Με ένα μαζικό μπλοκ συντρόφων και συναγωνιστών, το Μ-Λ ΚΚΕ πραγματοποίησε την 1η Μάη εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Με πανό που έγραφε «Παλλαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στη βάρβαρη πολιτική – Τιμή και δόξα στους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής», το μπλοκ του Μ-Λ ΚΚΕ με τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν πραγματοποίησε μαχητική πορεία από την κεντρική πλατεία Καισαριανής μέχρι το Σκοπευτήριο, φωνάζοντας συνθήματα για την εργατική Πρωτομαγιά και για τους 200 κομμουνιστές – ήρωες της εργατικής τάξης που θυσιάστηκαν στο βωμό της λευτεριάς της πατρίδας την Πρωτομαγιά του 1944.

Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, αντιπροσωπεία με επικεφαλής το σ. Θ. Τσιριγώτητη κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Μ-Λ ΚΚΕ στη μνήμη των εκτελεσμένων αγωνιστών, ενώ εκ μέρους της Κ.Ε. ο σ. Δ. Κουφοβασίλης εκφώνησε σύντομη και μεστή ομιλία, συνδέοντας τη θυσία των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών της Καισαριανής με τους σημερινούς αγώνες που καλείται να δώσει η εργατική τάξη και ο λαός ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στην τρομοκρατία και την καταστολή. Στη μνήμη των 200 εκτελεσμένων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, και ακούστηκε το “επέσατε θύματα αδέλφια εσείς”, με την εκδήλωση να ολοκληρώνεται με συνθήματα και την πρόσκληση μαζικής συμμετοχής για την απεργιακή κινητοποίηση της 6ης Μάη.

Το Μ-Λ ΚΚΕ τίμησε την εργατική Πρωτομαγιά στην ιστορική συνοικία της Καισαριανής, πραγματοποιώντας μια μαζική και επιτυχημένη πολιτική εκδήλωση.

Δημοσιεύουμε παρακάτω την ομιλία που εκφωνήθηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής:

Σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι,

Πάνω στους τοίχους του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής βρίσκει κανείς ακόμη τα σημάδια από τις σφαίρες των πολυβόλων που μαζικά ήχησαν 77 χρόνια από σήμερα, το πρωί της Πρωτομαγιάς του 1944.
Μπροστά από τους τοίχους στήθηκαν 200 μέλη και στελέχη του επαναστατικού ΚΚΕ, Ακροναυπλιώτες πολιτικοί κρατούμενοι οι περισσότεροι, κάποιοι πολιτικοί εξόριστοι από την Ανάφη. Όλοι τους έμελλε την ημέρα εκείνη να ανυψωθούν σε ήρωες της εργατικής τάξης, του λαού και του τόπου, ποτίζοντας με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας ενάντια στους ναζί κατακτητές. Και πράγματι, 5 μήνες αργότερα, οι Γερμανοί θα έφευγαν ηττημένοι από τη χώρα.

Πίσω από τα πολυβόλα βρίσκονταν συνασπισμένοι οι χιτλεροφασίστες κατακτητές και οι εγχώριοι Γερμανοτσολιάδες συνεργάτες τους. Έχοντας χάσει έναν Γερμανό στρατηγό τους και τρεις συνοδούς του, έπειτα από μάχη με αγωνιστές αντάρτες του ΕΛΑΣ στους Μολάους Λακωνίας, οι γερμανικές κατοχικές αρχές ανακοίνωναν στις 30 Απριλίου 1944 την απόφασή τους για αντίποινα:

«1. Ο Τυφεκισμός 200 Κομμουνιστών την 1.5.1944.
Ο Τυφεκισμός όλων των ανδρών τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάοι προς Σπάρτην έξωθεν των χωρίων»
.
Μάλιστα, η ανακοίνωση συμπλήρωνε πως, ήδη, «υπό την εντύπωσιν του κακουργήματος τούτου, Έλληνες εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς».

Σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι,

Σε μια άλλη επέτειο, ανήμερα 25ης Μαρτίου 2021, η Γερμανική Βουλή διάλεγε την ημέρα για να διατρανώσει την απόφασή της πως η Ελλάδα δεν δικαιούται αποζημιώσεις για την καταστροφή, ερείπωση και ερήμωση που προκαλούσαν οι ναζί κατακτητές στη χώρα μας, στα χρόνια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Ο ελληνικός λαός γνώρισε την τελευταία δεκαετία των μνημονίων καταβύθιση του βιοτικού του επιπέδου, με τον δείκτη του ΑΕΠ -δίπλα σε πολλούς άλλους αρνητικούς δείκτες- να σημειώνει πτώση όμοια με εκείνες που συναντάμε σε περιόδους πολέμου. Οι ευρωπαίοι και υπερατλαντικοί εταίροι μας στάθηκαν ξανά στο πλάι μας, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε πώς πρέπει να εξαθλιώσουμε τους εργαζόμενους και να υποθηκεύσουμε τη χώρα, προκειμένου να γίνουμε «ανταγωνιστικοί» και να επιβιώσουμε.

Σε συνέχεια των μνημονιακών χρόνων και του ωκεανού αντιλαϊκών μέτρων, τώρα έρχονται τα μέτρα με πρόσχημα την πανδημία. Για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης φαίνεται ότι απαιτούνται προσλήψεις χιλιάδων αστυνομικών, οικονομική ενίσχυση των ΜΜΕ και της Εκκλησίας, αγορά πολεμικών αεροσκαφών και φρεγατών.

Απαιτείται ταυτόχρονα φίμωση του συνδικαλισμού, χτύπημα δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, άπλωμα των απολύσεων και της ανεργίας για τους λιγότερο τυχερούς, γενίκευση των ατομικών συμβάσεων και 50ωρη εβδομαδιαία εργασία για τους πιο τυχερούς.

Έτσι, η κυβέρνηση της δεξιάς φέρνει σε λίγες ημέρες νομοσχέδιο με το οποίο χτυπάει το 8ωρο, το 5θήμερο, την κυριακάτικη αργία, το δικαίωμα στην απεργία, επιχειρώντας να στρέψει τους δείκτες της ιστορίας κυριολεκτικώς έναν αιώνα πίσω. Μικρή σημασία έχει αν το αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό πακέτο, συνδυασμένο με την αντισυνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, θα ονομαστεί «5ο μνημόνιο» ή «10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση», προαπαιτούμενο των θεσμών για μια ακόμη δόση στην εξαρτημένη Ελλάδα. Για τα ευρύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο…

Σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι,

οι ίδιοι άνθρωποι που πέρυσι απαγόρευαν τις εκδηλώσεις τιμής για την Πρωτομαγιά, φέτος τη σπάνε σε 2 κομμάτια. Για την ακρίβεια, κάποιοι φέτος έσπασαν τη σιωπή τους, μόνο και μόνο για να σπάσουν την ενότητα των εργαζομένων.

Και φέτος, χρέος των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων είναι να ενισχύσουν την ενότητα της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεζόμενων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας, κόντρα στις πολιτικές εκείνες που επιθυμούν την Πρωτομαγιά κάτι ανάμεσα σε ιστορικό μαυσωλείο και γιορτή των λουλουδιών, κάτι ανάμεσα σε ψοφοδεές μνημόσυνο και ευκαιρία για παραγοντισμούς, με αντικειμενικό αποτέλεσμα την καλλιέργεια της απογοήτευσης στις τάξεις των εργαζομένων.

Τιμώντας σήμερα ζωντανά και αγωνιστικά τους 200 της Καισαριανής, γνωρίζουμε πως η θυσία τους δικαιώνεται στους αγώνες του σήμερα, στις μικρές και μεγαλύτερες μάχες για ψωμί, δουλειά, δημοκρατία, ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία και σοσιαλισμό. Καλούμε τους εργαζόμενους στην κινητοποίηση της 6ης Μάη, με το ραντεβού της προσυγκέντρωσής μας στην Αθήνα να έχει οριστεί για τις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Ομόνοιας.

Τιμή και δόξα
στους 200 της Καισαριανής
Τιμή και δόξα στους ήρωες
της εργατικής τάξης!
Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!