Χιλιάδες λαού τίμησαν σε όλη την Ελλάδα την Εργατική Πρωτομαγιά. Οι μαζικές συγκεντρώσεις των εργαζόμενων αποτέλεσαν μια πρώτη απάντηση στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί επιχειρεί να επιβάλει ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα, καταργώντας και τα τελευταία υπολείμματα εργατικών δικαιωμάτων, γυρίζοντας την εργατική τάξη και το λαό στο επίπεδο που βρισκόταν ένα και πλέον αιώνα πριν. Απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ο λαός διατράνωσε την αντίθεσή του στην κατάργηση του 8ωρου, τη γενίκευση της τηλεργασίας και συνολικά των ελαστικών μορφών εργασίας και το χτύπημα των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών του δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, η σημερινή κινητοποίηση αποτέλεσε συνολική καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης από τους εργαζομένους που διακρίνουν ότι με τη σταδιακή έξοδο από το καθεστώς του λοκντάουν τον περιμένουν νέα δεινά κάτω από το βάρος της νέας οικονομικής κρίσης.

Τα περιβόητα κυβερνητικά σχέδια για την “ανάκαμψη” της Ελλάδας δεν προμηνύουν τίποτα περισσότερο από την επιβολή νέων μνημονίων όποιο όνομα κι αν αυτά πάρουν.

Σταδιακά όμως, όλο και μεγαλύτερα τμήματα του λαού συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία για να επιβάλει πληθώρα νέων αντιλαϊκών μέτρων και να χτυπήσει τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Το περσινό success story, όπως προβλήθηκε από την κυβέρνηση η διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, κινδυνεύει να μετατραπεί γι’ αυτήν σε ένα μεγάλο κυβερνητικό φιάσκο.
Οι σημερινές κινητοποιήσεις πρέπει να αποτελέσουν εφαλτήριο νέων αγώνων της εργατικής τάξης και του λαού, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΕΡΓΑΣ συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς που έγιναν στις διάφορες πόλεις της χώρας. Το κόμμα τίμησε τη σημερινή μέρα προβάλλοντας πλάι στα συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, που έρχεται να τσακίσει κατακτήσεις ολοκλήρου αιώνα, και τα μεγάλα παλλαϊκά αιτήματα για δουλειά, ειρήνη, δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και σοσιαλισμό.

Αθήνα

Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί επιχειρεί να επιβάλει ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν τρεις συγκεντρώσεις. Μια της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος, μια του ΠΑΜΕ στο Συνταγμα και μια στα Προπύλαια, σε απόσταση ανάπνοής από την πρώτη, εργατικών σχημάτων και ορισμένων οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Η πολιτική της διάσπασης της ενιαίας συγκέντρωσης της ΑΔΕΔΥ που ακολούθησαν οι προαναφερόμενες δυνάμεις στο όνομα μιας δήθεν καθαρής ταξικής πολιτικής μόνο να αποδυναμώσει μπορεί τον αγώνα των εργαζομένων.

Το Μ-Λ ΚΚΕ κάλεσε σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας και στη συνέχεια πραγματοποίησε πορεία μέχρι τη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος στην οποία και συμμετείχε. Δεκάδες σύντροφοι από τις οργανώσεις του κόμματος και της νεολαίας καθώς και συναγωνιστές συμμετείχαν στο μαζικό αγωνιστικό μπλοκ της οργάνωσης κάτω από τα πανό του Μ-Λ ΚΚΕ και της ΕΡΓΑΣ, φωνάζοντας τα συνθήματα της Πρωτομαγιάς και συνθήματα με αντικυβερνητικό κι αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο.

