Ύστερα από 2 χρόνια αλλεπάλληλων κοινοβουλευτικών και δικαστικών παλινωδιών που πιστοποιούν τη βαθιά πολιτική κρίση στην οποία παραδέρνει το αστικό σύστημα στη Μ. Βρετανία, τέθηκε τελικά σε ισχύ από τα ξημερώματα της 23ης Απρίλη (και αφού ο παραπαίων πρωθυπουργός Σούνακ προανήγγειλε τη συνέχιση της επίμαχης επεισοδιακής συνεδρίασης «για όσο χρειαστεί ») το ρατσιστικό τερατούργημα που προβλέπει τη μεταφορά αιτούντων άσυλο από τη Βρετανία στην τριτοκοσμική Ρουάντα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό (ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε καταφανώς υποκριτικά πως εγείρονται σοβαρά ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και του κράτους δικαίου γενικότερα), κομπορρημονεί «κανένα ξένο δικαστήριο δε θα μας εμποδίσει». Διαβεβαιώνει πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να αρχίσει να απελαύνει αιτούντες άσυλο, στη Ρουάντα σε 10-12 εβδομάδες και ότι από τον Ιούλιο θα γίνονται τακτικές πτήσεις προς την αφρικανική χώρα, καθώς έχει ναυλώσει για τον σκοπό αυτό ειδικές πτήσεις τσάρτερ, παρακάμπτοντας τη σχετική άρνηση των κρατικών αερογραμμών της Ρουάντα. Με το βλέμμα στραμμένο στις τοπικές εκλογές που επέφεραν σημαντική μεταβολή στους πολιτικούς συσχετισμούς, καθώς η Δεξιά έχασε 500 από τις 1000 έδρες που κατείχε, ενώ οι εργατικοί κέρδισαν 200, ο Σούνακ -πιεζόμενος πλέον και από το εσωτερικό του- κλιμακώνει την ξενοφοβική αντιμεταναστευτική πολιτική του προαναγγέλοντας «τυμπανοκρουσία πολλαπλών πτήσεων κάθε μήνα…γιατί έτσι χτίζεις έναν συστηματικό αποτρεπτικό παράγοντα και έτσι θα σταματήσεις τις βάρκες».

Διόλου τυχαία λοιπόν, οι ναυαρχίδες του τύπου στη Μ. Βρετανία προανήγγειλαν την έναρξη ενός πογκρόμ συλλήψεων προσφύγων οι οποίοι, σύμφωνα με το «επιχειρησιακό σχέδιο των δύο εβδομάδων», θα στοιβάζονται σε κέντρα κράτησης και θα απελαύνονται προς την «ασφαλή» Ρουάντα. Στα πλαίσια αυτά ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση των χώρων κράτησης -διάβαζε στρατοπέδων συγκέντρωσης- σε 2.200, ενώ για την «άμεση και αποφασιστική αντιμετώπιση τυχόν νομικών υποθέσεων, το δικαστικό σώμα έχει διαθέσει 25 δικαστικές αίθουσες και εντόπισε 150 δικαστές που θα παρέχουν περισσότερες από 5.000 μέρες συνεδρίασης». Πράγματι, στις 29 Απρίλη ο πρώτος εκ των 5.700 αιτούντων άσυλο που σχεδιάζει να απελάσει ο Σούνακ (υπήκοος αφρικανικής χώρας) «ταξίδεψε» με εμπορική πτήση στον νέο τόπο εξορίας λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εφάπαξ πληρωμή έως και 3.000 λιρών. Οι εν λόγω 57.000 κατατρεγμένοι θα επιλεγούν ανάμεσα στους 57.000 και πλέον που εισήλθαν στη Βρετανία διαπλέοντας τα στενά της Μάγχης μεταξύ Γενάρη του 2022 και Ιούνη 2023.Το νομοθετικό έκτρωμα της βρετανικής κυβέρνησης οδήγησε και σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αγγλίας και Ιρλανδίας. Η ιρλανδική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι με δικό της έκτακτο νομοσχέδιο θα επιστρέφονται στη Βρετανία οι μετανάστες που μπαίνουν στο ιρλανδικό έδαφος.