αποφάσεις:
«Τα τελευταία έξι χρόνια έχουμε συναντηθεί σχεδόν τριάντα φορές. Η Ρωσία είναι η χώρα που έχω επισκεφθεί περισσότερο», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος και συνέχισε: «Ο πρόεδρος Πούτιν είναι ο καλύτερός μου φίλος και συνεργάτης».
Ο πρόεδρος Πούτιν από τη μεριά του δήλωσε ευχαριστημένος που «οι σχέσεις Ρωσίας και Κίνας έχουν φτάσει σε ένα ανεπανάληπτο επίπεδο. Πρόκειται για μια πλανητική και στρατηγική συνεργασία».
Μέσα στο 2018 το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 25% με τις συναλλαγές να φθάνουν σε αξία τα 108 δις δολλάρια, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Σίγουρα αυτή η απότομη αύξηση συνδέεται με τον εμπορικό πόλεμο που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, κυρίως με τη μορφή της επιβολής δασμών.
Η Κίνα αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ρωσίας, με την πρώτη να εξάγει στη δεύτερη κυρίως μηχανολογικό εξοπλισμό και καταναλωτικά αγαθά. Στον αντίποδα, η Ρωσία αποτελεί για την Κίνα τον δέκατο πιο μεγάλο εμπορικό εταίρο και εξάγει σε αυτήν κυρίως πρώτες ύλες.
Μέσα στο 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο αγωγός «Δύναμη της Σιβηρίας», έργο αξίας 400 δις δολαρίων, που θα ενώσει τις δύο χώρες, συσφίγγοντας ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους.
Αυτό όμως που ξεχωρίζει είναι η συμφωνία μεταξύ της ρώσικης εταιρείας τηλεπικοινωνιών MST και του κινέζικου κολοσσού τεχνολογιών αιχμής Huawei προκειμένου να αναπτυχθεί δίκτυο 5G εντός της Ρωσίας.
Η διοίκηση Τραμπ έχει ανακηρύξει την Huawei σε απειλή της εθνικής ασφάλειας και έχει απαγορέψει τη συνεργασία με τον κινέζικο κολοσσό, σε οποιαδήποτε αμερικάνικη εταιρεία. Την απαγόρευση αυτή προσπαθεί να την επεκτείνει και στην Ευρώπη, Αυστραλία και Ιαπωνία. Πριν μήνες άλλωστε είχε συλληφθεί στον Καναδά το κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου, κόρη του ιδρυτή της εταιρείας, καθ’ υπόδειξη των ΗΠΑ, οδηγώντας σε διπλωματική κρίση.
Στις 12 Ιουνίου, ο Ντόλαντ Τραμπ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πολωνό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, απείλησε εκ νέου την Κίνα με επιβολή δασμών σε αγαθά αξίας 325 δις δολαρίων, σε περίπτωση που δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αν αυτό συμβεί, θα σημαίνει ότι πλέον το σύνολο των κινέζικων εξαγωγών προς τις ΗΠΑ βαρύνονται με δασμούς.
Οι δύο πλευρές αναμένεται να συναντηθούν στα πλαίσια της συνεδρίασης των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας αυτόν το μήνα.