Θεσσαλονίκη

Όλα τα προβλήματα του λαϊκού κινήματος βρήκαν έκφραση στη Θεσσαλονίκη στην απεργία της 6ης Μάη. Πρώτον, το ΕΚ Θεσσαλονίκης ακολούθησε τη γραμμή της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και μετέφερε τον εορτασμό στις 4 Μάη, ώστε να μην οργανώσει απεργία απέναντι στα βάρβαρα μέτρα, αλλά να κάνει 5νθημερες τις διακοπές του Πάσχα. Η ΕΔΟΘ (ΑΔΕΔΥ Θεσσαλονίκης) αν και κάλεσε στις 6 Μάη, ωστόσο εδώ δεν προκήρυξε συγκέντρωση και διαδήλωση, αλλά έκανε μόνο κατάθεση στεφανιών, βάζοντας και αυτή πλάτες στην υπονόμευση των κινητοποιήσεων. Με αυτά τα δεδομένα, τρεις ξεχωριστές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στις 6 Μάη. Το ΠΑΜΕ στο Άγαλμα Βενιζέλου, η “ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση” στην Καμάρα και ανάμεσα συγκεντρώθηκαν οι δυνάμεις της ΛΑΕ και της ΟΚΔΕ. Η πολυδιάσπαση των συγκεντρώσεων δεν βοηθά στη μαζικοποίηση του αγώνα και λειτουργεί περαιτέρω εκφυλιστικά. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Μ-Λ ΚΚΕ έκανε την αναγκαστική επιλογή να συμμετάσχει στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, στο βαθμό που εκεί καλούσαν και κάποια σωματεία της πόλης (πχ οι γιατροί, ΕΝΙΘ). Το ζήτημα είναι τώρα, κόντρα στην υπονόμευση και τη διάσπαση, να δυναμώσουν οι κινητοποιήσεις απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο και όλα τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.

Βέροια

Πραγματοποιήθηκε ο γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην πόλη της Βέροιας. Η σημερινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και στην περιοχή της Ημαθίας αντιμέτωπα με σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες, με την κυβέρνηση της ΝΔ-Μητσοτάκη να τα καταδικάζουν στην οικονομική εξαθλίωση και βαθύτατη εκμετάλλευση, τη στέρηση βασικών δημοκρατικών ελευθεριών.

Στην πόλη της Βέροιας έγιναν τρεις συγκεντρώσεις. Η πρώτη στην Πλατεία Δημαρχείου της πόλης με κάλεσμα της ΕΛΜΕ Ημαθίας, η δεύτερη στην Εληά όπου καλούσε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, με ελάχιστη παρουσία συγκεντρωμένων, και η τρίτη στην Πλατεία Ωρολογίου στην οποία καλούσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στη συγκέντρωση του Δημαρχείου έκαναν την εμφάνισή τους δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία προσπάθεια να τη χρωματίσουν πολιτικά. Οι τρεις αυτές συγκεντρώσεις συνέχισαν για άλλη μία χρονιά την άσχημη εικόνα της διάσπασης του εργατικού και λαϊκού κινήματος, διάσπαση που δυσχεραίνει την κατάσταση απέναντι στην ολομέτωπη αντεργατική κυβερνητική επίθεση.

Η Κ.Ο. Ημαθίας του Μ-Λ ΚΚΕ όλες τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησε εξόρμηση, με αφισοκολλήσεις και ανακοινώσεις στην περιοχή, καλώντας τους εργαζόμενους να τιμήσουν αγωνιστικά την εργατική Πρωτομαγιά, να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα αντεργατικά κυβερνητικά σχέδια, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση και πορεία που κάλεσε η ΕΛΜΕ Ημαθίας. Σύντροφοι και φίλοι του κόμματος συμμετείχαν στη σχετικά μαζική συγκέντρωση, στην οποία μοιράστηκε πλατιά η προκήρυξη και ανοίχτηκε το κομματικό πανό. Στη συγκέντρωση μίλησε στους συγκεντρωμένους εκπρόσωπος του κόμματος. Στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης τον τόνο έδωσαν με συνθήματα ενάντια στη δεξιά πολιτική οι δυνάμεις της ΕΛΜΕ και του κόμματος.

Σέρρες

Μαζικά, για τα δεδομένα της πόλης, συμμετείχαν οι Σερραίοι στη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, που διοργανώθηκε από το σωματείο μετάλλου της ΔΕΥΑ Σερρών και την ένωση νοσοκομειακών γιατρών νομού Σερρών. Στη συγκέντρωση αυτή συμμετείχε η επιτροπή εργαζομένων – συνταξιούχων Σερρών. Συμμετείχαμε το Μ-Λ ΚΚΕ, με ικανοποιητική συμμετοχή και διακριτό μπλοκ.
Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Το ΚΚΕ (μ-λ) επέλεξε και πραγματοποίησε δική του συγκέντρωση στην πλατεία Κρονίου της πόλης.
Η πορεία έληξε στο μνημείο εθνικής αντίστασης όπου έγινε κατάθεση στεφανιών από τους εκπροσώπους των σωματείων.

Γιάννενα

Μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση στα Γιάννενα. Από νωρίς το πρωί οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και από κει πορευτήκαμε με πορεία για να συναντήσουμε τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου – ΠΑΜΕ και του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Από ’κει πορευτήκαμε με κοινή διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Κεντρικό και βασικό σύνθημα ήταν η πάλη ενάντια στο επικείμενο νομοσχέδιο – τερατούργημα Χατζηδάκη για τα εργασιακά, που χτυπάει το ωράριο, τα σωματεία, την απεργία και γενικά νομοθετεί συνθήκες γαλέρας χτυπώντας θεμελιώδη κατακτημένα εργατικά δικαιώματα αιώνων.

