Μπροστά στη φρίκη και το θάνατο που εξαπέλυσε το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης εκατοντάδες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες του κόσμου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους πολλών πόλεων για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Στη Γαλλία χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν συνολικά στις 60 συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν, εκ των οποίων οι περισσότερες στο Παρίσι, παρά την απαγόρευση των αρχών. Οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Στο Λονδίνο χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρας να παρέμβει για να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση. Στο Βερολίνο και άλλες γερμανικές πόλεις χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, έπειτα από έκκληση φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Ελευθερώστε τη Γάζα», «Οι ζωές των Παλαιστινίων μετρούν» ή «Σώστε τη Σέιχ Τζάρα», τη συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ όπου οικογένειες Παλαιστινίων απειλούνται με έξωση από Εβραίους εποίκους. Στη Μαδρίτη πολύς κόσμος διαδήλωσε ειρηνικά. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Βαρσοβία, Κοπεγχάγη και Ρώμη. Χιλιάδες διαδήλωσαν επίσης και στη Β. Αμερική. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη, στη συνοικία Μπρούκλιν, φωνάζοντας «Ελεύθερη Παλαιστίνη» και κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες αμερικανικές πόλεις, όπως στη Βοστόνη και την Ουάσινγκτον. Στον Καναδά χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τορόντο και το Μόντρεαλ. Πορείες έγιναν επίσης σε μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, όπως η Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, όπου οι πολίτες φώναξαν συνθήματα για μια «Ελεύθερη Παλαιστίνη» και «Ελεύθερη Γάζα». Διαδηλώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Τυνησία, Τουρκία και Λίβανο.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Ελλάδα

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκαν και στη χώρα μας, στην Αθήνα και σε μια σειρά άλλες πόλεις. Την Τετάρτη 12/5 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση Παλαιστινίων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς μπροστά στην Ισραηλινή πρεσβεία. Μαζική συγκέντρωση και πορεία επίσης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15/5, ύστερα από κάλεσμα των Παλαιστινίων στο οποίο αντα­ποκρίθηκαν οργανώσεις και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν από το μετρό Πανόρμου και κατευθύνθηκαν στην πρεσβεία του Ισραήλ. Και οι δύο αυτές συγκεντρώσεις γνώρισαν την αστυνομική καταστολή με τα ΜΑΤ να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών καθώς και της αύρας νερού. Ειδικά στη δεύτερη συγκέντρωση ήταν φανερή η πρόθεση της κυβέρνησης και της αστυνομίας να προχωρήσει στη διάλυση της πορείας, με τις δυνάμεις καταστολής μάλιστα να προχωρούν και σε προσαγωγές.

Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε σε αυτές τις συγκεντρώσεις με κομματικό πανό φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και καταδίκης του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ, προβάλλοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και συνθήματα καταδίκης της καταστολής που εξαπολύθηκε εναντίον των διαδηλώσεων αλληλεγγύης, ενώ μοιράστηκε και η κομματική ανακοίνωση που, εκτός από την έκφραση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, κατήγγειλε την στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία απέναντι στο νέο παλαιστινιακό δράμα με προκλητικό τρόπο κάνει λόγο για δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.