Από τον Νοέμβριο του 2020 έχει ξεσπάσει στο Περού πολιτική κρίση, μετά την καθαίρεση του προέδρου Μαρτίν Βιζκάρα με τρόπο που θυμίζει τις καθαιρέσεις των Λούλα και Κίρχνερ σε Βραζιλία και Αργεντινή αντίστοιχα, δηλαδή με κατηγορίες περί σκανδάλου. Προηγούμενα ο καθαιρεθείς πρόεδρος είχε προωθήσει μεταρρυθμίσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από τη δεξιά αντιπολίτευση οπαδών του διαβόητου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Μία από αυτές, σκόπευσε στην απαγόρευση της χρηματοδότησης των κομμάτων και των προεκλογικών τους εκστρατειών από μεγάλους ιδιώτες.

Η καθαίρεση του Βιζκάρα πυροδότησε κινητοποιήσεις που θεωρούνται οι πλατύτερες εδώ και δύο δεκαετίες και υποχρέωσαν τον πρώτο αντικαταστάτη του, Μανουέλ Μερίνο, σε παραίτηση, μετά από το φόνο δύο διαδηλωτών από την αστυνομία σε διαδήλωση στις 14 Νοεμβρίου.
Ο δεύτερος αντικαταστάτης, Φρανσίσκο Σαγκάστι, προωθεί αγροτικό νόμο που έχει ξεσηκώσει τους μικρούς ιδιοκτήτες και τους εργάτες γης, οι οποίοι κινητοποιούνται ενάντια σε αυτόν όλο το Δεκέμβριο. Στις 31 Δεκεμβρίου η αστυνομία σκότωσε δύο εργάτες γης, ο ένας έφηβος 16 ετών, σε διαμαρτυρία – μπλόκο της παράλιας οδού στην περιοχή La Libertad, αγροτική συνοικία 600 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Λίμα.