Υπουργική σύνοδο για την «προώθηση ενός μέλλοντος ειρήνης και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή» έστησαν τα υπουργεία Εξωτερικών Πολωνίας και ΗΠΑ στη Βαρσοβία. Στην ατζέντα της συνόδου (κατά την επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) συμπεριλαμβανόταν μεταξύ άλλων η «ανταλλαγή ιδεών για την επίλυση προβλημάτων και προκλήσεων στη Μέση Ανατολή», η «τρομοκρατία» και η ενεργειακή ασφάλεια, οι απειλές για την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα, οι «ιρανικές καταστροφικές δραστηριότητες», η ανάπτυξη πυραυλικών προγραμμάτων, οι κυβερνο-απειλές, οι προσπάθειες για «βιώσιμη ειρήνη» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια. Η σύνοδος ήταν μια καλή αφορμή για νέες ζυμώσεις, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και βολιδοσκοπήσεις με στόχο αφενός τη συγκρότηση μίας «νέας συμμαχίας προθύμων», αυτήν τη φορά κατά του Ιράν, αφετέρου την επισημοποίηση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – ΕΕ σε σχέση με την Τεχεράνη, με φόντο τις απώτερες επιδιώξεις κάθε πλευράς σε μία χώρα που θεωρείται σημαντική περιφερειακή δύναμη. Στην πραγματικότητα επρόκειτο γιά προετοιμασία των επόμενων επιδιώξεων και επεμβάσεων των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, απέναντι στους βασικούς ανταγωνιστές, όπως η Ρωσία και το Ιράν. Το μποϊκοτάρισμα της συνόδου στη Βαρσοβία για τη Μέση Ανατολή ή την υποβάθμιση της συμμετοχής τους ζήτησε από τις αραβικές χώρες η Παλαιστινιακή Αρχή.
Η φιέστα – ή το «τσίρκο» της Βαρσοβίας, όπως χαρακτήρισε τη διήμερη διάσκεψη το Ιράν – είχε ηχηρές απουσίες. Δεν υπήρξε παλαιστινιακή εκπροσώπηση, ούτε από τις Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, ενώ απουσίασε και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, που συμμετείχε στη φιέστα της Βαρσοβίας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, δεν δίστασε να αποδοκιμάσει την απροθυμία των ισχυρών χωρών της ΕΕ (Γερμανίας, Γαλλίας, Μεγάλης Βρετανίας) να ευθυγραμμιστούν με την Ουάσιγκτον και να αθετήσουν τη συμφωνία που συνυπέγραψαν το καλοκαίρι του 2015 για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.«Δυστυχώς, ορισμένοι από τους ηγετικούς Ευρωπαίους εταίρους μας δεν ήταν και τόσο συνεργάσιμοι. Στην πραγματικότητα, έχουν ηγηθεί της προσπάθειας να δημιουργηθούν μηχανισμοί για να καταστρέψουν τις κυρώσεις μας», είπε ο Πενς και ζήτησε και από τις άλλες χώρες να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του 2015 και να συμμετάσχουν σε μία «νέα συμμαχία που σε αυτήν την περιοχή του κόσμου θα συγκρουστεί με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».
Ο δε Πομπέο αναφέρθηκε σε μία «νέα εποχή συνεργασίας» στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει να μείνει στο περιθώριο όσον αφορά την αντιμετώπιση «περιφερειακών προκλήσεων», και απευθυνόμενος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τόνισε με νόημα: «Δεν μπορείς να πετύχεις ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή δίχως να συγκρουστείς με το Ιράν. Απλώς δεν είναι δυνατόν!».
Ρεσιτάλ απειλών έναντι του Ιράν έδωσε και ο Νετανιάχου, που παράλληλα άδραξε την ευκαιρία να προβληθεί ανάμεσα σε Άραβες ηγέτες πλούσιων μοναρχιών του Κόλπου ( Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Ομάν κ.λπ.) ώστε να δείξει ότι το Ισραήλ δημιουργεί νέες συμμαχίες στο ρευστό γεωπολιτικό τοπίο της Μέσης Ανατολής. Δήλωσε με ωμό κυνισμό ότι «το σημαντικό σε τούτη τη συνάντηση» για τις χώρες που πήραν μέρος ήταν «να προωθήσουν ένα κοινό συμφέρον, τον πόλεμο με το Ιράν» (αργότερα το «πόλεμος» έγινε «αντιμετώπιση»). Σχολιάζοντας αυτήν ακριβώς τη δήλωση, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Πάντα ξέραμε τις παραισθήσεις του Νετανιάχου. Τώρα ο κόσμος όλος – και όσοι παρευρίσκονται στο τσίρκο της Βαρσοβίας – τις γνωρίζουν επίσης».