Το Μ-Λ ΚΚΕ συγκρότησε δικό του μπλοκ και μοίρασε πλατιά την πρωτομαγιάτικη προκήρυξη. Θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι στα Γιάννενα δεν εμφανίστηκαν εκφυλιστικά και διασπαστικά φαινόμενα πολλαπλών διαφορετικών συγκεντρώσεων.

Ηγουμενίτσα

Με ικανοποιητική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Πλατεία Δημαρχείου, που είχαν καλέσει το Εργατικό Κέντρο, το Μ-Λ ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ (μ-λ), ενώ στη συνέχεια έγινε και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Τις προηγούμενες μέρες το Μ-Λ ΚΚΕ είχε προπαγανδίσει τη συγκέντρωση με προκηρύξεις, ανακοινώσεις στα τοπικά ΜΜΕ με και πανό. Στην συγκέντρωση έγινε παρέμβαση με πανό και το μοίρασμα της προκήρυξης, ενώ στην πορεία το κομματικό μπλοκ -που πλαισίωσαν και άλλοι συναγωνιστές- φώναξε αγωνιστικά, εργατικά συνθήματα ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της καταστολής και της υποτέλειας.

Στη συγκέντρωση, με το γνωστό αντιδημοκρατικό τρόπο, μέλη του ΠΑΜΕ θέλησαν να εμποδίσουν το άνοιγμα του κομματικού μας πανό, με το πρόσχημα ότι η συγκέντρωση είναι του Εργατικού Κέντρου και δεν επιτρέπονται τα κομματικά πανό, τη στιγμή που τα πανό και οι σημαίες του ΠΑΜΕ ήταν πάρα πολλά. Όμως οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό.

Λαμία

Η διάσπαση στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στη Φθιώτιδα (δύο Εργατικά Κέντρα) σφράγισε και το φετινό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στη Λαμία.

Το ένα ΕΚ που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ (ΕΚΛ), κάλεσε σε συγκέντρωση στις 6 Μάη στην πλατεία Ελευθερίας στις 11 πμ. Το δεύτερο ΕΚ που ελέγχεται από τις δυνάμεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΚΠΕΦ) στις 4 Μάη στην πλατεία Διάκου στις 10 πμ.

Η κατάσταση αυτή είχε τις αρνητικές συνέπειες της:
Στην συγκέντρωση του ΕΚΠΕΦ στις 4/5 συμμετείχαν μόνο τα μέλη της διοίκησης τα οποία μοίρασαν γαρύφαλλα στους διερχόμενους και στους αστυνομικούς(!) που «φυλούσαν»(;) την πλατεία Διάκου.
Και η συγκέντρωση του ΕΚΛ υπολείπονταν σημαντικά από το να χαρακτηριστεί ως μαζική.
Το θλιβερό διασπαστικό σκηνικό του γιορτασμού συμπληρώθηκε και από τρίτη “συγκέντρωση” ελάχιστων ατόμων από το χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του αναρχισμού στη πλατεία Λαού.

Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώθηκε η Κ.Ο. Φθιώτιδας του Μ-Λ ΚΚΕ τίμησε την εργατική Πρωτομαγιά με ανάρτηση πανό και αφισοκόλληση στην πόλη της Λαμίας. Την ημέρα της απεργίας μοίρασε την κομματική πρωτομαγιάτικη προκήρυξη σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Βόλος

Με μικρή σχετικά συμμετοχή έγινε το πρωί της Πέμπτης η απεργιακή συγκέντρωση που οργανώθηκε απ’ την ΑΔΕΔΥ και άλλους φορείς στην πλατεία του Αγ. Νικολάου στο Βόλο. Στη συγκέντρωση δεν συμμετείχε το ΠΑΜΕ, που καλούσε σε απογευματινή συγκέντρωση αποφεύγοντας να κηρύξει απεργία μέσα απ’ τα συνδικάτα που ελέγχει και παρά τους λεονταρισμούς για τη μητέρα των μαχών που εξάγγειλε κεντρικά τόσο το ΠΑΜΕ όσο και το ΚΚΕ.

