Διενέργεια μαζικών τέστ στον γενικό πληθυσμό

10-12-20
Βιώνουμε μια περίοδο όπου στη χώρα μας δοκιμάζονται οι αντοχές του πολύπαθου δημόσιου συστήματος υγείας λόγω της πανδημίας.
Έως αυτή τη στιγμή και 9 μήνες από την έναρξη της πανδημίας, καμία ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ σε κλίνες, υποδομές και προσωπικό δεν έχει γίνει, όπως άλλωστε έχουμε περιγράψει τόσο μέσα από τις πρόσφατες ανακοινώσεις μας όσο και μέσα από τα στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα από τους υγειονομικούς όλης της χώρας.
Την ίδια στιγμή δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα αλλαγή πλεύσης στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία στα λόγια διπλασιάζει κρεβάτια ΜΕΘ αναστρέφοντας την αλήθεια, αλλά στην πραγματικότητα περικόπτει (!!!) 500 εκατ. ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό για τα κονδύλια της δημόσιας υγείας, εν μέσω μάλιστα της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε.

Μέσα σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που ξεφεύγει από τα όρια μιας απλής υγειονομικής κρίσης και τείνει να επηρεάσει ανεπανόρθωτα όλους τους τομείς της ζωής μας (οικονομία, εργασία, εκπαίδευση, κοινωνικές σχέσεις κλπ.), οφείλουμε να δράσουμε άμεσα καθώς ήδη ακούγονται απόψεις για τρίτο κύμα, κ.ο.κ.
Αυτή τη στιγμή, οι δυνατότητές μας σε τοπικό επίπεδο για αντιμετώπιση πολύ σοβαρών περιστατικών είναι δεδομένες. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να ασχοληθούμε σοβαρά με την πρόληψη, προστατεύοντας τον τοπικό πληθυσμό προτού κάποιος/κάποια ενδεχόμενα χρειαστούν εντατική θεραπεία.

Πέρα από τις πάγιες διεκδικήσεις μας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργία κλινών ΜΕΘ και προμήθεια του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσα σε τοπικό επίπεδο τα εξής βήματα:
Προστασία των ευπαθών ομάδων, δηλαδή ηλικιωμένων και ασθενών με υποκείμενα νοσήματα
Συνεργασία θεσμικών φορέων για διενέργεια μαζικών “γρήγορων” τεστ (rapid test) σε όλο τον γενικό πληθυσμό καθώς και σε λιμάνια/αεροδρόμιο, όταν υπάρχει δρομολόγιο.

Πραγματοποιώντας χιλιάδες τεστ στο νησί και ελέγχοντας τις ευάλωτες από τον κορονοϊό ευπαθείς ομάδες θα μπορέσουμε να έχουμε μια σαφή εικόνα της πανδημίας στον τόπο μας και να διαπιστώσουμε ποιοι και εάν νοσούν. Σε τελευταία ανάλυση, θα έχουμε τα δεδομένα εκείνα που θα μας επιτρέψουν τοπικά να απαιτήσουμε, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία, να σπάσει ο φόβος, να ανοίξει η κοινωνική ζωή και προπάντων τα σχολεία και να ανασάνουν στοιχειωδώς οι κοινωνικές ομάδες που πλήττονται οικονομικά.
Το Δ.Σ.