Στις 24 Γενάρη και με προθεσμία ένα εικοσαήμερο, μέχρι τις 14 Φλεβάρη, υπογράφηκε από τον υφυπουργό Υγείας Βαρτζόπουλο προκήρυξη διαγωνισμού για Κέντρα Ημέρας, Οικοτροφεία και Κινητές Μονάδες για άτομα με αυτισμό, με άνοια, καθώς και για άτομα με σοβαρή ψυχική διαταραχή, σε 8 Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ αυτών και στη Θεσπρωτία, που απευθύνεται σε ιδιώτες, με χρηματοδότησή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δήθεν δωρεάν αφού το κράτος δεν θέλει να διαθέσει πόρους για να στήσει το ίδιο τέτοιες δομές.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, 12/2/2024, προέκυψε, μέσα από σχετική ερώτηση, ότι πολλούς μήνες προτού δημοσιευτεί η σχετική προκήρυξη του Υπουργείου, κάποιοι ιδιώτες (ΑμΚΕ – Αστικές μη Κερδοσκοπικές Επιχειρήσεις τις λένε κατά τα πρότυπα των ΜΚΟ, που θα έρθουν εδώ για «την ψυχή της μάνας τους»), ήξεραν και έσπευσαν, με περίεργες διαδικασίες, να «καπαρώσουν τζάμπα» χώρους.

Έτσι πριν από πολλούς μήνες, για μια τέτοια δομή στον Δήμο Ηγουμενίτσας, μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών και ύστερα από απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφερειακής Ενότητας (ΥΠΕ), παραχωρήθηκε ένα τμήμα του 1ου ορόφου του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας 450 τ.μ. για 15 χρόνια (!!!) στην ΑμΚΕ, με τον εντυπωσιακό τίτλο «Διεθνές Κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», που ήταν «έτοιμη από καιρό» και στο εικοσαήμερο της προκήρυξης του διαγωνισμού, «μπόρεσε» να ετοιμάσει τον φάκελο και να υποβάλει αυτή μόνη, μια και μοναδική, σχετική αίτηση.

Μάλιστα η ίδια ΑμΚΕ «για να είναι σίγουρη», είχε ενδιαφερθεί και για το Δημαρχιακό κτίριο του πρώην Δήμου Μαργαριτίου, με το Δ. Σ. του Δήμου Ηγουμενίτσας να λαμβάνει σχετική «κατ΄ αρχήν» απόφαση στις 30 Οκτώβρη του 2023 (λίγο μετά τις Δημοτικές εκλογές !!!), για «παραχώρηση Δημοτικού Ακινήτου της Κοινότητας Μαργαριτίου, με σκοπό τη λειτουργία μονάδας υποστήριξης και φιλοξενίας ατόμων που πάσχουν από άνοια στην ΑμΚΕ «Διεθνές Κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», τουλάχιστον για έντεκα (11) έτη, προκειμένου να εκπονήσει συγκεκριμένη και αναλυτική πρόταση, στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης του Υπουργείου Υγείας, για τη λειτουργία Μονάδας υποστήριξης και φιλοξενίας ατόμων που πάσχουν από άνοια, με χρηματοδότηση από πόρους του Προγράμματος Ελλάδα 2.0 (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας)».

Σημειώνουμε ότι η ίδια ΑμΚΕ λειτουργεί «αφιλοκερδώς» και «μη κερδοσκοπικά» και άλλες ανάλογες δομές στην Ήπειρο, με δωρεάν παραχωρήσεις ακινήτων από τους Δήμους και το Δημόσιο, μεταξύ αυτών και την δομή «Οικοτροφείο Φιλιατών – Μονάδα Ψυχικής Υγείας» και την «Δομή Φιλοξενίας ασυνοδεύτων ανηλίκων στη Νέα Σελεύκεια Ηγουμενίτσας».

Αυτή είναι μια προκλητική μεθόδευση και απόφαση που αντιστρατεύεται και υπονομεύει τα αιτήματα του Θεσπρωτικού λαού και όλων των φορέων του, για πλήρη οργάνωση και λειτουργία του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας (με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εξοπλισμό με όλα τα ιατρεία, τα εργαστήρια και τους θαλάμους βραχείας νοσηλείας), όπως αυτό έχει σχεδιαστεί και αποτελεί μια ακόμη πράξη της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων των πάντων -και της Υγείας- που εφαρμόζει ασταμάτητα η κυβέρνηση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας ετοιμάζεται να υπογράψει Προγραμματική Σύμβαση με την ΑμΚΕ, για την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για την επικείμενη λειτουργία της δομής αυτής και προσπέρασε την πρότασή μας για έκδοση μιας τουλάχιστον Ανακοίνωσης Διαμαρτυρίας για τη μεθόδευση αυτή, που υπονομεύει την προσπάθεια για αναβάθμιση του υποβαθμισμένου ΤΕΠ Ηγουμενίτσας.
Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη οι φορείς, οι Σύλλογοι (εργαζομένων στο Γ. Ν. Φιλιατών, ΟΤΑ, Ιατρικός, Φαρμακευτικός, ΕΚΘ, Δήμοι, ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, σωματεία κλπ.), οι πολίτες, να καταγγείλουν τη μεθόδευση αυτή, την υπονόμευση της προοπτικής ανάπτυξης του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας και την ιδιωτικοποίηση των δομών Υγείας, Ψυχικής και όποιας άλλης μορφής.

Να στελεχωθεί και να εξοπλιστεί το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας και το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών
Καμιά παραχώρηση δημοσίων χώρων και υπηρεσιών σε ιδιώτες
Κρατικές Δομές Ψυχικής Υγείας
Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό

Ηγουμενίτσα 13-02-2024
Μ-Λ ΚΚΕ
Κ.Ο. Θεσπρωτίας