Η Κ.Ο. του Μ-Λ ΚΚΕ Βόλου τις προηγούμενες μέρες προπαγάνδισε δραστήρια τη συμμετοχή στην απεργία και συγκέντρωση με την κομματική αφίσα και προκήρυξη. Το πρωί της Πέμπτης τα μέλη και φίλοι του κόμματος έκαναν παρέμβαση στη συγκέντρωση των σωματείων και μοιράστηκε η προκήρυξη του κόμματος.

Ηράκλειο

Σήμερα στο Ηράκλειο τιμήθηκε η Εργατική πρωτομαγιά με «δυο χωριστές συγκεντρώσεις», παρά την αναγκαιότητα ενός μαζικού, ενωτικού, ταξικού γιορτασμού.

Την αναγκαιότητα αυτή υποστηρίξαμε από το χώρο του Μ-Λ ΚΚΕ και της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, δίνοντας πολυήμερη μάχη στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ για μια ΚΟΙΝΗ συγκέντρωση, με ισηγορία όλων των συλλογικοτήτων, συνδικαλιστικών και πολιτικών.

Η πρότασή μας έπεσε στο κενό, γιατί επικράτησε, δυστυχώς, η μικροκομματική λογική πρώτα του ΠΑΜΕ και στη συνέχεια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των πολιτικών οργανώσεων που συγκρότησαν το συντονισμό για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς (ΚΚΕ μ-λ και ΛΑΕ) και μετέτρεψαν τη συνηθισμένη προσυγκέντρωση …σε χωριστή συγκέντρωση, βγάζοντας, μάλιστα, παραμονή της συγκέντρωσης, ανακοίνωση στα ΜΜΕ για …ευπρόσδεκτους και μη. Η ανακοίνωση αυτή οδήγησε σε αποστασιοποίηση των εκπαιδευτικών σωματείων (ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ) από την εν λόγω συγκέντρωση και στη δημιουργία μιας τρίτης συγκέντρωσης(!) των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο της πλατείας Ελευθερίας. Απέναντι σε αυτό το διασπαστικό κλίμα, το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δήλωσαν και έκφρασαν την αντίθεσή τους, καταθέτοντας -ακόμη και στο παραπέντε- πρόταση κοινού εορτασμού όλων (πλην του ΠΑΜΕ που αρνούνταν) στα Λιοντάρια. Και αυτή η ενωτική πρόταση δε βρήκε αποδέκτες σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές. Κατόπιν τούτου, οι δυνάμεις μας προσυγκεντρώθηκαν στο χώρο του Καπετανάκειου, καταδίκασαν μέσω των πανό, των προκηρύξεων και του τηλεβόα τα αντιδραστικά μέτρα και στη συνέχεια ακολούθησαν την πορεία, στην οποία προπορεύονταν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, πίσω από τις οποίες συντάχθηκαν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των προαναφερόμενων οργανώσεων.

Θεωρούμε ότι όλοι αυτοί οι τακτικισμοί είναι εντελώς αναντίστοιχοι με τις ανάγκες και τις αρχές του αριστερού, ταξικού και λαϊκού κινήματος και θα επιμείνουμε στην αρχή της ενωτικής πάλης και αντίθεσης μέσα στις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων. Γιατί είναι ο μόνος δρόμος για την ενωτική και μαζική αντίσταση στα αντιδραστικά μέτρα.

Ικαρία

Από τις 29 Απρίλη τα μέλη της κομματικής οργάνωσης Ικαρίας του ΜΛ-ΚΚΕ και της ΕΡΓΑΣ έβαζαν την κομματική αφίσα. Στις 6 Μάη η ΕΡΓΑΣ πήρε μέρος στη συγκέντρωση που καλούσε το ΕΚ Σάμου και τα σωματεία του νησιού.

Ίσως για πρώτη φορά οι δυνάμεις του ΚΚΕ δεν την παρουσίασαν -τουλάχιστον εκ των προτέρων- σαν εκδήλωση του ΠΑΜΕ. Χαιρέτησαν σωματεία και την κεντρική ομιλία την εκφώνησε ο εκπρόσωπος του ΕΚ Σάμου. Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο των τριών Ικαριωτών εκτελεσμένων με τους 200 στην Καισαριανή.

Ο πρόεδρος του ΣΕΝΙ και με αφορμή τα κρούσματα covid που εντοπίστηκαν τελευταία στο νησί μίλησε για τις εγκληματικές ελλείψεις στο Νοσοκομείο και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε αναπνευστήρας για σοβαρά περιστατικά του ιού, προβλήματα που αναδείχνονται μέσα από έγγραφες αναφορές και κυρίως κινητοποιήσεις του Συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου από τον Μάρτη του 2020.